Tehlikeli plan!

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin başlattığı Rakka Operasyonu şekil değiştirdi. Koalisyonun destelediği saldırılarda, güvenli bölge olarak planlanan alan PYD kontrolünde girebilir

ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) geçen hafta Rakka’nın Şeyh İsa köyünde başlattığı saldırıda onlarca mensubunu kaybetmesinin ardından buradaki saldırılarını durdurdu ve güvenli bölge için düşünülen Münbiç bölgesine yöneldi.
ARAP GRUP VURGUSU
Sabah'ın haberine göre PYD’nin Rakka’daki IŞİD güçleri yerine Fırat’ın batısına yönelerek hakimiyetindeki Afrin ve Kobani (Ayn el-Arab) arasındaki alanı IŞİD ve muhaliflerden alarak coğrafi bütünleşmesini sağlamak istiyor. Münbiç saldırıları için terör örgütü IŞİD’in bu hat vasıtası ise Türkiye ve Avrupa’ya uzanmasının engellenmek istendiği gerekçesi kullanılıyor. PYD’nin Fırat’ın batısında ilerlemesi ise ABD’nin hava desteğine bağlı. PYD, ABD’nin hava desteğiyle Ocak 2015’te Türkiye sınırı boyunca Kobani’yi ele geçirmiş, mayısta da Tel Abyad’ı IŞİD’ten almıştı. Hedefine erişebilmesi halinde örgütün Suriye’nin kuzeydoğu sınırından başlayarak Türkiye sınırı boyunca ilerleyen hakimiyet kuşağı, Halep-Türkiye bağlantısını da keserek, Reyhanlı ilçesinin karşısına ulaşacak. Amerikalı bir askeri yetkili, Suriye’nin kuzeyindeki Münbiç kentini IŞİD’in elinden almak üzere yürütülen operasyonlara Suriye Arap Koalisyonu’nun öncülük ettiğini, IŞİD yenilgiye uğratıldığında şehre PKK’nın uzantısı YPG’nin değil, Arap grupların gireceğini söyledi. SDG’nin yüzde doksanı PYD’nin silahlı kanadı YPG’den oluşuyor. Suriye Gözlemevi sorumlusu Rami Abdulrahman Münbiç için “Operasyon kısaca bir YPG operasyonu, savaşanların çoğu YPG’den” demişti.
ERDOĞAN: TAKİP EDİYORUZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD destekli Münbiç operasyonunu YPG’nin daha çok lojistik bir güç teşkil edeceğini belirterek sürecin takip edildiğini vurguladı. Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile ortak basın toplantısında, bir gazetecinin, ABD destekli “Suriye Demokratik Güçleri”nin, Münbiç’e yönelik operasyona başladığı yönünde haberlerin olduğunu belirtmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan “Benim şu ana kadar edindiğim bilgi ve Sayın Obama, askeri yetkililerle yaptığımız görüşmeler, istihbarat örgütlerimizle yaptığımız görüşmelerde, bu söylenen ve sizin de sorduğunuz bilgiler, doğru bilgiler değil. Bir defa şu anda Suriye Demokratik Güçleri olarak ifade edilen bu güçlerin içerisinde yaklaşık 450 kadar YPG var, bunun dışında 2 bin 500 civarında Araplardan var. Toplamda yaklaşık 3 bin kişi bu operasyonun içinde yer alıyor. Söylenen de şudur: ‘YPG, Münbiç’te daha çok lojistik bir güç teşkil edecek, asıl gücü Araplar oluşturacak.’ Söylenen bize bu olmuştur. Biz bu süreç içerisinde de ne yapıldığını, ne edildiğini zaten kendi istihbarat ağımızla ve komuta kademeleriyle takip ediyoruz, göreceğiz” şeklinde konuştu.

03 Haz 2016 - 11:42 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber