PKK Avrupa'da da terör estiriyor

Avrupa ülkelerinde PKK yanlılarının Türk vatandaşlarını, sivil toplum örgütlerini ve camileri hedef aldığı görülüyor. Güvenlik güçlerinin olaylara seyirci kalması ve yeterli önlemleri almaması dikkati çekiyor

TERÖR örgütü PKK’nın Avrupa başkentlerinde son dönemde  yaptığı şiddet içerikli protestoların ve saldırıların sayısı artarken, polisin ve  güvenlik yetkililerinin olaylara seyirci kalması ve gerekli önlemleri almamaları  dikkati çekiyor.

 

2014'teki Kobani olaylarından bu yana PKK'nın özellikle Avrupa  başkentlerinde, Türk vatandaşlarını, sivil toplum örgütlerini ve camileri hedef  alan saldırılarında artış görülüyor. Bu eylemlerde kimi zaman şiddete de başvuran  PKK'ya karşı Avrupalı yetkililerin müsamahakar davrandığı gözlemleniyor.

 

İngiltere'de geçen ay PKK yanlılarının iktidardaki Muhafazakar  Parti'nin genel merkezini işgal etmesine polis müdahale etmezken, Almanya'da ise  geçen ay PKK yandaşları tarafından Türk vatandaşına saldırılmasına polis seyirci  kaldı.

 

Brüksel'de 1 Kasım seçimleri için oy verme sırasında bekleyen Türk  vatandaşlarına saldıran PKK yandaşlarından kimsenin gözaltına alınmaması dikkati  çekerken, Fransa'da bu ay ülkenin güneyinde bulunan Marignane kentindeki bir  caminin hedef alındığı saldırıda Fransız polisi gözaltıya başvurmadı.

 

İngiltere

 

PKK’yı 2001’de terör örgütleri listesine dahil eden İngiltere, örgütün  kullandığı farklı isimleri de listeye 2006 yılında aldı. TAK da 2006 yılında  İngiltere'nin terör örgütleri listesine girdi.

 

PKK yanlıları 6 Ekim 2014’de Kobani çatışmalarını bahane ederek,  Londra’nın en işlek metro istasyonlarından Oxford Circus’ı işgal etti. PKK  bayrakları ile Abdullah Öcalan posterleri taşıyan grup, terör örgütü PKK'nın  Suriye'deki uzantısı PYD'nin silahlı unsuru olan YPG lehine slogan attı. Eylem  nedeniyle istasyonu kapatan İngiliz polisinin herhangi bir gözaltı yapmaması  dikkati çekti.

 

Yine Kobani bahanesi ile 13 Ekim 2014’te İngiliz parlamentosu önünde  düzenlenen gösteride ise polis ile çatışan bazı PKK yanlıları gözaltına alındı.

 

İngiliz mahkemesi terör örgütü PKK’ya katılmak üzere ülkeyi terk eden  Silan Özçelik'i geçen kasımda 21 ay hapse mahkum etti. Özçelik, Kobani olayları  sırasında ailesine bir mektup ve 25 dakikalık video mesajı bırakarak Londra'dan  ayrılmış,16 Ocak 2015'teki dönüşünde de tutuklanmıştı.

 

İngiliz makamları “üzüldü”

 

PKK yanlıları bu yıl 5 Ocak’ta ise hükümetteki Muhafazakar Parti’nin  genel merkezini işgal etti. Parti binasını 2 saat süreyle işgal eden örgüt  yanlılarına polis müdahalede bulunmadı.

 

Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 18 Ocak’ta Londra’ya yaptığı ziyarette  ise PKK yanlıları ile polis karşı karşıya geldi. Davutoğlu’nun İngiltere  Başbakanı David Cameron ile ikili görüşme gerçekleştirdiği Downing Street’teki  başbakanlık ofisi önünde toplanan örgüt yanlıları, Türk heyetinin çıkışı  sırasında polis çemberini aşarak konvoya saldırı girişiminde bulundu. Çıkan  arbedede 3 gösterici gözaltına alınırken, İngiliz makamları olaylardan dolayı  Türkiye’ye üzüntülerini bildirdi.

 

YPG safında yer alana dokunulmuyor

 

Son 2 yıl içinde İngiltere’de basının YPG safında çatışmalara katılan  İngiliz vatandaşları ile ilgili övücü yayınları dikkati çekti. YPG militanlarının  “kahraman” ilan edildiği haberlerde, örgütün kullandığı henüz ergenlik çağındaki  militanlara da yer verildi.

 

Suriye’de YPG safında çatışırken geçen mart ayında ölen eski bir  İngiliz Özel Kuvvetler personeli, Konstandinos Erik Scurfield, uzun süre ülke  gündeminde kaldı.

 

Suriye’den İngiltere’ye dönen İngiliz vatandaşları DAEŞ’le ilişkili  olabilecekleri kuşkusuyla göz altına alınıyor ancak YPG safında çatıştığı  bilinenlere dokunulmuyor.

 

Geçen hafta PKK’nın Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinden  çıkarılmasına yönelik, 100 Avrupa Parlamentosu milletvekilinin de katıldığı imza  kampanyası başlatıldı. Kampanyaya destek veren AP milletvekilleri arasında Kuzey  İrlanda’nın ayrılıkçı Sinn Fein partisinden Martina Anderson, Lynn Boylan, Matt  Carthy, Liadh Ni Riada, İngiliz Yeşiller Partisi’nden Jean Lambert, Molly Scott  Cato, Keith Taylor ile İskoç Ulusal Partisinden Alyn Smith de yer aldı.

 

Almanya

 

PKK'nın terör örgütü olarak kabul edildiği bir diğer Avrupa ülkesi  Almanya'da da, bölücü terör örgütü yandaşlarının şiddet eylemlerinde artış  yaşandığı görülüyor.

 

PKK sempatizanları Almanya'da genelde camiler ve Türk sivil toplum  kuruşlarının lokallerini hedef alıyor.

 

Geçen yıl 7 Ağustos'ta Almanya'nın güneyindeki Baden-Württemberg  eyaletinin Kornwestheim kentinde Merkez Camisi'nin lokalinin camları kırıldı ve  duvarlara terör örgütünün sembolleri çizildi.

 

Köln'de Porz Mevlana Camisi'ne 16 Kasım'da  molotof kokteylli saldırı  düzenlendi. Saldırıya ait görüntüler ve fotoğraflar terör örgütü PKK'ya yakın bir  internet sitesinde yayınlandı. Saldırıyı düzenleyenlerin PKK sempatizanı gençler  olduğu ifade edildi.

 

Bölücü terör örgütü yandaşları 6 Ocak'ta Köln'de bir Türk'e saldırdı.  Köln'de gösteri yapan PKK yandaşlarından oluşan bir grup, kız arkadaşıyla oradan  geçen bir Türk'ü darp etti. Gruptakilerin Türkiye aleyhine attıkları sloganlara  yanıt olarak "Türkiye terörist değil" diyen Gültekin Özdemir, Köln polisinin gözü  önünde çok sayıda göstericinin saldırısına uğradı. Polisin saldırıya seyirci  kalması çevredekilerin tepkilerine neden oldu.

 

Cami kundaklandı

 

Almanya'nın Stuttgart kentindeki Feuerbach Yeni Cami 15 Ocak'ta    kundaklandı. Çıkan yangında cami yanındaki büroların ve kütüphanenin bir bölümü  yandı, 100 bin avroluk maddi hasar oluştu. Polis geniş çaplı inceleme başlattı ve  saldırganların PKK sempatizanları olduğunu tespit etti.

 

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Essen şubesine 30 Ocak'ta  kimliği belirsiz kişilerce taşlı saldırı yapıldı. 12 Şubat'ta  UETD Leverkusen  şubesine üçüncü kez taşlı saldırı düzenlendi.

 

Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın 2014 raporuna göre Almanya'da 14 bin  PKK üyesi bulunuyor ve bu sayı sürekli artıyor. Teşkilatın 2015 yılına ait  raporunun ise mayıs ayında açıklaması bekleniyor.

 

Yaşanan tüm bu saldırılarla ilgili açılan soruşturmalarda ise  faillerin yakalanıp yargı önüne çıkarıldığı konusunda somut bir bilgi bulunmuyor.  Alman emniyeti PKK'nın sözde bölge temsilcilerini zaman zaman yakalayıp yargı  önüne çıkarsa da terör örgütü faaliyetlerini sürdürüyor.

 

Fransa

 

İki hafta önce Türkiye'nin Bordo Başkonsolosluğu önünde toplanan  PKK'lı bir gruptan bazıları konsolosluğun balkonuna tırmanarak terör örgütünün  flamasını astı. Geçen hafta da bölgedeki Türk vatandaşları konsolosluk binası  önünde teröre karşı gösteri düzenledi.Konsolosluk saldırısından bir hafta  sonra, 13 Şubat'ta ülkenin güneyindeki Marignane kentindeki bir cami hedef  alındı. Cuma namazı sırasında gelen PKK'lı bir grup camiye zorla girmeye çalıştı  ve çıkan arbedede cemaatten 7 kişi yaralandı.Olayın ardından şikayette  bulunmak için giden dernek yetkilileri, karakolun çok kalabalık olduğu  gerekçesiyle kapıdan geri çevrildi.Her iki olayda da görgü tanıkları,  Fransız polisinin duruma müdahale etmediğini aktardı ve bu tavrın kasıtlı olduğu  iddiasında bulundu.Özellikle Marignane'da yaşanan saldırıda polis PKK'lı  gruptan kimseyi gözaltına almadı, sadece dernek yetkililerinden birkaç kişiyi  sorguya çağırdı.

 

Belçika

 

Ankara’da 10 Ekim’deki DAEŞ’in gerçekleştirdiği terör saldırısı  sonrası, PKK yandaşları Brüksel’de Türk Büyükelçiliği önünde toplanarak Türk  devleti suçlayan sloganlar attı. Bu sırada 1 Kasım seçimleri için oy verme  sırasında olan bazı Türk vatandaşları, PKK taraftarlarına tepki gösterdi. Çıkan  arbedede, PKK yandaşları, kendilerine tepki gösteren Türk vatandaşlarına  saldırdı. Olaylar polisin müdahale etmesiyle sonuçlansa da, kimse gözaltına  alınmadı.

 

PKK yandaşları, Güneydoğu’daki terör operasyonları sırasında Avrupa  Parlamentosu (AP) önünde ve AB Komisyonu ve AB Konseyi binalarının bulunduğu  Schuman Meydanı’nda gösteriler gerçekleştirdi.

 

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi 102 milletvekili, PKK'nın Avrupa  Birliği'nin (AB) terör örgütleri listesinden çıkartılmasını istedi. PKK yanlısı  milletvekilleri, AB'nin terör örgütleri listesinin "barış, diyalog ve  müzakerelere başlanılmasının önünde engel olduğunu” iddia etti.

 

Bu arada, PKK’ya ait iki TV kanalı da Belçika’dan yayın yapıyor ve  PKK’nın bazı yöneticileri Belçika’da yaşıyor.

 

Avusturya

 

Avusturya’da terör örgütü PKK yanlıları son dönemde Türkiye’de  yürütülen terörle mücadele operasyonlarını bahane ederek propaganda  faaliyetlerini arttırdı.

 

Hükümetin, siyasilerin, güvenlik güçlerinin ve medyanın sessiz kaldığı  eylemlerin başında yolların trafiğe kapatılması, metroların işgal edilmesi,  izinsiz gösteriler ve yürüyüşler geliyor.

 

Örgüt yanlıları, aynı zamanda eylemler sırasında kendilerine tepki  gösteren çok sayıda vatandaşa da saldırdı. Türkiye aleyhine propaganda yürüten  PKK sempatizanları, 6 Ocak’ta Viyana Uluslarası Havalimanı’nda kendilerine tepki  gösteren bir kişiyi darbetti. Güvenlik güçlerinin müdahale etmediği olayda  yaralanan kişi, saldırganlardan ve kendisini korumayan polislerden şikayetçi  oldu.

 

Yukarı Avusturya eyaletindeki Streithofen kasabasında 52 yaşındaki  Ahmet Emin Yağan, 10 Şubat'ta alışveriş yapmaya giderken terör örgütü PKK  sempatizanlarının saldırısına uğradı. Hastaneye kaldırılan Yağan, saldırganlar ve  kendisini korumayan polisleri  şikayet etti.

 

Büyükelçiden tepki

 

Öte yandan Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, Die Presse  gazetesinde 18 Şubat'ta yer alan “Türkiye’nin başkentinde savaş” başlıklı  haberde, AB’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK’nın “terörist" olarak  nitelendirilmemesine tepki gösterdi.

 

Göğüş, içinde sivil memurların da bulunduğu 28 masum insanın ölümüyle  sonuçlanan saldırının savaş başlığı altında verilmesini anlamakta zorlandığını  vurguladı.

 

Paris’te DEAŞ tarafından gerçekleştirilen saldırıların "Paris’te  terör” ve "Fransa’da terör saldırıları” gibi başlıklar altında sunulduğunu  hatırlatan Göğüş, "Ankara’da yaşanan aynı nitelikteki eylemleri terör saldırısı  olarak tanımlamamanızı nasıl izah ediyorsunuz? Terör saldırısıyla, savaş arasında  bir fark görmüyor musunuz? Korkarım bu tür çifte standart uygulamaları günümüzde  hepimizi tehdit eden terörizmi teşvik etmekten başka bir amaca hizmet  etmemektedir” ifadelerini kullandı.

 

"İsviçre, PKK'yı terör örgütü olarak tanımalı"-

 

İsviçre’nin Basel şehrinde geçen hafta sonu Hak ve Özgürlükler  Partisi’nin (HAK-PAR) düzenlediği program bir grup PKK’lı tarafından provoke  edildi. Programa konuşmacı olarak davet edilen eski HAK-PAR Genel Başkanı Kemal  Burkay, salonda bulunan PKK’lı grubun Abdullah Öcalan lehine slogan atmasına sert  tepki göstererek, “Defolun alçaklar" ifadesini kullandı.

 

Türkiye'nin Zürih Başkonsolosluğu önünde iki hafta önce terör örgütü  PKK yandaşları izinsiz gösteri düzenledi. İsviçre polisi, göstericilerin,  başkonsolosluk binasına taş, ve çeşitli maddeler atması ve polis kordonunu  dağıtması üzerine, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Gösteriler  sırasında kamu görevlilerine yönelik şiddet, tehdit, asayişi bozmak ve kamu  görevini engellemek suçlamalarından 6 kişi tutuklandı. Gösteri sırasında  bölgedeki trafik geçici olarak durduruldu.

 

 İsviçre'nin başkenti Bern'de eylül ayında, Türklerin terör olaylarını  protesto etmek amacıyla düzenlediği izinli gösteriye, terör örgütü sempatizanları  karşı gösteri düzenleyerek engel olmaya çalıştı. Çıkan olaylarda polis göz  yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanırken 5'i polis 22 kişi yaralandı.

 

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Mehmet Tuğrul Gücük, İsviçre'nin, PKK'yı  terör örgütü olarak tanıması gerektiğini vurgulayarak, "Bir terör örgütünü iddia  ettiği amaçlarına göre değil eylemlerine göre değerlendirmek önemlidir. PKK son  25 yılda 30 bin sivili öldürmenin hesabını vermelidir" ifadesini kullandı.

 

ABD ve AB'nin aksine PKK İsviçre’de    terör örgütleri listesinde  bulunmuyor. Buna rağmen, İsviçre Federal Savunma, Sivil Savunma ve Spor Bakanlığı  tarafından yayınlanan "İsviçre'nin Güvenliği 2015" başlıklı yıllık güvenlik  raporunda da PKK "şiddet potansiyeli azalmayan ve şiddete başvurabilen aşırıcı  terörist grup” olarak nitelendirilmişti.

 

İtalya

 

İtalya'da Kobani olaylarını bahane eden PKK yanlısı grup 16 Ekim  2014'te Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliğini hedef aldı.

 

Başkent Roma’nın işlek meydanlarından Repubblica’da bulunan müşavirlik  binasına saldıran grup, içeri girmeye çalıştı. Başarılı olamayan terör örgütü  sempatizanları sprey boyalarla çevreye sloganlar yazdı, binaya sis bombaları  fırlattı ve maddi hasar verdi. Saldırgan grup, güvenlik güçleri gelmeden bölgeden  uzaklaştı.

24 Şub 2016 - 11:52 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber