"Pentagon örtbas etti"

Savunma İş Kurulu tarafından geçen yıl başında tamamlanan ve savunma bütçesinin kısılabileceği endişesiyle "rafa kaldırıldığı" öne sürülen rapor, Pentagon'un 5 yılda 125 milyar dolar tasarruf edebileceğini ortaya koyuyor

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), 5 yıl içinde  125 milyar dolar tasarruf sağlatacak kurum içi bir araştırmayı, ABD Kongresi ve  yönetimin savunma bütçesini kısmada bahane olarak kullanabileceği düşüncesiyle  örtbas ettiği ileri sürüldü.  
Washington Post gazetesi, Pentagon'un kurum içindeki işleyişi daha  verimli kılmak ve sağlanacak herhangi bir tasarrufu da muharebe gücünde kullanmak  için Savunma İş Kuruluna hazırlattığı rapora dair bazı gizli bilgi ve mülakatları  yayımladı.
Kurul tarafından Ocak 2015'te tamamlanan rapor, Pentagon'un 2020  yılına kadar 5 yıllık sürede 125 milyar dolarlık tasarrufta bulunabileceğini  gösteriyor. 
Pentagon'un tasarrufta bulunmak için sivil çalışanlarını işten  çıkarması veya askeri personelini azaltmasını gerekli görmeyen raporda, bunun  yerine yıpranma ve erken emeklilik nedenlerinin yanı sıra yüksek ücretli  sözleşmeli çalışan sayısının azaltılması, bilgi teknolojilerinin daha iyi  kullanılmasıyla işleyişin düzgün bir şekilde sağlanabileceği öngörülüyor. 
Araştırma, bakanlığın yaklaşık 580 milyar dolar olan bütçesinin 4'te  birine yakın olan 134 milyar doları muhasebe, insan kaynakları, lojistik ve mülk  yönetimi gibi faaliyetlere harcadığını ortaya koyuyor. 
ABD'nin 1 milyon 300 bin civarında aktif silahlı personeli bulunduğu  belirtilen raporda, Pentagon'un idari işlerin yürütülmesi için de 1 milyondan  fazla askeri, sivil ve sözleşmeli personeli istihdam ettiği vurgulanıyor.
Tasarruf edilecek 125 milyar doların askerler ve teçhizatlar için  yeniden kullanılabileceğine değinilen raporda, bu paranın büyük bölümünün ülkenin  yıpranan nükleer silahları veya kara kuvvetlerindeki 50 tugayın giderleri için de  harcanabileceği tavsiye ediliyor. 
Buna karşın araştırma, tahmin edilenden daha yüksek bir miktarın israf  edildiğini ortaya koyunca, yapılan mülakatlarda üst düzey savunma yetkililerinin  rapora kuşkuyla baktığı dikkati çekiyor. 
Raporun ardından Pentagon liderlerinin aşırı israfın ön plana  çıkarılmasının, savunma bütçesinin kısıtlanmasına neden olabileceği endişesi  taşıdığı görülüyor. 
Kongrenin ve Beyaz Saray'ın bakanlığa fazla para vermekten ziyade  kısıtlamayı daha da artırabileceği görüşünü savunan Pentagon yetkililerinin, 125  milyar dolarlık tasarruf planını sümen altı edip çalışmaya gizlilik kısıtlaması  getirdiği iddia ediliyor.

06 Ara 2016 - 09:46 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber