Pentagon'dan Trump'a yanıt

ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın gelecek başkanlar için üretim aşamasındaki yeni 'Air Force One' uçaklarının siparişinin iptalini istemesine Beyaz Saray'dan sonra Savunma Bakanlığı da karşı çıktı. Pentagon yenilemenin 'zorunlu' olduğunu duyurdu

PENTAGONSözcüsü Yüzbaşı Jeff  Davis, Savunma Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, son günlerde Başkan Barack Obama yönetimi ile seçilmiş Başkan Trump arasında tartışmaya neden olan başkanlık uçağı 'Air Force One' ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
Davis, başkanlık uçağı Air Force One'ın eskimeye ve bakım masraflarının yükselmeye başladığını kaydederek "yenilemenin zorunlu olduğu" görüşünü savundu. ABD Hava Kuvvetlerine ait söz konusu başkanlık uçağının ülkenin en önemli sembollerinden biri olduğunu vurgulayan Davis, ABD'nin aynı zamanda başkomutan olan başkanlara tahsis edilen 2 Air Force One'ın da artık eskimeye başladığını ve bakım masraflarının giderek yükseldiğini anlattı. 
'MALİYETİ DÜŞÜRME KONUSUNDA YENİ YÖNETİMLE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ' 
Air Force One'ın birçok güvenlik ve teknolojik özelliğiyle baştan sona özel olarak imal edildiğini ve dolayısıyla yeni başkanlık uçağı temin etmenin zaman aldığını ifade eden Davis, bugün sipariş verilse bile yeni uçakların 2020'de ancak teslim alınacağını bildirdi. 2 Air Force One jeti ve onları koruyan diğer savaş uçaklarıyla birlikte aslında küçük bir filonun çok güçlü bir teknolojik altyapıyla güncellenmesinden bahsettiklerini kaydeden Davis, sadece Boeing'in değil birçok firmanın bu süreçte rol oynadığını ifade etti. Uçaklar arasında kusursuz bir uyum ve iletişimin olması gerektiğine işaret eden Pentagon Sözcüsü, bu proje için şu ana kadar yaklaşık 100 milyon dolar harcadıklarını vurguladı. Davis, maliyeti düşürme konusunda yeni yönetimle beraber çalışmaya hazır olduklarını da kaydetti. 
TRUMP, MALİYETİ YÜKSEK BULMUŞTU 
20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Trump, Boeing firmasının gelecek başkanlar için üretme aşamasında olduğu yeni Air Force One siparişinin iptal edilmesini istemişti. 
Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, yeni maliyetin 4 milyar doları aştığını belirtmiş, daha sonra da Trump Tower'ın lobisinde gazetecilerle sohbetinde, "Boeing'in para kazanmasını isteriz ama o kadar da çok değil" demişti. Beyaz Saray, Trump'ın yeni siparişin iptal edilmesi isteğine karşılık 'Air Force One' uçağının yenilenmesi gerektiğini savunmuştu. Tartışmalar sürerken Boeing firması da yazılı açıklamasında şu ana kadar sadece 170 milyon dolarlık bir "araştırma ve geliştirme" kontratlarının olduğunu, uçağın imal edilmesi noktasında ABD Hava Kuvvetleri ile çalışmayı dört gözle beklediklerini açıklamıştı. 
30 YILLIK ÖMRÜ VAR 
ABD'de başkanlığın sembollerinden biri olan Air Force One, başkanlar için özel olarak tasarlanmış 2 Boeing 747-8 jete verilen isim olarak biliniyor. 
Sadece ABD başkanı içindeyken Air Force One olarak adlandırılan uçakların ortalama ömrü 30 yıl. İçinde füze sistemi ve özel iletişim sistemi bulunan Air Force One'ın toplam maliyetiyle ilgili son kararlarda Kongre'nin onayı belirleyici oluyor. Pentagon'un 5 yıllık bütçe planlarına göre 2 yeni başkanlık uçağı için 3 milyar dolarlık bir bütçe öngörüldüğü, ancak gecikmeler ya da fazla maliyet ile  bunun 4 milyar dolara kadar çıkabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

08 Ara 2016 - 10:39 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber