Paralı askerler devrede!

BAE, ABD merkezli özel güvenlik şirketi DynCorp’a bağlı paralı askerleri Yemen’e taşıyor. Özel donanma gücünden oluşan ilk birliği Aden’e ulaşan karanlık şirketin şiddet kusan askerleri daha önce Bosna, Irak ve Afganistan’da insan kaçakçılığı ve çocuk istismarı ile suçlandı. DynCorp’un en son Kasım 2015’te üç çalışanı Ürdün’de öldürüldü

ABD

'nin Ortadoğu'ya ihraç ettiği özel güvenlik şirketleri ve paralı askerlerin en büyük müşterisi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Virginia merkezli askeri taşeron şirketi DynCorp'a bağlı paralı askerleri Yemen'e gönderiyor. İlk birliğin Yemen'in Aden şehrine ulaştığı kaydediliyor. Paralı askerler, yine karanlık bir ABD askeri şirketi olan Blackwater'ın bölgedeki birliklerinin yerini alacak. BAE ve DynCorp şirketi arasındaki 3 milyar dolarlık anlaşma gereği Yemen'e konuşlanacak olan askerlerin, Suudi Arabistan komutasında, Husi güçlerine karşı savaşan BAE ordusuna yardım etmesi hedefleniyor. Khaber haber ajansının, Yemen Savunma Bakanlığı'ndan ismi gizli tutulan bir kaynağa dayandırdığı habere göre, söz konusu paralı askerler ayrıca özel donanma güçlerini de kapsıyor. Yemen'de BAE için savaşan Blackwater şirketinin paralı askerleri, Bab-ül Mendeb'den çekilme kararı almıştı. 
BLACKWATER'IN RAKİBİ

BAE'nin DynCorp şirketiyle yaptığı yeni anlaşmanın nedeninin de, adı birçok suça karışan rakibi Blackwater'ın bölgeden çekilme kararı olduğu iddia edildi. Başlangıçta bir havacılık şirketi olarak kurulan DynCorp, her alanda hizmet ve donanım sağlayan askeri taşeron şirketi haline geldi. CIA ile aynı eyalette (Virgina) bulunan şirketin 3 milyar doları bulan yıllık gelirlerinin %96'sı ABD federal hükümeti tarafından sağlanıyor. Şirket, ABD'nin Bolivya, Bosna, Somali, Angola, Haiti, Kolombiya, Kosova ve Kuveyt'teki askeri operasyonları için çeşitli hizmetler sağladı. Şirketin müşterileri arasında başka devletler ve şirketler bulunuyor.

PUTİN-SİSİ YEMEN'İ GÖRÜŞTÜ

Kasım 2015'te Ürdün'de üç çalışanının öldürülmesi üzerine gündeme gelen DynCorp şirketinin Ürdün'deki polis birimlerine eğitim vermek için ülkede bulundukları iddia edilmişti. 90'lı yıllarda Bosna'daki karışıklıklar sırasında DynCorp çalışanlarının isimleri, çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarına karışmış, iddiaları ortaya atanlar şirketten apar topar kovulmuştu. İnsan kaçakçılığı ile suçlanan DynCorp çalışanları da istifa ettirildi. Şirketin adı, hem Irak'taki hem de Afganistan'daki ABD askeri operasyonlarında da benzer suçlarla anıldı.

Öte yandan Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Mısır cunta lideri Abdülfettah es-Sisi, yaptıkları telefon görüşmesinde, teröre karşı mücadelenin sadece Suriye'de değil, ayrıca Libya ve Yemen'de de sürdürülmesi gerektiğinde mutabık kaldılar.

08 Mar 2016 - 10:28 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber