Obama'dan İran halkına Nevruz mesajı

ABD Başkanı Obama, İran halkı için yayınladığı Nevruz mesajında, ABD ile İran arasında yeni bir ilişkinin doğabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama, İran halkı için yayınladığı Nevruz mesajında, başkanlık görevine geldiğinden bu yana İran hükümetine bir fırsat sunduğunu belirterek, Tahran'ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde ABD ile İran arasında yeni bir ilişkinin doğabileceği ve İran'ın uluslar camiasında hak ettiği konuma geri dönmeye başlayabileceğini belirtti.

İran'da yeni yılın başlangıcı olarak kutlanan Nevruz dolayısıyla yayınladığı video mesajında doğrudan İran halkı ve liderlerine seslenen Obama, İranlıların Nevruz Bayramı'nı kutladı.

Beyaz Saray'ın sitesinde Farsça alt yazılı olarak yayınlanan mesajında, ABD ile İran arasında yeni bir ilişkinin başlayabilmesi fırsatına değinen Obama, ''Göreve geldiğimden bu yana İran hükümetine bir fırsat sundum. Uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde, ülkelerimiz arasında yeni bir ilişki olabilir ve İran, uluslar camiasında hak ettiği konuma geri dönmeye başlayabilir'' ifadesini kullandı.

''Bedeli İran halkı ödüyor''

Obama, sözlerine şöyle devam etti:
''On yıllardır süren güvensizliği aşmanın içerdiği zorlukların farkındayım. İran ve ABD arasındaki birçok farklılığı çözüme kavuşturmak, ciddi ve sürekli bir çabayı gerektirecek. Buna, dünyanın, bölgede ve ötesinde barış ve güvenliği tehdit eden İran'ın nükleer programı hakkındaki ciddi ve giderek artan kaygıları dahil.

İran'ın liderleri, nükleer programlarının tıbbi araştırma ve elektrik için olduğunu söylüyorlar. Ancak bugüne kadar uluslararası camiayı, nükleer faaliyetlerinin sadece barışçıl amaçlar taşıdığına dair ikna edemediler. Dünyanın, bu meseleyi ele alma kararlılığında birlik sergilemesi ve İran'ın şu anda çok yalnızlaşmış olmasının nedeni de bu. Liderlerinizin bu meseleyi ele almadaki isteksizliği yüzünden İran halkı yüksek ve gereksiz bir bedel ödemekte.''

#

19 Mar 2013 - 00:02 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber