Merkel'den ABD'ye eleştiri

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD'nin sadece iç politikaya yönelmesi, dış politikada aktif olmaması durumunda, asla büyük bir ülke olamayacağını belirtti

BAŞBAKAN Merkel, Alman "Handelsblatt" gazetesinin düzenlediği sohbet  toplantısında uluslararası gündemi değerlendirirken, ABD’nin giderek içe  kapanması, uluslararası sorunların çözümüne ilgisini kaybetmesi konusunda  endişelerini dile getirdi.

Amerikan halkının bir kısmının artık devletten, dış politikadan daha  fazla kendileriyle ilgilenilmesini istediğini aktatran Merkel, bu nedenle  vatandaşların "önce Amerika" sloganıyla seçimlere katılan Donald Trump'a oy  verdiğini ifade etti.

 "Benim globalleşme anlayışım çok farklı"

Amerikalıların bir kısmının işsizlik ve sağlık hizmetlerinin  yetersizliği gibi sorunlardan şikayetçi olduklarını, globalleşmenin kendilerine  bir faydası olduğuna inanmadıkları için böyle tercih yaptıklarını belirten  Merkel, "Benim globalleşme anlayışım çok farklı. Amerikan yönetiminin anlayışı  seçim döneminde de genel olarak da biz büyümek durumundaysak diğerleri küçülmeli  gibi bir düşünce. Bence bu, bizim globalleşme için sahip olmamız gereken bir  anlayış değil. Anlayışımız, globalleşmede hepimizin kazanabileceği şeklinde  olmalı." diye konuştu.

Merkel, ABD’nin içe kapanmaması, uluslararası sorunların çözümüne  katkı vermesini istedi.

Merkel, şu görüşlere yer verdi:

"Amerika eğer kendi sınırları ötesinde de var olmazsa, gerçek anlamda  büyük olamaz. Sadece kendisi ile ilgilenen ve dünyada hiç bir şeyle ilgilenmeyen  bir Amerika,hiç bir zaman büyük ve olağanüstü bir Amerika olmayacaktır. Bu  nedenle ben globalleşmenin hepimizin faydalanabileceği bir imkan olduğunu  savunmaya devam edeceğim. Ancak her halükarda ABD'de de değişikliklerin olması gerekir."

"Bunu yapabiliriz"

Kuzey Kore ile tırmanan gerginliğin bir savaşa dönüşüp dönüşmeyeceği  şeklindeki bir soruya karşılık da Merkel, bu konuda askeri bir çözüm  olamayacağını, yeniden görüşmelere dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Merkel, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kuzey Kore konusunda askeri bir çözüm görmüyorum. Bunu tamamen yanlış  buluyorum. Diplomatik imkanlardan henüz yeterince faydalanılmadığına inanıyorum.  Hepimiz, Çin, Japonya ve Güney Kore de Kim Jung İl gibi birine sınırlarının  gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bence bunu dünya ülkeleri askeri yöntemlere  başvurmadan da yapabilir. Bunu yapabiliriz."

Almanya'nın bu sorun ile ilgili olarak bir arabuluculuk rolü üstlenip  üstlenemeyeceği sorusu üzerine ise Merkel, bu konuda AB ülkelerinin birlik içinde  hareket etmesini ve genel olarak ortak bir dış politika geliştirebilmesini  arzuladığını söyledi.

Merkel, Çin Halk Cumhuriyeti'nin hızla geliştiğini ve dünyada güç  dengelerinin değişmeye başladığına da işaret ederek, Almanya'nın teknolojik  gelişmelere, dijitalleşmeye kayıtsız kalması durumunda gelecekte büyük ülkeler  için önemini yitireceğini de kaydetti.

23 Ağu 2017 - 20:20 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber