Kirli oyunda şok gerçek!

Dünyanın en büyük finans merkezi Londra, kara para aklama faaliyetlerinin de küresel merkezi olarak kabul ediliyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü`nün tahminlerine göre her yıl yaklaşık 23 ila 57 milyar İngiliz sterlini tutarındaki kara para Londra üzerinden aklanıyor. İngiliz Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu, yüzlerce milyar sterlinin ülkedeki bankalar ve iştirakleri üzerinden aklandığını değerlendiriyor. İngiliz İçişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu özel komisyonun raporunda Londra’daki gayrimenkul sektörünün yılda yaklaşık 100 milyar sterlin seviyesinde kara paranın aklanmasında kullanıldığı belirtiliyor

DÜNYANIN en büyük finans merkezi  İngiltere’nin başkenti Londra, kara para aklama faaliyetlerinin de küresel  merkezi olarak kabul ediliyor. Kentte, uluslararası kara para aklama  faaliyetlerinin yoğunluğu dikkatleri çekiyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International)  tahminlerine göre her yıl yaklaşık 23 ila 57 milyar sterlin arasında kara para  Londra üzerinden aklanıyor.  Örgütün resmi sitesinde özellikle Bangladeş, Kenya,  Nijerya, Pakistan ve Zambia’dan yasa dışı yollarla çıkarılan paranın  İngiltere’deki aracı kurumlar tarafından muhafaza edildiği belirtiliyor.

İngiliz Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu'nun (NCA) resmi sitesinde ise  “Uluslararası boyutta kara para aklama faaliyetlerinin hacmine ilişkin eldeki en  iyi tahmin, 2009 yılında küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde  2,7’sine eşit olduğu, yani 1,6 trilyon ABD dolarına eşit olduğu yönünde. NCA  yüzlerce milyar İngiliz sterlinin İngiltere’deki bankalar ve iştirakleri  üzerinden aklandığını değerlendirmektedir.” ifadelerine yer veriliyor.

"RUSYA'DAN 4 YILDA 738,1 MİLYON ABD DOLARI TRANSFER EDİLDİ"

Bu konuda İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian’ın 20  Mart tarihinde yayımlandığı bir makalede Rusya’dan Londra’ya yoğun şekilde kara  para transferlerinin yapıldığı öne sürülüyor. Örneğin, 2010-2014 yıllarında  İngiltere merkezli bankaların Rusya’dan yaklaşık 738,1 milyon ABD dolarının  çıkarılmasına aracılık ettiği belirtiliyor. Bu yıllar arasında İngiliz bankaları  aracılığı ile yapılan toplam bin 920 gönderinin “şüpheli” olduğu ifade ediliyor.

Para transferlerine aracılık ettiği öne sürülen bankalar içerisinde,  HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds ve Barclays olmak üzere toplam 17  İngiltere merkezli küresel banka yer alıyor.

İngiltere’de konuya ilişkin hazırlanan parlamento raporlarında da  özellikle son yıllarda Londra’nın küresel kara para aklama faaliyetlerinin  merkezi haline geldiği açıkça ifade ediliyor. Örneğin İngiliz İçişleri  Bakanlığı’nın oluşturduğu özel komisyonun 2016 yılında yayımladığı raporda  Londra’daki gayrimenkul sektörünün yılda yaklaşık 100 milyar sterlin seviyesinde  kara paranın aklanmasında kullanıldığı belirtiliyor.

İngiliz Financial Times gazetesinin İngiliz Tapu Kayıt Merkezi’nin  verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede yurt dışı bağlantılı şirketler  üzerinden “şüpheli” sayılabilecek konut satın alımlarının hacminin ise yaklaşık  122 milyar sterlin değerinde olduğu belirtiliyor.

"DÜNYANIN YOLSUZLUK SEVİYESİ EN YÜKSEK YERİ İNGİLTERE"

Dünyaca ünlü İtalyan yazar ve araştırmacı Roberto Saviano ise geçen  yıl mayıs ayında Londra’da katıldığı bir panelde Londra’nın dünyanın kara para  aklama merkezi olduğunu belirterek, “Eğer size dünyanın yolsuzluk seviyesi yüksek  yeri neresi diye sorsam, bana Yunanistan, Nijerya ya da İtalya’nın güneyi  dersiniz. Fakat bence İngiltere. Yolsuzluk bürokrasi, polis ve politika  içerisinde değil. Yolsuzluğun olduğu yer sermayenin başkenti. Londra’da sermayeye  sahip olanların yüzde 99’unun yönetim merkezleri offshore." ifadelerini  kullanmıştı.

İngiltere merkezli bankalar üzerinden kara para aklamanın son derece  kolay olduğunu öne süren Saviano, “Meksika eğer uyuşturucu ticaretinin bedeniyse,  Londra kafasıdır. Birleşmiş Milletler’in Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Ofisi’nden  Antonio Maria Costa Avrupalı ve ABD merkezli bankaların nasıl kara para  akladığını ortaya koydu. Fakat kimsenin önemsediği yok.” şeklinde konuşmuştu.

Londra Belediye Başkanı Sadık Han ise henüz göreve gelmeden önce  Londra’nın son yıllarda küresel kara para aklama faaliyetlerinin merkezi haline  geldiğini vurgulayarak, “Endişem şu ki Londra kara para aklamanın başkenti  durumunda. Dünyanın farklı yerlerinden gelen, Londra’nın hiper enflasyonun  yaşandığı konut sektörünü kullanarak kara para aklayan insanlar var.”  değerlendirmesinde bulunmuştu.

#

20 Ağu 2017 - 16:14 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber