Kadınlara ilk kez seçme ve seçilme hakkı verildi

Suudi Arabistanlı kadınların ilk kez hem aday hem de seçmen olarak 12 Aralık 2015'teki belediye seçimlerine katılabileceği bildirildi

SUUDİ Arabistanlı kadınların ilk kez hem aday hem de seçmen olarak 12 Aralık 2015'teki belediye seçimlerine katılabileceği bildirildi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, ülkede kadınlar da aralık ayındaki yerel seçimlerde oy kullanabilecek. Yarın başlayacak seçmen kayıt işlemlerinin, kadınlar için belirlenecek bağımsız merkezlerde yürütüleceği belirtildi.

Belediye Seçimleri Genel Komitesi de resmi internet sayfasında yayımladığı açıklamada, Suudi Arabistangenelinde sayıları bin 163 olan seçim merkezlerinin 424'ünü kadınlara tahsis edeceğini duyurdu.

Seçim takvimine göre, 22 Ağustos - 14 Eylül tarihleri arasında seçmen kayıtları, 30 Ağustos - 17 Eylül tarihleri arasında ise kadın ve erkek adayların başvuruları alınacak. Nihai aday listesinin 29 Kasım'da ilan edilmesinin ardından 10 Aralık'a kadar seçim kampanyaları yürütülebilecek. Halk, 12 Aralık 2015'te de belediye seçimleri için oy kullanmak üzere sandık başına gidecek.

Suudi Arabistan'da kadınlar 2005 ve 2011'de yapılan belediye seçimlerine katılmamıştı ancak önceki Kral Abdullah Bin Abdulaziz 25 Eylül 2011'de, Suudi kadınların şeri kurallar çerçevesinde seçmen ve aday olarak 2015 seçimlerine katılması yönünde karar çıkarmıştı.

Söz konusu seçimin Suudi Arabistan'da, toplumsal ve dini tartışmaları da beraberinde getirmesi beklenirken, kadınların seçimlere katılma hakkının, yeni Kral Selman Bin Abdulaziz'in önceki kralın başlattığı reformları hızlandırması olarak yorumlanıyor.

22 Ağu 2015 - 12:49 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber