IŞİD'lilerin yakalanma anı

Musul'da kıstırılan terör örgütü her gün yeni köyler kaybediyor, kuşatılan köylerde IŞİD'liler bayraklarını indiriyor. Uluslararası ajanslar, yakalanan IŞİD şüphelilerinin gözleri bağlı fotoğraflarını geçti

MUSUL'DA 17 Ekim'de başlayan IŞİD operasyonunda terör örgütünün elindeki köyler el değiştirmeye devam ediyor. Türkiye'nin askeri kampının da bulunduğu Başika'yı kuşatan Peşmerge güçleri, bu Sabah Derk köyünü IŞİD'den geri aldı.
Başika çevresindeki Fazili ve diğer köyler de kuşatılmış durumda. Fazili köyündeki IŞİD’lilerin bayraklarını indirdiği görüldü.
Associated Press (AP) foto muhabiri Halid Muhammed, Tab Zava köyünde yakalanan IŞİD şüphelilerinin fotoğraflarını çekti. IrakOrdusuna bağlı özel terör birliklerinin yakaladığı şüphelilerin gözleri bağlandı ve sorguya götürüldü.
Reutershaber ajansı ise, Kayyara'daki üste görev yapan ABD askerlerini sahada fotoğrafladı. Amerikan askerlerinden biri, cep telefonuyla selfie çekiyor.

KURTULANLAR KAÇIYOR
Yaklaşık 1 milyon kişinin IŞİD'in elinde rehin olduğu tahmin edilen Musul'dan yeni kitlesel kaçışlar da yaşandı. Güneydeki Kayyara kasabasına bağlı çevre köylerin geri alınmasıyla köy sakinleri hayati tehlikeye rağmen güvenli bölgelere göç etti. Köyden genellikle araçlarıyla kasabaya doğru gelen halk, Irak ordusunun hedefi olmamak için araçlarına beyaz flamalar asarak sivil olduklarını göstermeye çalıştı.
Irak ordu birlikleri ise, IŞİD militanlarının halkın arasına sızmasını önlemek için Kayyara kasabasına giden tüm yollarda birçok kontrol noktası oluşturdu. Kasaba merkezindeki akraba veya yakınlarının yanına gitmek isteyen köy sakinleri, kendileriyle birlikte getirdikleri araçlarla Kayyara'ya giremiyor. Irak askerleri köylerden göç eden sivilleri ön soruşturmaya tabi tuttuktan sonra, güvenlik noktasındaki pikap veya diğer araçlara bindirerek kasaba merkezine sevk ediyor.
Kayyara'nın kuzeyine 10 kilometre mesafedeki Şuheda köyü sakini Hişam HASAN, "Tam 2 buçuk yıl boyunca IŞİD'in kontrolünde yaşadık. Bize hiçbir zaman güzel bir gün yaşatmadılar ancak bir gün bile umutsuz olmadık. Irak ordusunun gelip bizi kurtaracağını biliyorduk. Bir insanın başına gelebilecek en kötü şey aç kalmasıdır. Bunu günlerce, aylarca yaşadık. Ancak aileme zarar gelmeden bu belayı üzerimizden attık" dedi.
Hemdaniye'ye bağlı Topzava, Gokcelil ve Bazvayan köylerinden kaçan 700 Şahbek Kürdü aile de, Peşmergenin kontrolündeki Hazır Çadır Kampı'na ulaştı.

HAMANEY'İN FOTOĞRAFLARI VAR
Anadolu Ajansı, Kayyara'dan Hemam Elil kasabasına doğru ilerleyen Irak ordusu ve Şii milislerin araçlarının üzerinde İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in fotoğraflarının asılı olduğunu bildirdi. Geri alınan köylerdeki evlerin çatısı ve zırhlı araçların üzerinde de, Şiiliği temsil eden flamaların varlığı dikkati çekti.

RAKKA'YA OPERASYON SİNYALİ
Öte yandan, IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Danimarka, Norveç, Belçika, Hollanda ve İspanya'nın savunma bakanları, Fransa'nın başkenti Paris'te Musul'u görüşmek üzere bir araya geldi.
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'ya Musul operasyonu biter bitmez saldırabileceklerini söyledi. "Koalisyon ortaklarımızla birlikte Rakka’nın izole edilmesine olanak sağlayacak çalışmalara başladık" diyen Carter, Musul'da olduğu gibi Rakka'da da operasyonda yerel güçlerin rol alacağını vurguladı.

26 Eki 2016 - 12:21 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber