IŞİD'in yeni taktikleri

Musul'da direnen terör örgütü daha önce görülmemiş yöntemler kullanıyor: Ev yapımı insansız hava araçları, ağır silahlarla yüklü bombalı araçlar, arazi yakma, tüneller, doğrudan sivilleri vuracak intihar saldırıları ve baskıyı kırmak için stratejik hesaplarla yapılan baskınlar. Amerikan CNN televizyonu, IŞİD'in yaktığı sülfürün görüntülerini ilk kez ekrana getirdi

AMERİKAN Associated Press (AP) haber ajansı, terör örgütü IŞİD'in Musul'u savunurken kullandığı taktikleri ortaya koyan bir analiz yayınladı. Ajansın Ortadoğu editörlerinden Joseph Krauss'un kaleme aldığı analize göre, örgütün kullandığı en belirgin taktiklerden biri sivillere saldırmak. Son bir yılda cephede peş peşe yenilgi alan IŞİD, vahşi bir şekilde kentlerdeki sivillere yöneldi ve özellikle Bağdat ve çevresinde intihar saldırılarını artırdı.
IŞİD'in bir başka taktiği, böl ve fethet. Son Kerkük baskınının da gösterdiği gibi örgüt son derece stratejik hesaplarla saldırılar gerçekleştiriyor. Kürtler için çok önemli olan kente gece sızan terör örgütü, Musul ve çevresindeki Peşmergelerin buraya dönmelerine yol açtı. Sünnilerin ağırlıkta olduğu Musul, Kürtler için ikinci tercih.
Cephedeki terör örgütü üyeleri, yakın zamanda alışılmadık silahlar geliştirebilir. IŞİD halihazırda ev yapımı insansız hava araçları uçuruyor ve bombayla yüklediği araçlarla saldırılar gerçekleştiriyor. Örgüt hem Irak'ta hem de Suriye'de kimyasal silahlar kullandı, fırlatılan roketlerde sülfür hardal bulundu.Ortadoğu'da bomba yüklü araçlarla düzenlenen intihar saldırılarının tarihi eski. Fakat IŞİD belki de ilk kez ağır silahlarla yüklenmiş araçlarla intihar saldırıları deniyor. Grup şimdiden birçok aracı Musul cephesinde Irak ordusu ve peşmergeye doğru sürdü bile.
Musul'da görülen bir başka taktik ise, arazi yakma. Örgütün Kerkük'ün güneyinde yaktığı kükürtten yayılan zehirli Duman, 30 kilometre ötedeki cepheye bile ulaştı. IŞİD ayrıca uçaklar ve insansız hava araçlarının mevzileri görmemesi için petrolle doldurduğu hendekleri ve sokaklara yerleştirdiği lastikleri yaktı.
CNN televizyonu ise, örgütün kullandığı tünel ağını öne çıkarıyor. En büyüğünün uzunluğu 8 kilometreyi bulan tünellerin içinden araç bile geçebiliyor. İngiliz The Guardian gazetesi, bir tünelde Kur'an'ı Kerim'e içine kurulan bubi tuzağını sayfalarına taşımıştı.

İLK HAFTANIN BİLANÇOSU
Irak'ta uzun hazırlıklardan sonra 17 Ekim'de başlayan Musul operasyonunda ilk hafta geride kaldı. Bir haftayı aşan bir sürede Peşmerge güçleri ve Irak ordusu yaklaşık 80 köyü IŞİD’in elinden aldı.
Örgütün Kerkük'ten sonra misilleme yaparak saldırdığı Enbar vilayetine bağlı Ratba'da kontrol sağlandı. İki gün süren çatışmalardan sonra ülkenin en büyük ilçesi Ratba IŞİD'den kurtarıldı.
Keremlis, Tuveybe, el-Hunfesan, Dur et-Take el-Harariye, Zelhefe, Hazne, Hazne Tebbe, Tarb Zave, el-Muvafakiye, Tahrava, es-Sacme, Saf et-Tut ve Telul el-Mehar köyleri son 24 saatte geri alındı.
Ele geçirilen alan 1000 kilometrekareyi geçti.
Irak ordusu ve terörle mücadele timleri, Bartılla ve Hamdaniye ilçe merkezlerini ele geçirdi. Peşmerge güçleri ise Başika ilçe merkezini kuşatmaya aldı.
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamasına göre, Başika Kampı'ndaki Türk topçu birliği burada Peşmergeye destek verdi.
Alınan bölgeler Musul’un etrafında bir kuşak oluşturuyor. Kuzeydoğuda Başika'dan başlayan bu kuşak, doğuda Bartılla, güneydoğuda Hamdaniye ve güneyde Kayyara’ya kadar uzanıyor. Bu kuşağın bazı noktaları Musul kent merkezine 8 - 10 kilometreye kadar yaklaşıyor. Musul’un batısı ise hâlâ IŞİD’in elinde ve Suriye tarafına doğru açık.


SÜRPRİZ BASKINLAR
IŞİD, bomba yüklü araç saldırıları ve keskin nişancılar gibi alışılagelmiş savunma taktiklerini kullanıyor. Ancak bunun dışında şaşırtıcı hamleleri de oldu. Örgüt, önce Kerkük’te sonra da Anbar’daki Ratba bölgesinde sürpriz saldırılar düzenledi. IŞİD, bu bölgelerin merkezlerine sızarak bazı mahalleleri ele geçirdi ve güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi.
Örgüt, Sincar bölgesine yönelik de iki büyük saldırı düzenledi. Peşmerge, bu saldırıları püskürttüğünü açıkladı.
Kırsalda sıkışan IŞİD mensupları Musul kent merkezine çekiliyor. Çekilirken de sivilleri canlı kalkan olarak kullandıkları iddia ediliyor.
Musul kent merkezinde bir buçuk milyon sivilin yaşadığı tahmin ediliyor. Bu nedenle Musul kent merkezine yönelik harekâtın zor ve uzun olması bekleniyor. Birleşmiş Milletler (BM), bugün yaptığı açıklamada operasyonun başlangıcından bu yana 7 bin sivilin çatışmalardan kaçarak yerinden olduğunu duyurdu.

25 Eki 2016 - 12:45 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber