IŞİD'in teklifi: 40 bin dolara 25 adam

Libya'daki insan kaçakçısını arayan terör örgütü mensubu, 25 IŞİD'liyi Avrupa'ya götürmesi karşılığında 40 bin dolar teklif ediyor. Teröristler Amerikan kıyafetleri giyip ellerinde İngilizce belgelerle göçmenlerin arasına sızıyor

KAÇAKÇILIK yapan Ebu Velid için her şey sıradan bir telefon konuşması gibi başlamıştı ama işin aslı farklıydı. Kaçakçı, arayanın IŞİD üyesi, dindar bir adam olduğunu biliyordu. Telefonda kendisinden istediği şey ise insanın kanını donduracak cinstendi. Adam, Ebu Velid'e 40.000 dolar karşılığında 25 adamını Libya'dan Avrupa'ya götürmesini teklif ediyordu.
Ebu Velid (gerçek adı değil) teklifi reddetti. Ancak CNN'e verdiği bilgiye göre, son iki aydır bu tür isteklerde bir artış yaşanıyor.
Artan polis kontrolleri yüzünden Türkiye'den Yunanistan'a geçiş zorlaştığı için, IŞİD, adamlarını Libya'dan Avrupa'ya geçirmek için göçmen kaçakçılarından faydalanmaya çalışıyor.
CNN'e konuşan Batılı bir diplomat, "IŞİD'in Kuzey Afrika'daki göçmen kaçakçılığı şebekelerini kullanmaya başlaması an meselesi… ABD ve Avrupa'nın bu konuda hızla ve birlikte hareket etmesi gerekiyor" diyor.
KILIK DEĞİŞTİRİP, AİLELERİYLE..
Ebu Velid'e yardım eden iki Libyalı polis Avrupa'ya gitmeyi deneyen IŞİD militanlarını bulduklarını söylüyor. Kaçakçı Velid, daha kısa bir süre önce IŞİD'in kalesi Sirte'den 40 Tunuslu militanın ayrıldığını duymuş. Kötü hava Akdeniz'in karşısına geçmelerini engellemiş ancak 10 gün sonra bir kez daha denemişler. Ebu Velid, başarıp başarmadıklarını bilmiyor.
Libyalı istihbarat şefi İsmail Şükrü, IŞİD'lilerin kılık değiştirerek aileleriyle birlikte normal bir göçmen gibi seyahat ettiklerini aktarıyor. Şükrü, "Amerikan kıyafetleri giyip ellerinde İngilizce belgeler tutuyorlar. Dolayısıyla şüphe çekmiyorlar" sözleriyle yaşananları anlatıyor.
SİRTE ŞUBAT 2015'TEN BU YANA IŞİD'İN KALESİ
Kasım 2014'te terör örgütünün Libya kolu IŞİD'e katıldı ve ülkedeki siyasi belirsizlikten yararlanarak hızla yayıldı.
Kasım 2014'te Libya'da üç ayrı 'IŞİD vilayeti' ilan edildi. Bunlar doğudaki Barka, batıda Trablus ve güneyde de Fezzan vilayetleriydi.
Şubat 2015'te ise terör örgütü Sirte'de kontrolü tamamen kontrolü ele geçirdi, Koptik Hristiyanların başı kesildi. Sirte'de bugüne kadar en az 49 kişiyi infaz eden terör örgütünün yaptıkları son olarak merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yayımladığı 41 sayfalık raporda yer almıştı.
"Lanetlenmiş Gibiyiz: Sirte'de IŞİD Kontrolünde Hayat" adlı raporda, sigara içen veya müzik dinleyen bazı Sirtelilerin çarmıha gerildikleri ve kırbaçlandıklarına yer verilmişti. Öldürülenlere yöneltilen suçlamalar arasında ise büyücülük, ajanlık, inançsızlık var.

26 May 2016 - 12:43 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber