'Haşdi Şabi tasarısını reddeceğiz!'

Vataniyye Koalisyonu, Haşdi Şabi'ye meşruiyet kazandıracak yasa tasarısını reddeceğini bildirdi

IRAK'TAVataniyye Koalisyonu'nun Şii milis gücü HaşdiŞabi'ye meşruiyet kazandırması öngörülen yasa tasarısına "evet" oyu kullanmayacağı bildirildi. Koalisyon adına mecliste basın toplantısı yapan Cumeyle Ubeydi, "Bugün görüşülecek Haşdi Şabi yasasına evet oyu kullanmayacağız. Çünkü bu, anayasanın silahlı kuvvetler dışında milis askeri güçleri oluşmasını men eden 9.maddesini ihlal ediyor." dedi.
Yasanın geçmesi halinde ülkenin bölünebileceği, "hizipçi ve keyfi anlayış üzerine silahlandırılma" riskinin doğacağını savunan Ubeydi, milislerin Savunma ve İçişleri Bakanlığı saflarına aktarılmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi'nin lideri olduğu Vataniyye Koalisyonu'nun 325 sandalyeli mecliste 19 sandalyesi bulunuyor.
Bir diğer Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi'nin lideri olduğu Muttehidun Koalisyonu da söz konusu yasa tasarısını reddedecekleri ve oturumu boykot edeceklerini açıklamıştı. Muttehidun'un da mecliste 24 sandalyesi bulunuyor.
Şii Ulusal Koalisyonu tarafından hazırlanan Haşdi Şabi yasa tasarısına göre, milis gücün aynı zamanda başkomutan olan Başbakan Haydar el-İbadi'ye bağlı olması ve Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilerek silahlandırılması planlanıyor. Tasarıda ayrıca, Haşdi Şabi milislerinin polis ve orduya bağlı unsurlar gibi tüm mali ve hukuki durumunun garanti altına alınması, söz konusu milislere dokunulmazlık getirilmesi de isteniyor.
Tasarının, meclisten geçerek yasalaşması halinde ülkede mezhep temelinde yeni bir krize yol açmasından endişe ediliyor.

26 Kas 2016 - 14:18 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber