Haşdi Şabi'nin sicili oldukça kabarık!

Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin, terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan kentlerdeki Sünni Araplara yönelik eylemleri yüzünden sicilini insan hakları ihlalleriyle doldurduğu belirtiliyor

ULUSLARARASI insan hakları kuruluşları, Birleşmiş Milletler (BM) ve  bazı Iraklı yetkililer, DEAŞ'ın 2 yıl önce Musul'u ele geçirmesinin ardından Şii  dini otorite Ayetullah Ali Sistani'nin "cihat" çağrısı üzerine kurulan Haşdi  Şabi'ye, 2014 ve 2016 yılları arasında örgütten temizlenen kentlerdeki Sünni  Araplara yönelik ihlallerde bulunma suçlaması yöneltiyor. Zorla kaybetme,  sivilleri ve alıkoyduklarını işkence altında öldürme, şehirleri yağmalama,  evleri, camileri ateşe verme, göçmenlerin evlerine geri dönmesini engelleme gibi  suçlar işlediği kaydedilen Şii milis gücün, nüfus çoğunluğunu Sünni Arapların  oluşturduğu Musul'un kurtarılması durumunda aynı senaryoyu hayata geçirmesinden  endişe ediliyor. 
Irak'ta 2014 ila 2016 tarihleri arasında DEAŞ'tan kurtarılan Felluce,  El-Kerme, Tikrit ve Bakuba'da Haşdi Şabi'nin gerçekleştirdiği ihlallerin,  uluslararası insan hakları kuruluşları, BM, Irak'taki Sünni aşiret liderleri ve  basın kuruluşları tarafından belgelendiği ifade ediliyor.
 Felluce 
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de (HRW) aralarında bulunduğu insan  hakları kuruluşları, Haşdi Şabi'nin bu yıl DEAŞ'tan kurtarılan Felluce'de türlü  suçlar işlediğini kaydediyor. HRW, söz konusu suçlar kapsamında, işkence, adam  kaçırma, yaşa dışı infaz ve evlerin yıkılması gibi eylemlerin bulunduğunu  aktarıyor. 
Yerel kaynaklar ve bir süre Haşdi Şabi tarafından alıkonulan kişiler  de Felluce'den göçen en az 2 bin 500 bölge sakininin henüz tespit edilemeyen  yerlerde hapsedildiğini, onlarcasının ise işkence altında öldürüldüğünü söylüyor. 
Sünnileri temsil eden Milli Güçler Koalisyonu'nun 9 Haziran'da  yayımladığı açıklamada, Haşdi Şabi'nin, onlarca kişinin öldüğü, en az 600 kişinin  kaçırıldığı bir "katliam" gerçekleştirdiği ifade ediliyor.
El-Kerme 
BM de, Şii mili gücü, örgütün kontrolünden bu yıl çıkan Kerme'de  işkence yapmak, güç kullanarak işkence altında itirafa zorlamak ve infaz  gerçekleştirmekle suçluyor. 
Irak'taki Müslüman Alimler Birliği tarafından yayımlanan kınama  mesajında ise Haşdi Şabi'nin Kerme'de 2 camiyi yaktığı belirtiliyor.
Tikrit 
Sivil toplum kuruluşu Adalet için Ulusal Merkez geçen yıl örgüt  militanlarından temizlenen Tikrit'te 8 bin evin yağmalandığını daha sonra  patlayıcılarla infilak ettirildiğini belgeleyen delillerin bulunduğunu  kaydediyor. 
Tikrit'teki Elbunasır aşireti liderlerinden Felah Hasan en-Neda, Haşdi  Şabi'nin bölge sakinlerinin evlerine dönmesini engellediğini aktarıyor.
Bakuba 
Yerel kaynaklar örgütten 2014 yılında kurtarılan Diyala'ya bağlı  Bakuba'da da Şii milislerin evleri yaktığını, tarlaları kullanılamaz hale  getirdiğini ve ailelerin evlerine dönmelerine izin vermediği ifade ediliyor. 
Diyala Aşiretler Konferansı ise Haşdi Şabi'nin Diyala'da 100 camiyi  yıktığını belirtiyor.
Amerli 
HRW, Haşdi Şabi'nin, 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünden çıkan  Salahaddin'e bağlı Amerli'de saldırılar sebebiyle göç etmek zorunda kalan Sünni  sivillere ait ev ve dükkanları yağmalayıp yaktığını, en az iki köyü yerle bir  ettiğini belgeleyen delillerin bulunduğunu aktarıyor.

26 Eki 2016 - 14:46 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber