Ezidi kadınları kimler satın alıyor?

Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elindeki Ezidi kadınları serbest kalmaları için satın aldığı bildirildi

EZİDİLERİN her biri için 2000 dolar (Yaklaşık 5 bin 500 dolar) ödendiği belirtiliyor. Kürt yetkililer, bunun için eskiden beri IŞİD kontrolündeki bölgelerde kaçakçılık yapan Araplara para ödüyor.

Olayın ayrıntıları gazeteci Emily Feldman'ın BBC için bölgede yaptığı araştırmayla ortaya çıktı.

BBC'nin Newsday adlı radyo programına konuşan Feldman, "Bazı Ezidilerin IŞİD'in elinden kurtulduğunu biliyordum. Kürt basınında sürekli serbest kalanlarla ilgili haberler çıkıyordu. Oraya gidince, araştırmalarım beni iki ayrı gruba yönlendirdi" diyor ve yaşananları şöyle anlatıyor:

"Bunlardan ilki Kürt yönetimi için çalışan yetkililerdi. Ezidi krizi başlayınca bir Ezidi İşleri Bürosu kurulmuş. Ne olduğunu, kaç kişinin kaybolduğunu ve bu konuda neler yapılabileceğini tespit için. Bir yetkili ile görüştüm ve bana bir bütçeleri olduğunu, bu kişileri kurtarmak için kaçakçılara para ödediklerini söyledi."

"Görüştüğüm ikinci grup ise kaçakçılardı. Bunlar IŞİD'in elindeki topraklarda çok eskiden beri tanıdıkları olan kişilerdi. Çoğu daha çatışma dönemi öncesinden beri oradan çay veya sigara kaçakçılığı yapan kişiler. Bunlar şüphe çekmeyen insanlar. Araplar ve IŞİD kontrolündeki topraklarda oturuyor, dışarıdan bakıldığında IŞİD'i destekliyor görünüyorlar. İşin esas yükünü onlar kaldırıyor."

IŞİD üyesi süsü veriliyor

Kaçakçıların IŞİD'in elinde köle muamelesi gören Ezidilere ulaşmaları ise daha çok Ezidilerin evde yalnız kaldıklarında ve bir cep telefonu bulduklarında, yakınlarına ya da doğrudan kaçakçılara bilgi ve resim göndermesi sayesinde oluyor.

Ezidiler Batılılar gibi fidye için kaçırılmıyor. Hatta IŞİD Ezidi kadınların fidye karşılığı serbest bırakılmasına izin vermiyor. Kadınları savaş ganimeti gibi görüyor ve kendileri için alıyor, ya da diğer IŞİD militanlarına armağan ediyorlar. Bu nedenle de kadınları bırakmak istemiyorlar. Ancak kadınlar satılabiliyor ve bir kadına ücret teklif edilebiliyor. Bu nedenle bazı kaçakçılar kendilerine IŞİD üyesi süsü vererek, kadınları satın alıyor.

Peki Ezidileri satın almak için ödenen para IŞİD'e gitmiyor mu? Emily Feldman, "Kürt yetkililer para IŞİD'e gitmiyor, kaçakçılara veriliyor diyorlar, kaçakçılara göre ise her şey olabiliyor" diyor. (BBC Türkçe)

13 Haz 2015 - 10:56 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber