Esad'ın koridor oyunu

Suriye'de her geçen gün dengeler değişiyor. Esad, Münbiç sınırına yaklaşınca PYD ile anlaştı, Afrin koridorunu birleştirdi

FIRAT Kalkanı Harekâtı kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) terör örgütü DEAŞ’a karşı Bab’ta ilerlerken, örgütün eş zamanlı çekilmeleriyle kentin güneyinde kontrolü sağlayan Esad rejimi, bölgedeki bir başka terör örgütü PYD’ye komşu oldu. Bab’ın doğusunda terör örgütü DEAŞ kontrolündeki 8 kilometreyi hiçbir direnişle karşılaşmadan hâkimiyet altına alan rejim, sınırlarını Münbiç’in batısıyla birleştirdi. Gelişmelerin ardından PYD, Münbiç’in kuzeyinden ÖSO’ya üç bölgeden saldırdı. Böylelikle, rejim, daha önce başta Halep merkez olmak üzere işbirliği yaptığı terör örgütü PYD’yi; Afrin’le Münbiç arasındaki 14 kilometrelik mesafeyi kendi birlikleriyle birleştirerek rahatlatmış oldu.
ANİ STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ
Suriye’nin kuzeyinde terör koridoru oluşturma hayali Fırat Kalkanı Harekâtı ile suya düşen terör örgütü PYD’ye, rejim ile DEAŞ adeta el uzattı. Esad milisleri önce DEAŞ’ın bıraktığı Tedif’e yerleşti, ardından da Bab’ın doğusundan çok kısa bir sürede Münbiç’in batısına doğru ilerledi. Rejim başta hedefini Bab’ın güneydoğusundan Tabka’ya ilerlemek şeklinde açıklasa da, 24 saat gibi bir sürede DEAŞ’ın çekilmesiyle terör örgütüne komşu oldu. Yerel kaynaklar bu işbirliğini ‘terör koridorunu tamamlamak’ diye yorumluyor.
TERÖRE İKMAL HATTI
Öte yandan ÖSO ile Esad güçleri arasında Tedif’te de ufak çaplı gerginlikler yaşandı. Yerel kaynaklardan gelen bilgilere göre, çatışma bölgesinde 22 rejim askeri öldürüldü. Esad milislerinin PYD ile sınır komşusu olmasıyla terör örgütünden Afrin-Münbiç arasındaki koridorda ikmal yolu açıldığına dair bir açıklama geldi.
PYD’nin silahlı kolu YPG, sosyal medyadan “Münbiç-Halep yolu açıldı. Esad ordusu topraklarımıza ulaştı ve bizimle çatışmayacaklarını beyan etti” mesajını paylaştı. Gelişmenin ardından yerel kaynaklar ise Afrin, Münbiç ve Ayn el Arab’da YPG’li teröristlerin ÖSO’ya karşı saldırı pozisyonuna geçtiğini bildirdi. Esad ile terör ortaklıkları:

- ÖSO hâkimiyetindeki Doğu Halep’e Esad güçlerinin düzenlediği operasyona şehirdeki Şeyh Maksud mahallesini kontrol eden PYD destek olmuştu. - Rejim milislerinin Halep’in tamamını sivilleri katlederek ele geçirirken Şeyh Maksud’taki PYD’nin silahlı kolu YPG birliklerine dokunmamıştı.

-Esad güçleri, kendi kontrolündeki Halep’te

PYD’nin eğitim merkezlerinin kurulmasına ses etmemişti.

- Türkiye’nin operasyonları sonrası Kandil Dağı’nda sıkışan PKK yöneticilerinden ikisi Suriye’ye giderek, rejim tarafından uçaklarla Şam hastanesine götürülmüştü.

- Deyr ez Zor’u ele geçirmeye çalışan rejim milislerine destek PYD’den gelmişti. Çoğunluğunu terör örgütünün silahlı kanadı YPG’nin oluşturduğu SDG, kuzeyden Deyr ez Zor’a girmişti.

28 Şub 2017 - 07:55 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber