Dizel araçları yasaklayacaklar

Paris, Meksiko, Madrid ve Atina belediye başkanları, tüm dizel motorlu taşıtları 2025 itibarıyla tamamen yasaklamayı taahhüt etti

MEKSİKA'NIN başkenti Meksiko'da yapılan C40 Kentleri  Belediye Başkanları Zirvesi, kentlerde hava kalitesinin geliştirilmesi ve karbon  emisyonlarının azaltılması amacıyla tarihi bir adıma tanıklık etti. 
C40 Kentleri olarak da bilinen "Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu"  tarafından yapılan açıklamaya göre, zirveye katılan Paris, Meksiko, Madrid ve  Atina belediye başkanları yayımladıkları ortak bildiriyle dizel yakıtlı araçları  2025 itibarıyla trafikten tamamen men etmeyi taahhüt ettiği bildirildi.
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Meksiko Belediye Başkanı Miguel  Angel Marcera, Madrid Belediye Başkanı Manuela Carmena ve Atina Belediye Başkanı  Giorgos Caminis tarafından imzalanan bildiride başkanlar, "Elektrik, hidrojen ve  melez yakıtlı araç kullanımını ellerindeki tüm yetki ve imkanlarla teşvik etme"  sözünü verdi.
Liderler ayrıca bisiklet kullanımını ve yaya ulaşımını teşvik etmek  için de adımlar atacaklarını ifade etti.
Dünya genelinde 86 şehrin temsilcilerini bir araya getiren C40  Kentleri inisiyatifinin iki yılda bir düzenlediği belediye başkanları zirvesinin  altıncısı, "İklim Değişikliğiyle Mücadele için Küresel Liderlik" gündemiyle bugün  sona erecek.
İklim değişikliğine çözüm üretmede kent liderliğinin rolünün öneminin  vurgulandığı zirvede 2015'te Paris'te imzalanan İklim Değişikliği Anlaşmasının  uygulanmasına ilişkin atılacak adımlar tartışıldı.
Son yıllarda şehirlerdeki hava kalitesinin giderek bozulması, insan  sağlığına dair kaygıları arttırdı.
Dünya Sağlık Örgütü, dünyada her yıl hava kirliliğiyle bağlantılı 3  milyon ölüm vakası yaşandığını açıklamıştı.
Dizel araçlar, hem parçacık madde (PM) hem de azot oksit (NOx)  emisyonu bakımından hava kirliliğini artırıyor.
Solunum yoluyla insan ciğerine nüfuz eden parçacık maddeler, kalp,  damar ve solunum hastalıklarına sebep olurken; azot oksit, yer seviyesinde ozon  oluşumuna katkısıyla solunum rahatsızlığı olmayan insanlarda dahi nefes alma  güçlüğü ortaya çıkmasına yol açabiliyor.
Hollanda Parlamentosu Nisan 2016'da 2025 yılından itibaren dizel  araçların satışını yasaklayan bir yasa tasarısını onaylamıştı.
Almanya da elektrikli otomobil üretimini teşvik için benzinli ve dizel  araçların satışını 2030 yılından itibaren yasaklamayı planlıyor.
 
  
 
 

03 Ara 2016 - 10:20 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber