Diktatör müebbet hapis cezasına çarptırıldı!

Eski Çad Devlet Başkanı Hissene Habre, 'insanlığa karşı suç' ve 'savaş suçu' işlemekten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı

SENEGAL'İN başkenti Dakar'daki Olağanüstü Afrika Mahkemesi, Çad'da devlet başkanı olarak görev yaptığı 1982-1990 döneminde 'binlerce kişinin öldürülmesi, kaybolması ve işkenceye uğramasından' sorumlu tutulan devrik lider Hissene Habre'nin ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Böylece modern tarihte ilk kez ulusal bir mahkeme, başka bir ülkenin eski liderini insan hakları ihlalinden mahkum etmiş oldu.
Kuzey Çad'da 1942 yılında doğan Habre, 1970'li yıllarda kısa süre ülkesinde başbakanlık yaptıktan sonra Kuzey Çad Silahlı Kuvvetleri'nin başına geçti. Yönetimi 7 Haziran 1982'de ele geçiren ve 8 sene ülkenin başında kalan Habre, 1 Aralık 1990'da İdriss Deby'nin düzenlediği darbeyle iktidardan uzaklaştırıldı.
Sığındığı Dakar'da 2013 yılında tutuklanan ve 20 Temmuz 2015'te ilk kez hakim karşısına çıkan Habre, ilk duruşmaya güvenlik güçlerinin zoruyla getirilmiş, mağdurların ifadeleri ve kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmemişti.
Çad Ulusal Tahkikat Komisyonunca 1992'de başlatılan soruşturmada, ülkede işlenen insan hakları ihlallerinden Habre'nin, 26 Ocak 1983'te çıkardığı yasa ile kurduğu 'Belgeleme ve Güvenlik Müdürlüğü'nün sorumlu olduğu açıklanmıştı.

31 May 2016 - 10:52 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber