Depresyon yaşlanmayı hızlandırıyor

Hollandalı ve ABD'li uzmanlar 2 bin 407 kişi üzerinde araştırdı: Depresyondaki ya da geçmişte depresyona girmiş kişilerin DNA yapısında erken yaşlanma belirtileri çok daha net görülüyor

TIP dünyası, ağır depresyonda olan veya geçmişte depresyona girmiş kişilerin hücrelerinin daha yaşlı göründüğünü kanıtladı. Majör depresyon, kanser, diyabet, obezite ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıklara yakalanma olasılığını da artırıyor. Hollandalı ve ABD'li bilim adamlarının yaptığı ve ağır depresyonun yaşlılığı hızlandırdığını ortaya koyan araştırmanın sonuçları Molecular Psychiatry dergisinde yayımlandı. 2 bin 407 kişinin incelendiği araştırmada, gönüllülerin 1095'i depresyonda olan, 802'si daha önce depresyon geçirmiş, kalan 510 kişi tamamen sağlıklı kişilerden seçildi. Gönüllülerin kan örnekleri laboratuvarda incelendi.

TELOMER KISALIYOR 

Araştırmacılar, DNA'yı oluşturan kromozomların uçlarındaki telomer adlı yapıları mercek altına aldı. Telomerlerin önemi, hayati öneme sahip genetik kodların istem dışı kaybını önlemelerinde yatıyor. Hücreler bölündükçe, telomerler de kısalıyor. Telomer uzunluklarındaki değişiklikler de hücre yaşlanmasıyla bağlantılı. Depresyonda olan ya da geçmişte depresyona girmiş kişilerin telomerlerinin, hiç depresyona girmeyenlere oranla çok daha kısa olduğu görüldü. Telomer uzunluğu en kısa olanlarsa kronik ve en ağır depresyon belirtilerine sahip kişiler çıktı.

DEPRESYON, SAVUNMA MEKANİZMASINI ÇÖKERTİR

Doç. Dr. Serdar Dağ (Nörolog): Telomerlerin kısalması hücrelerin yıprandığının göstergesidir. DNA'yı oluşturan kromozomun uç kısmındaki uzunluktur. Depresyon sinir sisteminin biyokimyasının bozulması ile kişide oluşan sinirlilik, içe kapanma, uykusuzluk veya bazen aşırı uyku gibi belirtileri içeren hastalıktır. Vücudun savunma mekanizmasını düşürür. Böylece bir çok hastalığa açık hale geliriz. İnsan vücudunun kendi sistemini koruyan bir mekanizması da vardır, depresyonda bu mekanizma çöker ve hücreler yıpranmaya başlar.

YAŞLANMA VE YAŞA BAĞLI HASTALIKLARI TETİKLİYOR

Yrd. Doç. Dr. Nesrin Erçelen (Liv Hospital): Ciddi depresyonların bir çok yaşa bağlı hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı görüldü. Bunun hücre düzeyinde en önemli göstergesi bu kişilerde saptanan, DNA yaşını gösterdiğini bildiğimiz, telomerlerin daha kısalmış olarak ortaya çıkması. Bu depresyonlu kişilerde hastalığın derecesi ne kadar eski ve derinse telomer de o denli kısalmaktadır. Bilimsel çalışmalar depresyonun şiddetine, süresine ve psikoaktif tedavi sürecine göre biyolojik yaşlanma ve dolayısıyla birçok yaşa bağlı hastalığın ortaya çıkma riskini artırır.

21 Kas 2013 - 09:31 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber