DEAŞ’tan korkutan hamle geldi

DEAŞ’ın Musul’u kaybetmemek için kimyasal silaha başvuracağı endişesi gerçek olmaya başladı. Tonlarca sülfür içeren santral ateşe verildi, en büyük korku ise hardal gazı saldırısı

İNGİLİZ The Times gazetesi Musul operasyonunun ilk günlerinde, DEAŞ’ın Musul’un El Mişrak bölgesinde bulunan ve binlerce tonluk kimyasal kalıntı bulunduğu düşünülen sülfür üretim santralini patlayıcılarla donattığını ve bölgeyi canlı kalkan olarak kullandığı insanlarla çevrelediğini yazmıştı. Gazeteye konuşan Tuğgeneral Hajar İsmail, koalisyonun da DEAŞ’ın kimyasal silah olarak hidrojen sülfür üretilen bu santrali askerler ve sivillere karşı kullanabileceği konusunda uyarıldığını söylemişti. İsmail, patlatılırsa etkisi 10 km’ye kadar yayılacağı düşünülen santralin bölgede karşılaşılabilecek en büyük tehdit olacağını belirtmiş, santralde eskiden direktör yardımcısı olarak çalışan ve ailesini korumak amacıyla ismini vermek istemeyen bir kaynak, Times’a teröristlerin köylerde havaya ateş açarak erkekleri kadın ve çocuklardan ayırıp, esir olarak santrale yürümeye zorladığını anlatmıştı.
Pentagon inceliyor
O korku gerçek oldu. Wall Street Journal’ın manşetine göre DEAŞ, o santrali ateşe verdi ve bölgeye büyük bir kimyasal bulut çökmeye başladı. 10 kilometrelik alanda yer alan ABD üssü de kimyasallardan etkilenince Pentagon bölgedeki tüm Amerikan askerlerine gaz maskesi takmaları talimatını gönderdi. AP ajansı santraldeki yangını söndürmenin en az 2-3 gün süreceğini, hava örneklerinin ABD’de Pentagon laboratuvarına incelenmek üzere gönderildiğini yazdı.
Musul’da kimyasal korkusu bununla sınırlı değil. Uluslararası koalisyon güçlerinin sözcüsü, ABD’li albay John Dorrian’ın “DEAŞ daha önce kimyasal silah kullandı. Bunu kullanmaya dair gelişkin olmayan bir kapasiteleri var. Irak ve Suriye’de bunu çok sayıda olayda kullandıklarına dair gelen bilgiler var” sözlerini aktardı. Dorrian, DEAŞ’ın Musul’da operasyon yürütecek güçlere karşı hardal gazı kullanarak saldıracağına dair kaygılar olup olmadığına dair ise “Bunun olasılığı var. Irak güvenlik güçleriyle onları buna hazırlamak için eğitimler yürüttük” yanıtını verdi.
150 ton stok var
İngiliz ordusunun kimyasal, biyolojik, radyoktif ve nükleer savunma güçleri eski komutanı Breton-Gordon gazeteye şöyle konuştu: Koalisyon güçleri son 18 aydır DEAŞ’ın kimyasal silah programını kayda geçirmeye çalışıyor. DEAŞ’ın Musul’u savunma için her şeyi kullanacağını biliyoruz. Bir süredir stok yapıyorlar. Breton-Gordon, DEAŞ’ın bugüne kadar yaklaşık 20 kez, klorin ve hardal gazı ile saldırı düzenlediğini, bu saldırılarda yaklaşık 15 kişinin öldüğünü ve yüzlercesinin yaralandığını aktardı. Breton-Gordon’ın iddiasına göre örgütün elinde 150 tona kadar stok bulunuyor olabilir. Ancak ona göre örgütün elindeki hardal gazının kalitesi düşük gibi görünüyor. Eski komutan, “DEAŞ’ın Musul’u savunmak için karşı tarafa her şeyi atacak. Buna birçok kimyasal da dahil” diyor. Breton-Gordon Times’a ayrıca, DEAŞ’ın Esad yönetiminin kimyasal silah stoklarını ele geçirdiği ve elinde sinir gazı (sinir gazı ve VX gazı) bulunduğuna dair haberler olduğunu söyledi. BM’nin eski kimyasal silah denetçilerinden Tim Trevan ise gazeteye yaptığı açıklamada, “DEAŞ’ın çok büyük oranda hardal gazı kullanarak Musul operasyonunu geciktirebilmesi mümkün. Ama bu ihtimalin operasyonun zamanlamasını (gelecek ay başlaması bekleniyor) ya da sonucunu değiştireceğini düşünmüyorum” dedi.

23 Eki 2016 - 09:22 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber