Binlerce kişi işsiz kalacak!

Avrupa'nın en büyüğü için şok karar!

İTALYA’nın güneyinde Taranto kentinde bulunan Avrupa’nın lider demir-çelik üretim tesisi Ilva’nın kapatılmasının gündeme gelmesi, ülke ekonomisine ağır darbe indirdi. Firmanın kapatılması halinde 20 bin kişi işini kaybedecek. Halihazırda ağır bir ekonomik kriz sınavından geçen İtalya, bir de demir-çelik üretiminde önemli oranda gerilemeyle karşı karşıya kalacak.
Taranto Savcılığı geçen Mayıs ayında, kentte kanser vakalarınının genel ortalamadan yüzde 15 fazla olduğunun tespiti üzerine harekete geçti. Açılan soruşturma kapsamında yapılan tetkikler, Ilva’nın faaliyetteki 6 santralinin atmosfere yaydığı atık oranının litre başına 0.5 ila 3.5 arasında olması gerekirken 10.8 olduğunu ortaya çıkardı. Çevreye verdiği zararın 336 milyon euro’yu bulduğu tahmin edilen firmaya gerekli çevre standartlarını sağlaması için süre verildi.
Firmanın bu yönde bir girişimde bulunmaması üzerine geçen Ağustos ayında Taranto Savcılığı tarafından tesislerde yapılan üğretimin bir bölümüyle ilgili Entegre Çevre İzni iptal edildi. Firma üretimini kısıtlamak zorunda kaldı. Soruşturmayı genişleten savcılık, firma yöneticilerinin telefon görüşmelerinde, Entegre Çevre İzni’ni yeniden alabilmek için politikacı ve bürokratlara rüşvet teklif ettiklerini kayıt altına alındı. Bunun üzerine önceki gün yapılan bir operasyonla IlvaYönetim Kurulu Başkan Vekili Fabio Riva, Üretim Müdürü Luigi Capogrosso, Taranto Çevre Encümeni Michele Conserva ve Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Girolamo Archina ile 3 çalışan tutuklandı.

HÜKÜMET KAPATMA KARARINA KARŞI

Taranto’da 52 yıldan bu yana faaliyet gösteren demir-çelik üretim tesisileri 12 bin çalışanının yanı sıra 8 bin kişinin de dolaylı olarak geçimini sağlıyor. 20 bin aileyi yakından ilgilendiren süreç, yargı ile hükümeti karşı karşıya getirdi. Sektörel etkileşim de düşünüldüğünde Ilva’nın üretimini tamamen durdurmasının bedelini çalışanlar ve İtalya ekonomisinin ödeyecek olduğunu söyleyen Çevre Bakanı Corrado Clini, yargı operasyonunun hükümetin yeniden yapılandırma planını uygulamasını imkansız hale getirdiğini söyledi. Clini, "20 bin aileyi işsiz bırakmak sorumsuzluktur" derken, firmaya Entegre Çevre İzni kriterlerini oluşturması, çevre ve sağlığa yönelik riskin azaltılması için bir süre tanınıp, üretim devamlılığın sağlanması gerektiğini savundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Elsa Fornero da, 20 bin kişinin işini kaybetmesine neden olacak bir kapatma kararı yerine, çevre ve insan sağlığına yönelik koşulların iyileştirilmesinin gerekli olduğunu belirtti.Konunun Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda yeniden değerlendirmeye alınacağı belirtildi.

ROMA MİTİNGİ ERTELENDİ

Sağlık hem de geçim riskiyle karşı karşıya olan Ilva çalışanları, seslerini hükümete duyurabilmek ve etkili bir baskı unsuru oluşturabilmek için Roma’da miting düzenleme kararı aldı. Ancak dün Taranto’daki Ilva tesislerine hasar verip, 20’si Ilva çalışanı toplam 38 kişinin yaralanmasına neden olan hortumun ardından bu mitingin ertelendiği açıklandı. Hortum sırasında kaybolan Ilva çalışanı hakkında henüz bir haber alınamadı.

12 Haz 2013 - 18:56 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber