Beyaz hacker'lar

Devlet, sanal güvenlik açığını kapatmak için ‘Beyaz hacker yetiştireceğiz’ dedi. Nasıl yetiştirilir ve nerelerde hangi görevleri üstlenirler

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün  “Kamu ve özel sektörde dijital verilerin güvenliğini sağlamak için beyazhacker yetiştireceğiz” açıklaması akıllara kim bunlar sorusunu getirdi. Beyaz hacker’ların hükümetler tarafından resmen eğitilmesi ilk kez 1992 yılında güvenli iç haberleşme için ABD Hava Kuvvetleri’nde başladı. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e göre beyaz hacker’ların elde ettikleri bilgiler kamu yararı olabilir ancak el-de etme şekli suç teşkil edebilir.  

6 BİN 500 DOLARA SERTİFİKA ALIYORLAR

Hacker’ları ilk kez sınıflara ayıran Eric S. Raymond ‘Yeni Hacker’in Sözlüğü’nde  beyaz hacker’ları “kötü niyet taşımayan sebeplerle dijital güvenlik duvarlarını delen ve bu faaliyeti çoğu zaman kendi güvenlik sistemlerini denemek ya da güvenlik sistemi üreten şirketler için yapan kişiler” olarak tanımlıyor. ABD’de bunlara verilen sertifikanın ismi ise CNSS 4011. 6 ayrı dalda uzmanlık sertifikaları verilen bu programı bitirmek için 6 bin 500 dolar ücret ödeniyor.

SİSTEMİ KOPYALA VE ÇÖKERT

Enyaygın beyaz hacker saldırıları ise şunlar: - DoS: Hedef bilgisayar, server ya da internet sitesini geçici ya da tamamıyla çökerterek sistem yöneticileri ve ziyaretçiler için kullanılmaz hale getirmek. - w3af: Asıl amaç web uygulamalarının güvenilirliğini test etmek. Bu sayede web sitelerine de rahatlıkla girilebiliyor. - Nessus: Bu yazılım sayesinde test edilen web siteleri ve güvenlik ağlarındaki açıklar ve kırılgan linkler algılanabiliyor. - Metasploit: Uzaktaki bir kaynak ya da bilgisayara sahte ve yapay kodlar göndermek için de kullanılıyor.

30 Eki 2013 - 09:17 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber