Başkanlık krizi sürüyor

Görev süresi 20 Ağustos'ta sona erecek IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin bu tarihten sonra koltuğunda kalıp kalmayacağına ilişkin belirsizlik devam ediyor

GÖREV süresi 20 Ağustos'ta sona erecek olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin koltuğunda kalıp kalmayacağına ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Süleymaniye merkezli ve İran'a yakın olduğu belirtilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel), Barzani'nin 20 Ağustos'tan sonra görevine devam edemeyeceğini savunuyor. Bu partiler, söz konusu tarihten itibaren IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed'in bölgesel başkanlığa vekalet etmesi gerektiğini ileri sürüyor. Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ise başkanlık seçiminin ertelenmesi nedeniyle Barzani'nin görevde kalacağını belirtiyor.

KDP milletvekili ve parlamento Yasa Komisyonu Başkanı Vala Ferit, Barzani'nin, 20 Ağustos'tan sonra da görevini sürdüreceğini, Parlamento Başkanının "bölgesel başkanlığa" yasal olarak vekalet edemeyeceğini söyledi.

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ferit Esesert de yeni bir başkan seçilene kadar Mesut Barzani'nin görevinde kalacağını belirterek, "Barzani, yetkilerini kullanmaya devam edecek. Yetkilerinin bir kısmı hükümet ile Peşmerge Bakanlığına devredilecek. Barzani, 20 Ağustos'tan itibaren geçici veya yürütücü başkan olacaktır. Yasal boşluklar bu konuda çok etkili olmayacak. Çünkü hükümet ve parlamento görevini yürütüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Goran Hareketi milletvekili Bahar Mahmut ise "15 numaralı yasa, hangi gerekçeyle olursa olsun başkanlık koltuğununun boş kalması durumunda Parlamento Başkanının buna vekalet edeceğini açık bir şekilde belirtiyor. Bu durum başka hiçbir yasal yorum gerektirmiyor. Eğer hiçbir uzlaşı olmazsa Parlamento Başkanı, 20 Ağustos'tan sonra 60 gün süreyle Kürdistan Başkanlığına vekalet edecektir" görüşünü savundu.

Barzani'nin görev süresinin dolmasına birkaç gün kala Kürt bölgesindeki siyasi gerginlik de yükseldi. Süleymaniye'den yola çıkan Goran Hareketi'ne mensup 15 milletvekili, KDP'ye bağlı güvenlik güçlerinin kendilerini Erbil'e sokmadığını ileri sürüp, geri dönmüştü. Barzani, yükselen tansiyonu düşürmek için bugün yayımladığı mesajda, tüm siyasi partilere parlamentoda toplanarak, "başkanlık krizini" çözmeleri çağrısında bulundu.

Krizin nedeni seçimin ertelenmesi

IKBY Yüksek Seçim Kurulu, 20 Ağustos'ta yapılması gereken başkanlık seçimini, teknik hazırlıkların yetersizliğini gerekçe göstererek ertelemişti. Barzani, seçimlerin daha önce belirlenen tarihte yapılması halinde aday olarak 4 yıllığına daha başkan olmayı planlıyordu. Ancak seçimin ertelenmesi bölgesel başkanlık krizine neden oldu.

Başkanlık seçimi ertelendiği için Barzani'nin görev süresinin uzatılması gerekiyor. Bunun için parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin bir araya gelip ortak bir karar alması bekleniyor.

KYB, Goran ve Komel liderleri Süleymaniye'de bir araya geldi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına ilişkin çekinceleri bulunan partilerden Goran (Değişim) Hareketi lideri Noşirvan Mustafa, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul ve İslami Toplum (Komel İslam) lideri Ali Bapir Süleymaniye'de bir araya geldi.

Goran genel merkezinde basına kapalı gerçekleşen toplantıda görevi 20 Ağustos'ta sona erecek Barzani'nin durumunun ele alındığı belirtildi. Kosret Resul, yaptığı açıklamada, tüm siyasi partilere "başkanlık krizini" diyalogla çözme çağrısında bulundu.

17 Ağu 2015 - 13:00 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber