Barzani'den PKK'ya mesaj

IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin güvenlik şefi Mesrur Barzani ABD'de yaptığı açıklamada "PKK Sincar'ı terk etmeli" diye mesaj verdi

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi PKK'nın Sincar'daki varlığından rahatsız. Barzani yönetiminin güvenlik şefi Mesrur Barzani, ABD'nin başkenti Washignton'da konuştu, "Sincar'daki varlığından rahatsızız, PKK, Sincar'ı terk etmeli" dedi. 
"PKK SİNCAR'I TERK ETMELİ" 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, ABD'nin başkent Washington'da Wilson Center adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen "IŞİD sonrası Irak'ta Güvenlik ve Yönetişim" paneline katıldı ve PKK'nın Sincar'daki varlığının durumu daha karmaşık hale getirdiğini söyleyerek, "PKK, Sincar'ı terk etmeli ve kendi bölgesine dönmelidir" dedi. 
Sincar'ın geleceğiyle ilgili kararın tamamen Sincar halkı tarafından verilmesi gerektiğini söyleyen Barzani, bölgenin bağımsız bir eyalet olmasının daha uygun olacağına inandıklarını söyledi. Daha önce de Kürdistan Demokrat Partisi Başkanlık Konseyi Üyesi Ali Avni, PKK'nın, Sincar'da dağda tünel kazıp ikinci bir Kandil kurmak istediğini söylemişti. 
MALİKİ YÖNETİMİNİ SUÇLADI 
Öte yandan Barzani, DEAŞ'ın bölgedeki etkinliğinde önceki Irak yönetimlerini suçlayarak, Nuri el Maliki'nin Şii çoğunluklu kurduğu yönetimin ülkedeki "sosyal düzenin bozulmasına" neden olduğunu iddia etti. 
Erbil yönetiminin "bağımsızlık hazırlıkları" yapmasına ilişkin değerlendirmesinde ise Barzani, bunun bir "oldu bittiye getirilemeyeceğini" vurguladı ve Bağdat yönetimi ile müzakere ve temas halinde olduklarını dile getirdi. "Diğer milletler gibi biz de kendi kaderimizi belirleme hakkına sahip olmak istiyoruz ancak bu konuda realist davranıyoruz. Oturup sınır çizmiyoruz, onlarla (Bağdat) konuşuyoruz." diyen Barzani, referandumla ilgili detaylara ilişkin bilgi vermedi. 
TÜRKİYE'NİN KUZEY IRAK'TAKİ ASKERİ VARLIĞI
Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığına ilişkin Barzani, yıllar önce PKK'nın sebep olduğu çatışmaların Irak topraklarına taşması ile Türk askerlerinin bölgeye geldiğini anlattı. Barzani, IŞİD'le mücadele kapsamında Irak hükümetinin izni ile Türkiye'nin Kuzey Irak'taki adımları attığını ve Peşmerge ile Musul civarındaki gönüllülerin eğitimini üstlendiğini söyledi. Bu kapsamda biri Süleymaniye, diğeri de Soran'daki üslerin zaman içinde boşaltıldığını belirten Barzani, Başika Üssü'nün ise "IŞİD'e karşı mücadele kapsamında eğitim verme" görevini üstlendiğini ifade etti. Barzani, konuyla ilgili anlaşmazlığın Bağdat ile Ankara arasında barışçıl bir şekilde çözülmesini umduğunu söyledi. 
Musul operasyonuna da değinen Barzani, IŞİD temizlense bile kentte 2014 Haziran öncesi koşullara dönmenin kolay olmadığının altını çizdi. 
Kentte IŞİD hakimiyeti sebebiyle ciddi yaralar açıldığını ve güven ortamının zedelendiğini vurgulayan Barzani, toplumsal kesimler arasındaki güven ilişkisinin yeniden kurulmasının zaman alacağını belirtti.

09 Ara 2016 - 11:44 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber