Ağır darbe! Akıntı tersine döndü

Trump'ın ABD'de seçimi kazanmasıyla umutlanan Avrupalı aşırı sağcılar, ilk önemli randevuda büyük bir yenilgiye uğradı. Avusturya'daki seçimi kazanan Bellen, Avrupa'da büyük sevince yol açtı. İngiltere basını, 'Akıntı tersine döndü' başlığını attı

DÜNYANIN gözünü diktiği Avusturya Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ABD'deki Donald Trump rüzgarını arkasına alan aşırı sağcılar kaybetti.
Mayıs ayındaki seçimin tekrarında aşırı sağcı Norbert Hofer hiç beklemediği ağır bir yenilgi yaşayarak yıkıldı. Facebook sayfasından açıklama yapan göçmen karşıtı Özgürlük Partisi'nin adayı Hofer, olağanüstü üzgün olduğunu belirtti. 
ABD'de Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın zaferinden sonra bayram eden Avrupalı aşırı sağcılar, yaşlı kıtadaki ilk önemli randevuyu kaybetmiş oldu. Trump'ın seçilmesiyle başta Fransız Marine Le Pen olmak üzere tüm aşırı sağcılar Avrupa'dan tebrik mesajı yağdırmıştı.
Hofer kazanmış olsaydı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın ilk aşırı sağcı devlet başkanı olacaktı. Aşırı sağcı politikacı, kampanya boyunca Türkiye'nin AB'ye üye olması halinde Avusturya'nın ayrılması gerektiğini savunacağını söylemişti.

İlk mesaj: Açık fikirli, liberal...
Yarıştan zaferle ayrılan solcu bağımsız aday Alexander Van der Bellen ise, sonuçların belli olmasıyla "Açık fikirli, liberal ve her şeyden önce Avrupa yanlısı bir cumhurbaşkanı olmaya çalışacağım" dedi.
Bir dönem Yeşiller Partisi'nin de başkanlığını yapan ekonomi profesörü 72 yaşındaki siyasetçi, altı ay önceye göre oylarını artırarak yüzde 53'e ulaştı. Kampanyasında kozmopolit ve özgür bir ülke istediğini belirten Bellen, eski sınırların yeniden çekilmesine ise karşı olduğunu söylemişti.
Avusturya'da sandıktan çıkan sonuç birçok kişi açısından sürpriz oldu. Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları, adayların başa baş gittiklerini gösteriyordu.

Bu kez AB bayram etti
Avrupa Birliği'nde (AB) önümüzdeki dönemde peş peşe yapılacak seçimlerde aşırı sağcıların son durumunu gösteren Avusturya sınavı, AB liderleri tarafından büyük memnuniyetle karşılandı.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Bellen'in seçim zaferini "Bu, milliyetçiliğin, geri kafalı popülizmin ve Avrupa karşıtlığının ağır bir yenilgisi" sözleriyle tebrik etti.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk Van der Bellen'i yürekten kutladığını belirtirken, Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel sonucu "Sağcı popülizme karşı sağduyunun açık bir zaferi" olarak niteledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande da Avusturya'ya Avrupa'yı ve açıklığı seçtiği için teşekkür etti.

Sırada Fransa, Hollanda ve Almanya var
Önümüzdeki yıl içerisinde benzer siyasi hareketlerin yükselişte olduğu Fransa, Hollanda ve Almanya da sandık başına gidiyor.
Avusturya'daki seçim, Avrupa basınında geniş yer buldu. Financial Times, "Avusturya aşırı sağcı popülizmi reddetti, Avrupa Birliği rahatladı" başlığını attı. The Guardian ise, "Akıntı tersine döndü: Avrupalılar Avusturya'da aşırı sağın yenilgisini alkışlıyor" manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.
Avusturya'da cumhurbaşkanlığı genel anlamda sembolik bir makam, ancak cumhurbaşkanının parlamentonun alt kanadı Ulusal Konseyi lağvetme ve seçimleri yenileme yetkisi var.

05 Ara 2016 - 10:51 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber