AB'den Brexit anlaşması için tarih

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini AB adına yürüten başmüzakereci Michel Barnier, İngiltere-AB arasındaki çıkış anlaşmasının Ekim 2018'e kadar tamamlanması gerektiğini söyledi

BARNİER, Brexit ile ilgili gelişmelere ilişkin Brüksel'de basın  toplantısı düzenledi. 
Başmüzakereci Barnier, Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin  işletilmesiyle başlayacak İngiltere-AB arasındaki çıkış müzakerelerinde, AB  tarafında görev yapacak 30 kişilik bir ekibin oluşturulduğunu söyleyerek, 50.  maddenin işletilmesine ilişkin, "AB bunun için hazır. Ne ilişki istediklerini  söylemeleri Britanyalılara, Britanya ile gelecekteki ilişkilerini belirlemek de  27 üyeye kalmış. Bu çalışma, hukuki açıdan karmaşık ve siyasi açıdan hassas  olurken, halklarımız ile ekonomilerimiz için de önemli sonuçlar doğuracak." diye  konuştu.
 
Barnier, Brexit sürecinin kısa olacağını belirterek, "Asıl müzakereler  döneminin iki yıldan kısa süreceği açık. İki yıl içerisinde ilk başta, AB  Konseyi'ninn yönetmeliği hazırlaması ve müzakereleri onaylaması olacak.  Sonrasında anlaşma tabii ki Konsey ve Avrupa Parlamentosu tarafından da  onaylanmalı. En son olarak da İngiltere'nin anlaşmayı onaylaması gerekli. Tüm  bunların hepsi iki yıllık süreçte gerçekleşecek. Her şey hesaba katıldığında,  müzakereler 18 aydan kısa sürecek.  İngiltere Başbakanı Theresa May'in bildirdiği  üzere eğer 50. madde 2017'nin mart ayı sonuna kadar devreye alınırsa, bunu  takiben de müzakerelerin birkaç hafta içerisinde başlayacağını ve anlaşmaya  2018'in ekim ayına kadar varılacağını söylemek yerinde olur." ifadelerini  kullandı.
 
AB ile İngiltere'nin gelecekteki ilişkisinin nasıl olacağı yönünde  değerlendirme yapmaktan hoşlanmadığını dile getiren Barnier, "AB üyeliği  beraberinde hak ve menfaatler getirir. Üçüncü ülkeler (Brexit'in ardından  İngiltere'nin de aralarında bulunacağı AB'ye üye olmayan ülkeler), aynı  yükümlülüklere tabi olmadıklarından dolayı, aynı haklara ve menfaatlere asla  sahip olamazlar." dedi.
 
 İngiltere çıkışı ertelemek istemiyor
 Bu arada Barnier'in açıklamalarını takiben İngiltere Başbakanlığından  yapılan açıklamada da, ada yönetiminin Brexit müzakerelerini 2 yıllık süreçten  daha sonraya bırakmak istemediği vurgulandı. Açıklamada, "Çıkış sürecini uzatmak  istemediğimiz konusunda açık olduk. AB'den çıkışta pürüzsüz ve düzgün bir geçişin  sağlanmasında hükümet kendinden emin." ifadesi kullanıldı.
 
Öte yandan, Brexit sürecindeki yetki tartışmasını çözmeyi amaçlayan ve  dün Londra'da görülmeye başlayan temyiz duruşması devam ediyor.
 
Duruşmada, geçen ay İngiltere'deki Yüksek Mahkemenin verdiği "ülkenin  AB'den ayrılık müzakerelerine parlamento onayı olmadan başlanamayacağına" yönelik  kararına İngiliz hükümetinin itirazı görüşülüyor. Temyiz Mahkemesi, Yüksek  Mahkemenin kararını bozmazsa, hükümetin AB'den çıkış süreciyle ilgili  stratejisinin etkileneceği tahmin ediliyor. 
 50. maddenin işletilmesi
İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti Genel Başkanı Theresa May  önceki ay yaptığı açıklamada, Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon  Anlaşması'nın 50. maddesinin 2017'nin mart ayı sonuna kadar işletileceğini  duyurmuştu.  İngiltere'nin bu yola başvurmasıyla AB'den ayrılış anlaşmasının  şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç başlamış olacak. Avrupalı  yetkililer, 50. maddenin bir an önce işleme konulması çağrılarında bulunuyor.
23 Haziran'da yapılan AB referandumunda İngiltere, İskoçya, Kuzey  İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık halkının yüzde 51,9'u AB'den çıkışa  destek vermişti.

06 Ara 2016 - 17:17 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber