1 trilyon dolarlık ülke

Afganistan kişi başına milli geliri 683 dolarla dünyada 173. sırada bulunuyor. Ancak Pentagon'a göre ülkede 1 trilyon doların üzerinde henüz işlenmemiş doğal kaynak potansiyeli var. Bundan faydalanmak için ise sadece 75 kilometre olan demiryolu ağının 3500 kilometreye çıkarılması gerekiyor

YILLARDIR yaşadığı siyasi istikarsızlık ve 11 Eylül sonrası yaşadığı savaş ortamı sonucunda sadece 683 dolarlık milli gelire ulaşan Afganistan'da 1 trilyon doların üzerinde doğal kaynak potansiyeli olduğu belirtildi.
Business Week dergisinde yer alan habere göre Afganistan'da başta demir, bakır, doğalgaz ve petrol kaynakları olmak üzere henüz işlenmemiş kaynaklar Afganistan'ın 18 milyar dolarlık ekonomisinin yaklaşık 100 katı ekonomik büyüklüğü işaret ediyor.
Ancak bu kaynakların işlenmesi için ülkedeki çok zayıf demiryolu ağının geliştirilmesi gerekiyor. Ülkedeki tek demiryolu ağı 75 kilometre uzunluğunda 2011'de faaliyete geçen Özbekistan'ı Mezar-Şerif kentine bağlayan demiryolu.
Afgan hükümetinin 25 yıllık planında ise demiryolunu 3580 kilometrelik demiryolu inşaatı var. Ancak ülkedeki siyasi karışıklıklar ve çatışma atmosferi sebebiyle bu plan yavaş ilerliyor.

MADENLER İŞLETİLEMİYOR

Bu yüzde milyar dolarlık kontratlarla özel sektöre devredilen madenler de işletilemiyor. 3 milyar dolara Çin devlet şirketine devredilen Mes Aynak'taki bakır madeni faaliyete geçmek için demiryolu bekliyor. Yine 11 milyar dolara Hint devletine ait şirkete verilen bir demir madeni de şirketin Afgan hükümetinin demiryolu yapımına yatırım yapmasını istediği için işletilemiyor. Bu işletilemeyen madenler Pentagon'un hesabına göre 1 trilyon doları geçiyor.
İşte Afganistan'daki potansiyel doğal kaynaklar ve üreteceği parasal karşılıklar
Demir cevheri 420 milyar dolar Bakır 274 milyar dolar Doğalgaz ve petrol 223 milyar dolar Granit 144 milyar dolar Niyobyum 89 milyar dolar Lityum 60 milyar dolar Altın 25 milyar dolar Potasyum 5 milyar dolar Kömür 5 milyar dolar Alüminyum 4.4 milyar dolar

11 Mar 2014 - 16:37 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber