Donuk omuz ve fizik tedavi

OMUZ

ağrıları dönem dönem bir çoğumuzun karşılaştığı bir durumdur. Gerek kolu zorlayıcı hareketler yaparak, gerekse travmaya bağlı nedenlerle omzumuzdan yakınabiliriz. Bu dönemler çok kritik süreçlerdir. Tedavi olmayı ertelediğimiz zaman kalıcı veya ancak uzun vadede tedavi edilebilen omuz tutuklukları ile karşılaşabiliriz. Donuk omuz da dediğimiz bu hastalık durumlarında işler daha da sarpa sarmadan bir uzmana görünmekte fayda vardır.
Donuk omuzda hasta kolunu yana açamaz, öne kaldıramaz, yüksek bir yerden bir şey alamaz, saçını tarayamaz, elini sırtına götüremez hale gelmiştir. Donuk omuz çoklukla sessizce gelişen ve geç farkına varılan, bu durumda da tedavisi zahmetli ve zor olan bir hastalıktır.
Omuz ekleminin donması çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Başlangıçta ağrı nedeni ile hasta bir süre omuzunu hareket ettirmez. Ardından büyük oranda yumuşak dokudan oluşan eklemde eklem kapsülü ve çevresindeki diğer yumuşak dokular elastikliğini yitirir. Sonuçta eklem hareketleri ileri derecede kısıtlanır. Bunun ardından da, bu kısıtlılığa bağlı olarak, özellikle uzun süreli hareketsiz kalma anlarında, geceleri ağrı ve hareket güçlüğü ortaya çıkar.

Sebepler
Donuk omuza çok çeşitli nedenler yol açabilir. Çok basit zorlamalar bile bu olayın ortaya çıkmasına neden olabilir. Hasta çoklukla bunu hatırlamakta bile zorluk çeker. Denize taş atarken ya da köpek gezdirirken bile zorlama gerçekleşebilir. Ancak çoklukla bunun ardında şeker hastalığı, boyun kireçlenmesi gibi zemin hazırlayıcı nedenler vardır. Özellikle şeker hastalığı çok sık bir donuk omuz tetikleyicisidir. Ayrıca iltihaplı romatizmalar, örneğin romatoid artrit de sıkça omuz tutulumu ile bu tabloya neden olur. Spor yaralanmaları, kırıklar, çıkıklar sonucu istenerek omuz hareketlerinin bir süre için kısıtlandığı durumlarda da donuk omuz oluşur. Sağlam bir insanda bile, kolunun alçıya alınması sonucu birkaç haftada donuk omuz gelişebileceği deneysel çalışmalarda gösterilmiştir.

Fizik Tedavi
Donuk omuzun temel tedavisi, egzersiz ağırlıklı fizik tedavidir. Durumun ağırlık derecesine göre sıcak yada soğuk uygulamaları, ağrı kesici akımlar v.b. ile kombine edilen, bu konunun ehil elleri tarafından uygulanacak yoğun bir egzersiz programı, çoklukla birkaç hafta sonunda çok iyi sonuç verir. Donuk omuz, fizik tedavinin en yüz güldürücü sonuçlarının alındığı bir tablodur.
Ancak, ne yazık ki hastalar, özellikle de ağrıları çok şiddetli değilse ve günlük yaşamlarında omuzlarını az kullanıyorlarsa olayın farkına çok geç varırlar. Bu da tedaviye çok geç başlamaya yol açmaktadır. Fizik tedaviye ne kadar geç gelinirse kısıtlamış eklemi açmak o kadar uzun sürer ve o oranda da ağrılıdır. Hastalar çoklukla yaz aylarında meydana gelen kısıtlılığı, havaların soğuması ve ağrıların artması ile birlikte fark ederler. Bu da önemli bir gecikmedir. Çok az sayıda fizik tedavi ile yeterli cevap alınamayan vakada, anestezi altında eklemin açılması ve ardından yine egzersiz gerekebilir. Tedavi edilmeyen olgular yaşam boyu bu kısıtlılıkla birlikte yaşamak zorunda kalırlar.
Yüzme de tedavi sonrası kalan kısıtlılıkları gidermek için çok yararlıdır.
Donuk omuz, ne kadar geç ele alınırsa o kadar zor çözülen bir sorundur. Bu nedenle ihmal edilmemeli, gözden kaçırılmamalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber