Doğru tercih

CENNETİ

ve cehennemi bize bu dünyada yaşatan 2 önemli seçim vardır. Bunlar; iş ve eş seçimi.
24 saatlik zaman diliminde 8-9 saat iş, 7 saat uyku, 1 saat yol, 1 saat kendine zaman ayırma desek geriye kalan 6 saati de sevdiğimiz insanlarla vakit geçirmeye ayırıyoruz.
Genel olarak verilen saat dilimlerinden gördüğümüz gibi günün en çok zaman dilimini kapsayan unsur iş hayatı. Bu yüzden bir meslek seçerken ve ya değiştirirken doğru tercihler yapmak ve ya yapmamak ömür boyu hayatımızı olumlu ya da olumsuz şekilde etkileyebilir.
Öğrencilerim sık sık şu soruları sorarlar. ‘Hocam, garanti meslek söyler misiniz? ,En çok parayı hangi meslekte kazanabilirim? Bana bir meslek bulur musunuz?’ vb.
Bu soruların altında yatan temel anlamı ne okursam hemen iş bulabilirimin cevabını içerir.
Yaşadığımız dünyada var olan ve git gide artmakta olan işsizlik oranı, yaşanılan maddi kaygı ve hayatı iyi bir şekilde geçirme isteği tüm bu soruların doğmasına zemin hazırlamıştır.
Aileler ise genelde biz çektik çocuğumuz çekmesin gibi tamamen iyi niyetli bir düşünce ile çocuklarını toplumda statü ve maddi geliri yüksek olan mesleklere yönlendirmektedir.
Tüm bunları bir kenara koyup, ne kadar kazanabilirimden ziyade ne yaparsam ömür boyu huzurlu olurumu bir kere bile kendine sormayan insanların iş hayatında zaman ilerledikçe ne kadar mutsuz olduklarına şahit olmaktayız.
Peki, doğru tercih, doğru meslek seçimi nedir?
Hepimiz ayrı kişiliklere sahip, ayrı değer yargıları ile beslenen ve önceliklerimizin farklı olduğu bireyleriz. Bazılarımız için çok önemli olan değerler, diğerleri için söz konusu olmayabilir.
Bu yüzden tek başına doğru diye bir kavramdan söz edilemez. Doğru tercihi yapmanın birinci koşulu kişinin kendisini tanımasıdır. Birçok insan kendini tanıdığını zanneder. Günün temposuyla o kadar yoğundur ki kendini kabul edilen bir sürecin içinde yoğurur ve hayatını o şekilde devam ettirir. Kendini tanımak; değerlerini, önceliklerini, yeteneklerini ve ilgilerini bilmeyi gerektirir.10 sene sonra hayal ettiğin zaman kendini görebildiğin yerdir doğru tercih.
Garanti mesleğin ilk koşulu işini gerçekten sevmektir. İşini seven insanların er ya da geç mutlaka doyuma ulaşabileceği bir iş hayatı geçirmesi muhtemeldir.
Sadece maddi kaygı ile seçilen meslekler bir süre sonra kişi için eziyet haline gelir. Masa başında çalışmak istemeyen birinin, muhasebeci olması gibi bir şeydir. Herkes doktor olmak zorunda değil. Bir zorunluluk varsa eğer o da sevdiğin ve zevkle yapabileceğin bir işi bulmak.
Her mesleğin olumlu ve ya olumsuz yönleri vardır. Önemli olan olumsuz yanlarına rağmen olumlu olan taraflarına yüklenerek kişisel potansiyelimizi en üst seviyeye çıkarmak. Kolay bir şey değil, gerçekten kolay olsaydı toplumun %90’ı mutlu olurdu. Başarı denilen kavrama ulaşmak için başarısızlık suyundan birçok kez içmek gerekir. Pes etmediğin sürece hedefine mutlaka ulaşacaksın. Yeter ki pes etme, her düştüğünde yeniden kalk ve sabret. Doğru işi, doğru insanlarla yapabilmeniz dileğiyle.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar F. Zehra Okşar - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber