Diş yaralanmaları

Tatil bölgesinde olduğumuz için çok sık karşılaştığımız durumlardan biri de travma görmüş dişlerdir. Yaz aylarında özellikle havuzda düşmeler sonucunda pek çok yaralanma olmaktadır. Bugün böyle bir durumda yapılması gerekenlerden bahsedeceğim.Diş travmalarının en büyük sebepleri trafik kazaları, spor müsabakaları ve kaygan zeminde meydana gelen düşmelerdir. Travma sonucunda dişlerde kırıklar oluşabilir, dişler yer değiştirebilir, hatta yerinden çıkabilir. En kısa zamanda diş hekimine gitmekte fayda vardır.Diş çarpma sonucunda yerinden oynamışsa hafifçe parmak basıncı ile yerine getirilir ve yandaki diğer dişlere sabitlenir. Genelde sabitleme için kompozit dolgulardan faydalanırız.Eğer diş tamamen yerinden çıkmışsa ve üzerinden fazla zaman geçmemişse yerine yerleştirilebilir. Yapılan çalışmalarda ilk yarım saat içinde yerine yerleştirilen dişlerin canlılığını koruyabildikleri tespit edilmiştir. Düşmüş diş ılık su ile yıkanıp su veya süt içinde taşınarak diş hekimine başvurulmalıdır. Kuru tutulmamalıdır, en azından hasta ağzının içinde tutmalıdır.Travma sonucu diş kırılabilir. Kırığın büyüklüğüne ve şekline göre yapılacak tedaviye karar verilir.- Dişte oluşan kırık eğer küçük ise ve dişin pulpa dediğimiz canlı kısmı etkilenmemişse kompozit dolgular ile tedavi edilebilir. Bazı durumlarda diş kırılmasa bile pulpa zarar görebilir ve kanal tedavisi gerekebilir. Ancak kanal tedavisine hemen başlanmaz. Diş takibe alınır. Eğer dişte ağrı veya renk değişimi görülürse kanal tedavisine başlanır.- Kırık hattı pulpayı da kapsıyorsa, dişin içinden kan geliyorsa böyle durumlarda vakit geçirmeden kanal tedavisi başlanır. Dişin büyük bir kısmı kırıldıysa ve yapılacak dolgunun diş üzerinde tutunması imkansız ise, kanal tedavisi sonrası kanalın içine vidalar yerleştirilerek dolgu yapılabilir ya da porselen kaplamalar yapılabilir.- Eğer kırık hattı dişetinin çok altındaysa veya dikine kırıklar söz konusu olduğunda dişin çekilmesi gerekir. Çekilen dişin yerine köprü yapılabilir veya implant yerleştirilerek kron yapılabilir.Böyle bir durum ile karşılaşırsanız vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurun. Kazasız günler dileğiyle… Hoşça kalın.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ender Memişoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber