Çocuklara uyku düzeninin kazandırılması

YENİ

doğan ve bebeklik döneminde olduğu gibi, oyun çocukluğu döneminde de eğer çocuğun uyku ihtiyacı varsa kendiliğinden uyur. Yaklaşık 18 aylıktan 4 yaşına gelinceye kadar çocuklar gün içerisinde bir defa uyur. Büyüdükçe uyku süresi azalmaya başlar veya hiç uyumayabilir. Bu dönemde uyku süresi 11 saatten az olmaz. Aslında 4 yaşından sonra artık çocuğun gündüz uykusuna ihtiyacı yoktur. İlköğretim çağı çocuklarının gece uykuları en az 8-9 saat olmalıdır ancak yaş dönemine göre uyku süreleri belirtilmiş olsa da her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğu ve biricikliğine bağlı olarak uyku ihtiyaçlarının da değişebileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Anne ve babalar bazı çocukların standartlara uyduklarını, bazılarının ise belirtilen uyku sürelerinin altında veya üstünde uyuyabileceklerini unutmamalıdır.

ANNE VE BABALAR DİKKAT

- Yatma zamanı ile ilgili protestoları duymayın.

- Çocuğunuzu uykusu geldiğinde ancak hâlâ uyanıkken yatırın.

- Hafta sonları dahil her sabah aynı saatte kalkmasını sağlayın.

- Her gün açık havada bir süre oynamasını ve güneş ışığı almasını sağlayın.

- Yatma saati geç ise zaman içerisinde çocuğun yatma saatini birkaç günde bir 15 dakika erkene alın.

- Uyumadan önce onu canlandıracak oyunlardan kaçının.

- Yatak odasında televizyon bulundurmayın.

- Çocuğunuzu yattıktan sonra ara ara kontrol edin. Bu çocuğunuza güven verecek ve ona kurallarınızdaki ciddiyeti anlatacaktır.

- Çocuğunuz kurallarınıza uyduğu zaman onu ödüllendirin.

- Kurallarınızın siz dahil çocuğun bakımı ile ilgilenen herkes tarafından aynı ciddiyet ve kararlılıkla uygulanmasını sağlayın.

EĞER ÇOCUĞUNUZ YALNIZ YATMIYORSA

Çocukların doğumdan itibaren yalnız yatmaya alıştırılması ve bu alışkanlıktan çeşitli bahanelerle vazgeçilmemesi gerekir. Anne ve babalar, 'üstleri açılıp üşümesinler' ya da 'yalnız yatınca korkuyor, bizimle yatmak istiyor' diye çocuklarını yanlarında yatırabiliyor ancak ne yazık ki bu davranış, sonraki zamanlarda da devam ediyor. Çocukların anne ve babalar ile yatma istekleri bir yere kadar anlaşılabilir bir istektir ama bunun devam etmesi onların psikolojik gelişimleri yönünden sakıncalıdır.

ÇOCUĞUN YALNIZ YATMA ALIŞKANLIĞINI KAZANABİLMESİ İÇİN

- Öncelikle çocukları belli bir saatte yataklarına yatırıp uyuyana kadar yanlarında oturabilirsiniz. O uyuduktan sonra sizin kendi odanıza geçeceğiniz konusunda önceden onu bilgilendirmekte fayda vardır.

- Uykuya dalana kadarki süreci ona masal anlatarak, hikaye kitabı okuyarak değerlendirebilirsiniz.

- Gece uyandıklarında korkmamaları için, hafif bir ışığı odada açık bırakabilirsiniz. Kendisinin açıp kapayabileceği yakınında duran bir gece lambası olabilir bu.

- Gece kalkıp yanınıza geliyorsa, üşenmeden kalkıp yatağına geri götürün.

- Gece korkuyorum diye geldiklerinde 'ne var korkacak, hadi yatağına' veya 'hadi gel yanımıza yat' demek yanlış bir davranış olacaktır. Bunun yerine onun korkusuna dair rahatlatma yoluna girmek daha etkili olacaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar M.Gökçen Nazifoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber