Cazibemizi yitirdik mi?

MALUM

, dünya artık neredeyse sanal mecrada ilerliyor.

İnternet kullanımı arttıkça yerli ve yabancı tatilcinin "tatil" algısı da değişiyor.

90'lı ve 2 binli yıllarda tatil yapacağı şehri veya oteli acenteler aracılığı ile belirleyen milyonlarca yerli ve yabancı tatilci, sanal mecranın nimetlerinden tatil için de yararlanmaya başladı.

Özellikle son yıllarda dünyaca ünlü "booking" ve "trivago" gibi sitelerin otel fiyatlarını karşılaştırmalı olarak sunmaları, tatilcileri de internet ortamından rezervasyon yapmaya sevk ediyor.

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google'a bu nedenle Alanya'yı sordum ve ilginç sonuçlara ulaştım.

Misal, "Alanya" kelimesini başta Avrupa olmak üzere Amerika, İran ve Hindistan'dan bile milyonlarca internet kullanıcısı aramış.

Bu rakamlar dünya genelinde; 2012'de yüzde 84, 2013'te yüzde 83, 2014'te yüzde 89, 2015 ve 2016'da ise zirveye çıkarak yüzde 100'e ulaşmış.

"Alanya" kelimesini son iki yılda dünya çapında ise en çok Türkler aramış.

Terör korkusuna rağmen Avrupalıların "Alanya" içerikli internet araştırmasındaki sayı düşmezken, vatandaşları Türkiye'de daha rahat tatil imkanı bulan İran'ın yanı sıra düğün için Antalya bölgesini tercih eden Hintlilerin sanal ortamda "Alanya" ilgisi fazlalaşmış.

"Alanya otelleri" ve "Gazipaşa Havalimanı" da en çok aranan kelimeler olarak ön plana çıkarken, son iki yılda "Alanya'da tatil" kelimesindeki arama sayısı yüzde 16 oranında düşmüş.

Cazibemizi kısmen kaybetmişiz.

Bu konuda Alanya'da uzman isimlerden biri olan, bir dönem Yeni Alanya'da birlikte de çalıştığımız "webfili.com" adlı internet sitesinin sahibi Tanju Polat, sanal mecra ile ilgili ilginç tespitlerde bulunuyor.

Polat, Alanya'da turizm, emlak, inşaat, hatta diğer iş kollarını etkileyebilecek bir sanal medya araştırması yapmış ve istatiksel olarak pek de iç açıcı sonuçlar elde edememiş.

"Öncelikle, turizmde son yıllarda ülkemizde meydana gelen terör olayları sonucu pek çok iri kıyım Avrupa ülkesinin Türkiye'yi adeta iç savaşta göstermesi nedeniyle Avrupalı turisti neredeyse kaybetmek üzereyiz" diyor, Polat.

Polat'ın yaptığı araştırmaya göre, 2010, 2011 ve 2012 yılları arası arama motorlarında Türkiye'de "tatil", "ucuz tatil", "erken rezervasyon", "uçak fiyatları", "otel fiyatları", "kiralık apart", "kiralık daire" ve "yazlık daire" gibi tatilcilerin arama tercihi Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül'de ortalama 500 bin ila 1 milyon iken, bu sayı ne yazık ki 2015 ve 2016 yılı itibariyle aylık ortalama 25 bin ila 75 binlere kadar düşmüş.

2010 ile 2012 arası Türkiye, Antalya ve Alanya'da tatil yapmak için internet araştırması yapan Avrupalı, 2015 ve 2016'da İspanya, Fransa ve Yunanistan'a kaymış.

Türkiye'yi eskisi gibi güvenilir bulmayan Avrupalı, sadece tatil için değil, emlak alımı konusunda da Alanya'yı tercih etmez olmuş.

Alanya'da emlak araştırması yapan Avrupalı sayısı 2010 ile 2013 yılları arasında aylık 100 bin ila 250 bin iken, bu rakamlar 2015 yılından sonra 8 bin ila 10 bine kadar gerilemiş.

Bu süreçte özellikle komşumuz Yunanistan başta olmak üzere Fransa ve İspanya'da, başka ülkelerden gelen Avrupalılara emlak satışları adeta tavan yapmış.

Tanju Polat, bu konuda şu tespitleri yapıyor: "Emlak, inşaat ve turizm konusunda ilk ve çok acil değiştirilmesi gereken karar, 'Burası Alanya. Denizimiz, kumumuz, güneşimiz var. Avrupalı mecbur gelecek' mantığıdır. Çünkü Avrupalı artık Türkiye'ye bir cazibe merkezi olarak bakmıyor" diyor.

Bir de sevindirici bilgi verelim.

Avrupalı Türkiye'den ürkerken, Avrupa'da yaşayan Ortadoğu ve Arap kökenli birçok Avrupa ülkesi vatandaşı da artık Türkiye'yi tercih etmeye başlamış.

Türkiye'nin Avrupa'dan aranma ortalaması, yaş, cinsiyet, din ve tercihler gibi sınıflandırıldığında, en büyük talebin Arap ve Ortadoğu kökenli Avrupa vatandaşlarını işaret ettiği belirtiliyor.

Fakat bu talep ne yazık ki direkt "para" anlamına gelmiyor. Zira Avrupa'da yaşayan Arap ya da Ortadoğu kökenli Avrupa vatandaşları, Türkiye'ye gelip mülk satın almak istediğinde, "Zaten krizdesiniz. 300 bin TL'lik daireyi bana 150 bin TL'ye verin, günü kurtarın" demeye başlamışlar.

Bu durum ise maalesef turizmcileri olduğu kadar emlakçıların ve inşaatçıların da psikolojisini bozuyor.

Sanal mecrada ilginç ve tuhaf olan bir başka konu ise, Avrupalıların Türkiye ile ilgili araştırma yaparken arama motorlarına "Türkler Arap mı, değil mi?" diye sormaları.

Türkiye'ye ilk kez gelecek olan Avrupalı turistin bu şekilde arama yapması, bir anlamda Türklerin Avrupa'daki algısını da ortaya koyuyor.

Kısacası, son yıllarda yaşanan terör olayları, büyükşehirlerde yaşanan patlamalar gibi unsurlardan dolayı artık bir cazibe merkezi değiliz ve hepimiz yeniden oturup düşünmeye mecburuz.

Yanıt aranacak soru basit...
"Ne yapabiliriz, bu krizden nasıl kurtulabiliriz."

Unutmayalım ki, çok övündüğümüz, deyim yerindeyse onlar sayesinde yıllardır kulağımızın üzerine yatıp ense yaptığımız "deniz-kum-güneş" sadece bizde yok.

Gün, gemisini kurtaran kaptan olma günüdür.

Ve bu konuda bu şehrin dinamiklerine, özellikle Alanya Kaymakamı, Alanya Belediye Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile Turistik İşletmeciler Derneği üyelerine büyük görevler düşmektedir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber