O karar kenti ikiye böldü

Isparta Mahalli Çevre Kurulu'nun (MÇK) doğal gaza dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla kömür ve fuel-oil kullanımını kentte yasaklaması vatandaşları ikiye böldü

HAVA kirliliğini ön planda tutanlar kararı desteklerken, dar gelirli vatandaşlar doğal gazın tercih olarak doğru ancak yaptırımın yanlış olduğunu savundu.

Partiküler kirlilik bakımından hava kalitesi en düşük illerin arasında yer alan Isparta'da, MÇK tarafından kömür ve fuel- oil kullanılmasına yasak getirildi. MÇK, merkez ilçede dezavantajlı kesimlerin meskenleriyle kentsel dönüşüm kapsamındaki meskenler haricinde tüm ev ve işyerlerinde kömür ve fuel- oil yakılması kararının 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren geçerli olacağını duyurdu. Doğal gaz kullanımını taahhüt eden konut sahipleri de 1 yıl daha kömür ve fuel- oil kullanabilecek.

YETER Kİ HAVA KİRLİLİĞİ ÖNLENSİN

MÇK'nın bu kararı kentte bir yandan destek bulurken diğer yandan tepki çekti. Karara destek veren kent sakinlerinden Ayhan Yılmaz, "Herkes doğal gaza geçmeli. Hava kirliliğinin önlenmesi adına her türlü önlem alınmalı. Bu kararı vatandaşlara iyi anlatmak lazım" dedi. Isparta'da yıllardır hava kirliliğinin yaşandığına dikkat çeken Murat Seven ise "MÇK bu konuda radikal bir karar aldı. Kentte 1 Ekim'den itibaren fosil yakıtlar kullanılmayacak. Bu karardan son derece mutlu oldum. Doğal gaz kömüre göre gerçekten ekonomik ve ucuz. Bu nedenle herkes doğal gaza geçmeli. Kimsenin şehrin havasını kirletip insanların sağlığıyla oynamaya hakkı yok" diye konuştu.

EKOMONİK BOYUT DEĞERLENDİRİLMEMİŞ

Bu karar alınırken olayın sosyal ve ekonomik boyutlarının değerlendirilmediğini ifade eden Songül Ağın da "Sobalı evlerde oturanlar nasıl hemen doğal gaza geçsinler. İnsanların ekonomik durumuna bakılmadan karar alınıyor. Böyle bir kararın uygulanması mümkün değil" dedi. Doğal gaz kullandığını belirten Gamze Güngör Daşyol ise "Her ne kadar hava kirliliği önem taşısa da doğal gaza zoraki geçiş yapılmasını uygun bulmuyorum. Isparta'yı ekonomik anlamda değerlendirirsek bazı vatandaşlar ciddi anlamda sıkıntı yaşayacak" dedi.

ZATEN KÖMÜRÜM DEVLETTEN GELİYOR

Yasağı doğru bulmadığını anlatan Müjgan Öçculcu, "2 çocuğum var. Zaten kömürüm devletten geliyor. Nasıl doğal gaza geçebilirim. Doğal gaz çok pahalı. Bu karar insanların ekonomik durumu göz önünde bulundurularak alınmamış" dedi.

12 May 2014 - 10:37 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber