Korkutan açıklama: Antalya'da felaket yaşanabilir

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Antalya’da yaşanabilecek büyük bir depremde Bodrum’daki tsunamiden daha büyüğünün yaşanabileceğini söyledi

Korkutan açıklama: Antalya'da felaket yaşanabilir
Haber albümü için resme tıklayın

ANTALYA için en büyük tehlikenin Kıbrıs ile İskendurun’daki Doğu Anadolu fay hattı olduğuna dikkat çeken Keleş, Antalya merkezdeki düşük kotlu bölgelerin tehlikede olduğunu söyledi.

Gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelen Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, geçtiğimiz hafta Muğla açıklarında meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki deprem ve yol açtığı tsunamiyle ilgili görüşlerini paylaştı. Keleş, Antalya’nın yaşayacağı büyük bir depremde ise meydana gelecek tsunaminin Bodrum’dakinden daha büyük olabileceğini söyledi.

"Afrika plakası Türkiye’yi itiyor"

Dünyanın ve kıtaların sürekli hareket halinde olduğuna dikkat çeken Keleş, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu fay kuşağının da sürekli hareket halinde olduğunu söyledi. "Bu hareketlilik oldukça sürekli deprem yaşayacağız" diyen Keleş, "Afrika plakası Türkiye’yi itiyor, Türkiye Batı’ya Ege Denizi’nden sonra da güneye doğru kaçmaya çalışıyor. Afrika plakası Türkiye’nin altına doğru dalıyor ve oluşan itmeden dolayı Türkiye’nin senede 1,5 santim kuzeye doğru gidiyor. Bu itme neticesinde Karlıova’nın kuzeyinde kalan kısım senede 0,8 santim küçülüyor. Buna karşılık doğu Anadolu fayı ve kuzey Anadolu fayının güneyinde kalan kısım Ege Denizi’ne doğru kaçıyor. Biz Anadolu plakası olarak senede 2 santim Ege Denizi’ne doğru gidiyoruz. Ege Denizi’nde de açılmalar başlıyor ve güneye doğru kayma başlıyor" dedi.

"En tehlikeli bölge Antalya’nın batısı"

Antalya için en büyük tehlikenin Kıbrıs ile İskendurun’daki doğu Anadolu fayının olduğuna dikkat çeken Keleş, "En tehlikeli bölgemiz batı bölgesi. Özellikle Antalya bölgesinde sismik boşluklar oluşuyor ve 30 yılda bir deprem oluyor. Bunun doğrultusunda Gökova sallandı. Antalya’nın geçmişte 10 şiddetinde depremler yaşandı. Özellikle Kekova bölgesindeki Batıkşehir’deki yerleşim yerleri suyun altına geçmiş. Dolayısıyla bu tehlikeleri özellikle batı ilçelerimizin her zaman yaşama riski vardır" diye konuştu.

"Bodrum’dan daha tehlikeli olabilir"

Keleş Antalya’da meydana gelecek büyük bir depremde Bodrum’da oluşan mini tsunamiden daha büyük bir tsunami olabileceğine işaret ederek, "Sonuçta açık deniz. Belki daha tehlikeli bir tsunami gerçekleşebilir. Boğaçay, Lara, Kemer, Serik, Alanya, Manavgat, Düşük kotlu bölgelerde tehlike arz edebilecek bir durum olabilir. Tabi bu depremin büyüklüğüne bağlı" ifadelerini kaydetti.

27 Tem 2017 - 15:29 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Süleyman çalışkan - Kestane bu fay 2 yıl önce kırıldı 6 şiddetinde ünlümü olmaya çalışıyorsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Temmuz 15:29

Çorum Haber