Katliam gibi kazadan sıcak gelişme

Isparta'nın Yalvaç İlçesi yakınlarında elma toplayan işçileri taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada yaralı sayısı 30 oldu. Metin Aslanalp'in kullandığı 42 D 0881 plakalı midibüsün sürücü dahil 27 kişi kapasiteli olduğu, fakat kaza anında araçta 45 kişinin bulunduğu tespit edildi. 17 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı kazada midibüste yaklaşık 1200 kilogram yük fazlalığı tespit edildi

Feci kaza 18 ölü çok 30 yaralı
Haber albümü için resme tıklayın

Feci kaza 18 ölü çok 30 yaralı

ISPARTA'NINYalvaç İlçesi yakınlarında elma toplayan işçileri taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada yaralı sayısı 30 oldu. Metin Aslanalp'in kullandığı 42 D 0881 plakalı midibüsün sürücü dahil 27 kişi kapasiteli olduğu, fakat kaza anında araçta 45 kişinin bulunduğu tespit edildi. 17 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı kazada midibüste yaklaşık 1200 kilogram yük fazlalığı tespit edildi

100 METRE SÜRÜKLENDİ

Rampa çıktıktan sonra inişe geçtiği sırada aşırı ağırlık nedeniyle freni patlayan midibüs, kontrolden çıktı. Önce yolun sağ tarafındaki toprak tepeye doğru tırmanan, ardından da yan devrilerek 100 metre sürüklenen midibüs, yol kenarındaki beton su tahliye kanalının üzerinde durabildi.

17 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yalvaç ve Isparta'dan kaza yerine sağlık ekipleri ve ambulanslar sevk edildi. Midibüste, sürücü Metin Arslanalp ve 16 işçi yaşamını yitirdi. Kazada çoğunluğu ağır olmak üzere 28 işçi de yaralandı. Kazadan yara almadan kurtulan tek kişi ise dedesinin kucağında oturan 4.5 yaşındaki Nebi Ürkmez oldu. Devrilen midibüsün altından çıkartılan cesetler Yalvaç Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırıldı. Yaralılar ise ambulanslarla Isparta, Yalvaç, Şarkikaraağaç, Gelendost ve Akşehir'deki hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı. Akşehir- Yalvaç yolu kaza nedeniyle yaklaşık 2 saat ulaşıma kapatıldı. Kaza yapan midibüsün yoldan kaldırılmasının ardından normale döndü.
Kaza sonrası, morga gelen ve sinir krizi geçiren ölenlerin yakınlarına, güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri müdahale etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da kazadan sonra Yalvaç Devlet Hastanesi'ne gelerek ölenlerin yakınlarından bilgi aldı. Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı da kazayla ilgili soruşturma başlattı.

KAZA NEDENİ YOLCU FAZLALIĞI

Isparta'dan gelen bir ekip, 1999 model midibüsün lastiklerinin derinliklerini ölçtü, aracın genel durumuyla ilgili notlar aldı. Kaza yapan midibüste kapasitesinin üzerinde yolcu alınması nedeniyle yaklaşık 1200 kilogram fazla ağırlık tespit edildi. Aracın freninin patlamasına bu aşırı yolcu almasının neden olduğunu belirten yetkililer, incelemelerin bu doğrultuda sürdürüldüğünü açıkladı.

İŞÇİYE 35 LİRA YEVMİYE

Bahçelerdeki elma toplama işinde çalışan işçilere, bahçe sahibi tarafından kişi başı 50-55 lira ödendiği, bu paranın 20-25 lirasının işçileri bulan 'dayıbaşı' adı verilen organizatörler ve ulaşım için kesildiği belirtildi. Böylece işçilerin eline günlük 30- 35 lira geçtiği öğrenildi.

"GİTME ANAM DEDİM, GİTTİ"

Ölen işçilerin yakınları, her sabah Akşehir'den gelen ve işçileri taşıyan midibüslerin ayakta yolcu götürdüğünü ileri sürdü. Morgda cenazesini teşhis eden bir kadın, "Olmaz olsun fakirlik. Nasıl dayanayım ben bu acıya, ciğerim yanıyor" diye feryat ederken, bir başka kadının, "Gitme anam dedim. Çalışma dedim. Yine gitti. Oysa ölüme gitmiş" sözleri yürekleri burktu.

KÜÇÜK NEBİ'Yİ DEDESİ KURTARDI

Kazadan yara almadan kurtulan 4.5 yaşındaki Nebi Ürkmez, kendisini aynı araçta bulunan dedesi Mevlüt Çeliker'in üzerine kapanarak kurtardığını anlattı. Evde yalnız kalamadığı için annesi Sevgi Ürkmez ile Gelendost'a her sabah elma toplamaya giden Nebi, kaza sırasında dedesinin kucağında olduğunu söyledi. Aracın yoldan çıkmasıyla birlikte dedesi Mevlüt Çeliker'in kollarının arasına alarak kendisini kucakladığını belirten küçük Nebi, "Termosla çay içtiğimiz sırada otobüs yuvarlanmaya başladı. Sonra kaza oldu. Dedem yaralandı. Baban gelip seni alacak dedi" diye konuştu.

ÖLENLERİN ÇOĞU KADIN

Kazada sürücü Metin Arslanalp ile birlikte hayatını kaybeden işçilerin isimleri şöyle: Havva Caran (20), Arife Aktaş (33), Ceylan Aksoy (19), Reyhan Caran (44), Veli Can Çelik (13), Gülseren Yayla (49), Mahsude Ünsal (57), Havva Yiğit (58), Ayşegül Karataş (36), Mihri Kale (36), Ayşe Kale (33), Şerife Aksoy (58), Muazzez Balık (62), Elmas Çelik (59), Emel Arslanalp (24) ve Buket Keskin (26).

28 YARALININ İSİMLERİ

Yaralılardan Nezahat Çakır (45), Serap Aksoy (29) ve Sevgi Ürkmez (45) Isparta Devlet Hastanesi'nde; Mevlüt Çeliker (65) Yalvaç Devlet Hastanesi'nde; Yasemin Bozoğlu (24), Mevlüt Akkuş (55) ve Neşe Çoban (39) Gelendost Devlet Hastanesi'nde; Gülesen Duru (54), Çağlar Turgut (15), Müesser Turgut (47), Elif Caran (65), Süleyman Turgut (14), Nazlı Turgut (19) ve Songül Arslanalp (42) ise Şarkikarağaç Devlet Hastanesi'nde tedavi altında bulunuyor. Kazada yaralananlardan Leyla Çelik (44), Şerife Özkan (48), Meral Arslanalp (24), Erkan Arslanalp (16), Ömer Akdeniz (46), Ömer Samur (12), Sibel Arslanalp (12), Durmuş Ali İlboğa (25), Ümit Samur (25) Akşehir Devlet Hastanesi'nde tedaviye alınırken Akşehir'e getirilen ve durumları kritik olan Nermin Ülker (33), Rabia Caran (16), Fatma Önay (40), Esme Altunbay (36) ve Sultan Bozdağ (38) Konya'daki hastanelere sevk edildi.

GÜNDE ORTALAMA 10 KİŞİ ÖLÜYOR

Sağlık Enstitüsü Derneği (SED) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yaptığı yazılı açıklamada, Isparta'daki kazaya dikkati çekerek, acil eylem planlarını oluşturmak için derneğin ev sahipliğinde sivil toplum kuruluşlarının 9- 10 Kasım'da İstanbul'da,'Yol Güvenliği Sivil Toplum Buluşması' gerçekleştireceğini bildirdi. Açıklamada ayrıca, midibüs kazasıyla ilgili şu tespitlere dikkat çekildi: "Emniyet kemerleri takılı olsaydı bugün yolcular yola fırlayıp ölmezlerdi, yaralanmazlardı. Yolcuları bilinçlendirmek çok önemli ve yasamızdaki emniyet kemeri bulundurma ve kullanma üzerine mevcut istisnalar ivedilikle kaldırılmalı, uygulama yakından takip edilmeli. Bu yıl, Eylül 2014 sonu itibariyle toplam 279 bin 215 kaza meydana geldi. 2709 ölü ve 214 bin 277 yaralımız var. Ortalama günde 10 ölü ve 793 yaralı ile karşı karşıyayız."
Çarpışmaların önlenmesinin kısa sürede başarılabilecek bir konu olmadığı kaydedilen açıklamada, "Çarpışma anında maksimum korunmayı tesis edebilmeliyiz. Emniyet kemeri takılmadığı zaman çarpışma anında yolcuların ve sürücülerin yola fırladıkları ya da araç içerisinde araca veya diğer yolculara çarpmak suretiyle yaralandıkları ve öldükleri bir gerçek. Eylül 2014 sonu itibariyle, 307 ambulansın, 11 bin 113 otobüs ve minibüsün, 87 bin 795 otomobilin (Bu otomobillerin yüzde 26'sı 1995 model öncesi araçlardır) kazaya karıştığını görüyoruz. Otobüs yolcuları, 1995 model öncesi otomobillerin arka koltuk yolcuları ve ambulanslarda sağlık personeli için emniyet kemeri bulundurma ve kullanma zorunluluğu getirilmelidir" denildi.
VALİ EROL: JANDARMA KONTROLÜNDEN SONRA YOLCULARI ALMIŞ
Konya Valisi Muammer Erol, Akşehir İlçesi'nden Isparta'nın Gelendost İlçesi'ne elma toplamaya giden 46 tarım işçisinin 24 kişilik araca jandarma kontrolünden sonra alındığını açıkladı. Isparta'daki Yalvaç Devlet Hastanesi'ne gelerek kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Vali Muammer Erol, daha sonra morga indi. Burada Isparta Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya'dan bilgi aldıktan sonra gazetecilere açıklamada bulunan Vali Erol, katliam gibi kazanın oluşunu anlattı. 24 kişilik midibüste şoför dahil 46 kişiyle yolculuk yapıldığını söyleyen Vali Erol, "Burada şunu belirtmek istiyorum. 24 kişilik araç 46 yolcu. Ve 46 yolcu bu 24 kişilik araca maalesef jandarma kontrolü geçildikten sonra diğer araçlardan toparlanan yolcularla bu sayıya ulaşılmış. Bu ibret olsun hepimize. Jandarma kontrolü de olsa arkadan dolaşalım geçelim derken insanlar küçücük hırsları uğruna ne acılar yaşatıyorlar bakın bizlere" diye konuştu.

FREN PROBLEMİ VAR

Fazla yolcunun yanı sıra araçta fren problemi olduğunu da ifade eden Vali Erol, Konya'da bulunan yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğunu ifade etti. Morga gelen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise yine bir dikkatsizlik sonucu böyle bir acının yaşandığını ifade etti. Erdem, "İnşallah daha kötü haber gelmez. Devletimiz bütün imkanlarıyla ailelerin yanında acılarını paylaşmaya çalışıyoruz" dedi.

DAYI BAŞI VAKASI

Akşehir Devlet Hastanesi önünde bekleyen yaralı yakınlarından Mesut Yiğit, tarım işçilerini dayı başı aracılığıyla iş bulduğunu belirtti. Yiğit, dayı başı olan kişinin işverenden 50 lira aldığını yol parası ve kendi komisyonunu çıkarttıktan sonra işçilere 30-35 lira ücret ödediğini öne sürdü. Yiğit, 'Dayıbaşı ne kadar fazla adam götürürse o kadar para kazanacağı için midibüse fazla yolcu bindiriyor' dedi.

OKUL HARÇLIĞINI ÇIKARTMAK İÇİN ANNESİYLE GİTMİŞ 

Kazada hayatını kaybeden 15 yaşındaki Veli Can Çelik'in ise Endüstri Meslek Lisesi 1'nci sınıf öğrencisi olduğu ortaya çıktı. Veli Can Çelik'in okul harçlığını çıkarmak için bugün okula gitmeyip kazada yaralanan annesi Leyla Çelik'in yanında çalışmaya gittiği öne sürüldü. Bugün ikindi namazının ardından Akşehir Kültür Merkezi önünde toplu cenaze töreni düzenlenmesi bekleniyor.

KAZADAN YARALI KURTULAN LİSELİ ANLATTI

Isparta'nın Yalvaç İlçesi yakınlarındaki 18 kişinin yaşamını yitirdiği midibüs kazasından hafif yaralı kurtulan tedavisinin ardından taburcu olan Akşehir İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi 16 yaşındaki Erkan Aslanalp yaşadıklarını anlattı. Midibüste 12 yaşındaki kız kardeşi Sibel Aslanalp'ın da bulunduğunu ve kardeşinin de taburcu olduğunu belirten Erkan Aslanalp, şunları söyledi: "Sabah erken saatlerde elma toplamak için yola çıkmıştık. Aile bütçesine katkıda bulunmak için kardeşimle beraber bugün okula gitmeyip elma toplamaya gidecektik. Günlük 35 lira alıyorduk. Kaza anında minibüste uyuyorduk, kaza olunca camı kırarak dışarı çıktık." Erkan Aslanalp boş günlerinde ve fırsat bulduklarında, kardeşi Sibel ile elma toplamak için bahçelere gittiklerini ifade etti. Isparta'nın Yalvaç İlçesi yakınlarındaki midibüs kazasının ardından Akşehir Devlet Hastanesi'nde öldüğü belirtilen Esme Altunbay'ın hayati tehlikesinin sürdüğü ve Konya Numune Hastanesi'nde yoğun bakımda tutulduğu açıklandı. Isparta ve Konya valilikleri, kazada ölenlerinin sayısının 17, yaralı sayısının ise 28 olduğunu bildirdi. Durumu kritik olan 5 yaralı bulunduğunu belirten valilikler, bu hastaların sağlık durumları hakkında yarım saatte bir rapor alındığını kaydetti.

CHP: 22 KİŞİLİK OTOBÜSE 45 KİŞİYİ SIĞDIRMIŞLAR BALIK İSTİFİ GİBİ YAPMIŞLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Isparta'nın Yalvaç ilçesinde elma toplamaya giden işçileri taşıyan aracın kaza yapması sonucu hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına başsağlığı dileyerek kazaya ilişkin, "Denetim yok, insan değeri yok. 22 kişilik otobüse, 45 kişiyi sığdırmışlar, balık istifi gibi yapmışlar. 1999 model bakımsız bir midibüs ile insanları elma toplamaya götürmüşler. Ölenlerin 14'ü kadın emekçi, ikisi de erkek. Türkiye bu dramı ne kadar kaldıracak, denetim yok, bir şey yok" diyerek eleştiride bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Isparta'nın Yalvaç ilçesinde elma toplamaya giden işçileri taşıyan aracın kaza yapması sonucu işçilerin yaşamını yitirdiği haberini alır almaz olay yerine hareket etti ve burada incelemeler yaptığını bildirdi. Akkaya daha sonra Yalvaç Devlet Hastanesi'ne giderek, yaralıların durumu hakkında bilgi aldı. Kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Akkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, 22 kişilik otobüse, 45 kişi bindirildiğini söyledi. Türkiye'de yeterli denetim yapılmadığını söyleyen Akkaya, "Denetim yok, insan değeri yok. 22 kişilik otobüse, 45 kişiyi sığdırmışlar, balık istifi gibi yapmışlar. 1999 model bakımsız bir midibüs ile insanları elma toplamaya götürmüşler. Ölenlerin 14'ü kadın emekçi, ikisi de erkek. Türkiye bu dramı ne kadar kaldıracak, denetim yok, bir şey yok" diye konuştu.

31 Eki 2014 - 21:41 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber