Kaplama sahte altına dikkat

Antalya Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası (AKOD) Başkanı Ferda Erdem, gerçeğinden ayırması hayli zor olan sahte altın ziynet eşyaları, çeyrek ya da cumhuriyet altını satmaya çalışan dolandırıcılara karşı uyardı

AKOD Başkanı Ferda Erdem, dolandırıcıların park, kahve gibi sosyal alanlarda ikili ilişkiler kurarak, altın görünümlü kaplama çeyrek ve cumhuriyet altını ile bilezik, zincir, gerdanlık gibi ziynet eşyalarını satmaya kalkıştığını söyledi. Kuyumcular ve vatandaşlardan bu yönde odaya gelen ihbarların arttığını, bu bilgiyi emniyet yetkilileriyle paylaştığını anlatan Erdem, vatandaşlara altını kuyumculardan alması, ikinci şahıslardan alması halindeyse, kuyumculara danışarak gerçek olup olmadığını kontrol ettirmesi uyarısında bulundu.

MALİYETİ 2- 3 LİRA

Ferda Erdem pirinç, bakır ya da nikel karışımı içeren maddelerden yapılan kaplama altının üzerinde ayar damgası bulunduğu için gerçeğinden ayırmanın güç olduğunu belirtti. AKOD Başkanı Erdem, maddi değeri 2- 3 lira olan bu ürünleri insanları kandırarak gerçek fiyatına satmaya çalışan kişilerin, genellikle 'Acil paraya ihtiyacım var', 'Annemin bin lira değerindeki bileziğini ihtiyaçtan 500 liraya satıyorum' gibi gerekçeler dile getirdiğini kaydetti. Erdem, "Bu şekilde bilezik ya da zincir kaplaması yapanlar, alaşımını da gramına göre ayarlıyor. Anlaşılması çok zor. Vatandaşlar dolandırıcılara karşı dikkatli olmalı" dedi.

KESİLEREK ANLAŞILABİLİYOR

Sahte altını kuyumcuların özel kimyasallar kullanarak ya da keserek anlayabildiğini anlatan Erdem, şöyle devam etti:
"Üzerinde 22 ya da 18 ayar damgası olan, içeriği bakır, pirinç, nikel karışım gibi maddelerden yapılan altın görünümlü bilezik ve zincirin maddi değeri yok. 2-3 lira maliyetli bu ürünler, kötü niyetli kişiler tarafından yüksek fiyatlara satılmaya çalışılıyor. Vatandaşlar sahte altın ve kaplama ürünlere karşı dikkatli olmalı. Kuyumcular mesleki tecrübesiyle genellikle bu durumu fark ediyor, ancak zarara uğramamak için daha da dikkat etmeli."

KUYUMCULARA YAZ UYARISI

Ferda Erdem, ayrıca yaz sezonunun gelmesiyle kuyumcularda tırnakçılık yöntemiyle hırsızlık olaylarında artış görüldüğüne dikkati çekti ve bu tip hırsızlıklara karşı esnafın güvenlik tedbiri alması gerektiğini vurguladı. Kuyumcuların şüpheli durumla karşılaşmaları halinde emniyet yetkililerine bilgi vermesi çağrısında bulunan Erdem, esnafa güvenlik için şu tavsiyelerde bulundu:
"Kasalara darbe, duman, basınç ve hareket sensorları taktırın. Kasalara ait yedek anahtarı kesinlikle iş yerinde bırakmayın. İş yerinizin etrafındaki boş araziyi, iş yeri ve iş değişikliklerini takip edin. İş yerinizin içini dışını görebilecek şekilde yüksek çözünürlüklü kayıt saklama süresi uzun olan kamera sistemi kurun. Kayıt cihazının çalınma ihtimaline karşı kayıt cihazınızı iş yeri dışında farklı bir yerde saklayın. İş yerinizden kısa süreli de olsa ayrıldığınızda görünür ve kolay ulaşabilir yerlerde değerli eşya bırakmayın. Alarm ve kamera sisteminizin çalışır durumda olduğunu sık sık kontrol edin. Alarm güvenlik sistemine GSM hattı da ilave edilmeli."

09 Nis 2014 - 14:08 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber