Bugün Sigarayı Bırakma Günü

ANTALYA Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Türkiye'de her 6 dakikada 1, günde 275, yılda 100 bin kişinin tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle kaybedildiğini bildirdi.

Bilgin yaptığı yazılı açıklamada, bugünün sigarayı bırakma günü olduğunu belirtti. Tütünün, kullanıcılarının yaklaşık yarısını öldürdüğünü ve insan ömrünü ortalama 15 yıl kısalttığını ifade eden Bilgin, acil önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına gelindiğinde tütün kullanımı nedeniyle ölen kişi sayısının 8 milyonu geçeceği ve bu ölümlerin yüzde 70'inin gelişmekte olan ülkelerde meydana geleceğinin tahmin edildiğini kaydetti. Bilgin, Türkiye'de ise her 6 dakikada 1, günde 275, yılda 100 bin kişinin tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle kaybedildiğini vurguladı. İlk sigara deneyimlerine erken yaşta başlayan gençlerin düzenli sigara kullanıcısı olma ihtimallerinin daha yüksek, sigarayı bırakma ihtimallerinin de daha düşük olduğunun görüldüğüne işaret eden Bilgin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ''Sigara tüm kapalı ortamlardaki başlıca hava kirliliği etkenidir. Bilimsel veriler kapalı ortamda sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmeyen insanlarda kalp krizi ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve bu konuda hiçbir güvenli aralığın olmadığını ortaya koymaktadır. Sigara dumanı çocuklarda ani bebek ölümleri, orta kulak ve solunum sistemi enfeksiyonları ile kronik öksürüğün görülme sıklığını artırmaktadır Astım hastalığının gidişatını kötüleştirmekte, akciğer kanseri riskini yüzde 30 artırmaktadır. Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebekler ise düşük doğum ağırlıklı olarak doğmakta ve erişkin çağda akciğer ile ilgili rahatsızlıklara daha fazla yakalanmaktadır. 4207 sayılı yasa ile de yüz binlerce kişinin sağlığının korunması, kapalı alanların herkesin rahatlıkla çalışabileceği ve ziyaret edebileceği dumansız hava sahaları olması amaçlanmaktadır.'' Antalya'da Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde sigara bırakma kliniğinin aktif olarak çalışmalarına devam ettiğini bildiren Bilgin, sigarayı bırakma günü dolayısıyla bugün valilik ve Sağlık Müdürlüğü tarafından Sigara Bırakma Polikliniğinin ziyaret edileceğini ve basın açıklaması yapılacağını kaydetti.

#

09 Şub 2011 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber