Bir köy HES nedeniyle haritadan silinecek

Isparta ve Antalya sınırlarında 17 kilometrekare alanı kapsayan Kasımlar Barajı ve 3 HES projesi nedeniyle Isparta'nın Sütçüler İlçesi'ne bağlı Darıbükü Köyü haritadan silinecek. Köylülerin yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu karanının iptaline ilişkin Danıştay'daki davada bilirkişi heyeti bölgede incelemede bulundu

ISPARTA ve Antalya sınırlarında 17 kilometrekare alanı kapsayan Kasımlar Barajı ve 3 HES projesi nedeniyle Isparta'nın Sütçüler İlçesi'ne bağlı Darıbükü Köyü haritadan silinecek. Köylülerin yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu karanının iptaline ilişkin Danıştay'daki davada bilirkişi heyeti bölgede incelemede bulundu.
Sütçüler İlçesi'nde Ayvalıpınar'dan başlayan Kartöz ve Ayvalı derelerinin Antalya'nın Manavgat İlçesi Değirmenözü Köyü'nde Yukarı Köprüçay'la birleştiği bölgede, Taçyıldız Elektrik Sanayi Üretik A.Ş. firması tarafından yapımı devam eden Kasımlar Barajı, Kasımlar I, Kasımlar II ve Değirmenözü HES projeleriyle Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisleri Beton Santrali'ne ilişkin, köylülerin hukuki mücadelesi sürüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'ÇED Olumlu' kararına karşı köylüler ve doğaseverler, 2012'nin Eylül ayında Isparta İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve raporun iptaline ilişkin dava açtı. Ancak mahkeme, projenin birden fazla ili kapsadığı gerekçesiyle 'görevsizlik' kararı vererek, dosyayı Aralık 2012'de Danıştay'a gönderdi. Danıştay 14'üncü Dairesi'nde devam eden davaya ilişkin 5 kişiden oluşan bilirkişi heyeti bölgede inceleme yaptı.
ÇED Olumlu raporunda ekosisteme etkilerin yeterince değerlendirilmediğine dikkat çeken avukat Tuncay Koç, projedeki su miktarlarının birbiriyle uyuşmadığı, projenin entegre olmasına rağmen iletim tesislerinin projede bulunmadığını söyledi. Projede yaklaşık 300 nüfuslu ve bölgenin merkezi konumundaki doğal bir cenneti andıran Sütçüler'in Darıbükü Köyü'nün tamamen su altında kalacağını belirten avukat Tuncay Koç, "Bununla ilgili sosyal ekonomik araştırma hiç yapılmamış. Orada yaşayan halkın ne yapacağına dair projede hiç bilgi yok" dedi.
ENDEMİK TÜRLER DE YOK OLACAK
Yukarı Köprüçay Havzası olarak anılan bölgenin zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu anlatan Koç, "Raporda endemik türlerin nasıl korunacağına dair de bir çalışma yok. Bölgede sürüngenler, kuşlar ve bitkiler bakımından önemli endemik türler var. Bunlardan biri gökkuzgun kuşu ve kızıl akbabalar. Bölgede 10 endemik bitki olduğu raporda var ama alanda geniş yayılım olduğundan tamamen yok edilmeyeceği söylenmiş. Oysa baraj altında kalan bitkiler zaten yok olacak" diye konuştu.
ORMAN KATLİAMI OLACAK
Borularla iletim hattı nedeniyle doğanın tamamen tahrip olacağını söyleyen Koç, "Projenin resmi bilgisinde 11 bin ağaç kesilecek deniliyor, bunlar ağırlıklı kızılçam ve karaçam. Fakat daha önemli ardıç, çınar ve meşelerin de kesileceği yazılıyor. Bunun dışında yol ve iletim hattı için kaç bin ağacın kesileceği ise belirtilmemiş. Bunların daha sonra Orman Bakanlığı'ndan alınacak izinle kesileceği belirtiliyor. Dolayısıyla orada tam bir arman kıyımı olacak" diye konuştu.
298 MİLYON LİRALIK PROJE
3 HES, 1 baraj, taş ocağı ve beton santralinden oluşan 298 milyon liralık proje kapsamında 99 MW'lık kurulu güçle yıllık 266 bin MW/h elektrik enerjisi üretimi planlanıyor. Proje tüm yapılarıyla birlikte Isparta ve Antalya'da 17 kilometrekarelik alanı kapsıyor. Davası devam eden projede baraj ve HES inşaatlarına başlandı ve inşaatlarda yüzde 30, yüzde 50 seviyelerine ulaşıldı.

19 Tem 2014 - 18:33 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber