Binlerce tapu mağduru çözüm bekliyor

İmar planı hazır olmasına rağmen, her yeni dönem öncesi adayların söz verdiği ama bir türlü çözülemeyen Aksu’ya bağlı Çalkaya Mahallesi, gelişime kapanıp kaderine terk edilmiş durumda.

ÇALKAYA topraklarında imarlı arazileriyle devlet dairesine gidenler, yıllarca sonuç alamayıp yatırımlarının ellerinden kayıp gitmesine tanık olmuş. Antalya’nın en kıymetli bölgesi olarak görülen mahallede; 10 binden fazla tapu mağduru var, konan şerhler kaldırılamıyor, kaldırılan şerhler sonuç vermiyor ve plan olmamasından dolayı inşaat ruhsatı alınamıyor. Sorunun tek çözümü ise Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak görülüyor. mygazete'den Ferhan Bozkaya'nın özel haberine göre binlerce mağdur, sorunun çözülmesi için yıllardır sabırla ve umutla bekliyor. İşte aralanan Çalkaya dosyasının altında yatanlar:
ANTALYA’NIN EN KIYMETLİ BÖLGESİ
Antalya Havalimanı’nın doğusunda geniş bir alanı kapsayan Çalkaya, denize yakın olduğu ve havalimanına sınırı olduğu için gelişmeye oldukça açık bir yer. 2009 Yerel Seçimleriyle birlikte, belde statüsü sona eren ve Aksu Beldesi’ne bağlı bir mahalle haline gelen Çalkaya, Lara Sahili’ne 2 kilometre uzaklıkta.
GEÇMİŞTE NELER OLMUŞTU?
Yer yer yüksek katlı kooperatif binalarının yükseldiği, yarım bırakılmış çok sayıda inşaatın bulunduğu Çalkaya’nın hikayesi 1993’te başlıyor. 1993’te ‘gecekondu önleme bölgesi’ ilan edilen bölgede, buna uygun planlar Çalkaya Belediyesi’nce yapılarak yürürlüğe girdi. Fakat kooperatifleşmenin hızla arttığı o yıllarda,  bölgedeki imar yolsuzlukları nedeniyle çok sayıda kişi yargılandı, tutuklandı. 2000 yılında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, kanuna aykırı işlem yapıldığı gerekçesiyle tapu kütüklerine şerh koydu. 2005 yılına gelindiğinde,Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü 10 bine yakın tapu kütüğüne daha şerh koydu. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Çalkaya’daki tapulara şerh koymasının ardından büyük kriz yaşandı. Bölgede, villa ve kooperatif ağırlıklı düşünülen yatırımlar durdu, çivi bile çakılamaz hale gelindi.
BAKANLIK’TAN ‘KAMU YARARI’ KARARI
2012 yılı Mart ayında Toprak Koruma Kurulu’na başvuran Antalya Büyükşehir Belediyesi, ‘tarımdışı kullanım’ kararının çıkmasının ardından, İçişleri Bakanlığı’na başvurdu ve Bakanlıktan ‘kamu yararı’ kararı çıktı. İmar planının da tamamlanmasıyla,Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü şerhleri kaldıracaktı.  Böylece Çalkaya bölgesinde, yaklaşık 4 bin 500 dönümlük alandaki tapu şerhleri nedeniyle yaşanan mülkiyet problemlerinde sona gelinmişti. Sorun çözülüyor denildi ama hala bir sonuç alınmadı.  (HABER:  FERHAN BOZKAYA / MY Gazete)

05 Eyl 2014 - 18:47 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Serkan - Allah bu şerhleri gunahsiz tapu sahiplerini madur edenleri mağdur etsin 10.000bin madurun 8000bini hayati boyunca calişmiş evsizlerden oluşuyor garibani mağdur etme geleniği devam edior bu saatten sonrada çözmeyin zaten kim umrundaki bu insanlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Eylül 18:47
01

Zehra Göktürk - Dört gözle bekliyoruz artık bir sonuç çıksın yatırımımız boşa gitmesin yıllardır bekletiriyoruz biz o toprağı ama sonuçsuz kalırsa çok üzülürüz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Eylül 18:47

Çorum Haber