Antalya'da üreticiler kan ağlıyor

Antalya'da geçen haftaki don olayları ve hemen ardından gelen şiddetli yağış ve fırtınanın etkisiyle oluşan sel, sera ve narenciye bahçelerinde büyük zarara yol açtı

Üreticiler kan ağlıyor
Üreticiler kan ağlıyor
Haber albümü için resme tıklayın

Üreticiler kan ağlıyor

ANTALYA'DA geçen haftaki don olayları ve hemen ardından gelen şiddetli yağış ve fırtınanın etkisiyle oluşan Sel, hem örtüaltı üretimi hem de narenciye bahçelerinde büyük zarara yol açtı. Finike'de üreticinin zararı yaklaşık 4 milyon lira olarak belirtildi. Ön incelemelere göre 20 bin dönüm portakal bahçesi ve 4 bin dönüm serada oluşan zararın faturası patlıcan, biber, kabak ve salatalıkta yüzde 100 zamma neden oldu. Domateste ise yüzde 50'ye yakın artış olurken, önümüzdeki 10 gün içinde portakalın da ciddi oranda artacağı belirtildi.

Türkiye'de örtüaltı sebze üretiminin merkezi olan Antalya'da geçen hafta yaşanan ve eksi 3'e kadar düşen hava sıcaklığı ve don olayları, hemen ardından gelen şiddetli yağış ve fırtınanın etkisiyle oluşan Sel, seralarda ve portakal bahçelerinde büyük zarara yol açtı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün halen devam eden zarar tespit çalışmalarında dün itibariyle 4 bin dönüm sera, 20 bin dönüm portakal bahçesinin zarar gördüğü belirlendi

Zararın ağırlıklı Demre, Kumluca, Kaş ve Finike ilçelerinde olduğunu belirten İl Müdürü Dallı, hasar tespit çalışmalarının önümüzdeki hafta da süreceğini ve ardından da kesin hasar tespitlerinin zarar maliyetiyle birlikte belirleneceğini kaydetti.

Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte belirlenen rakamların bir miktar daha artmasını öngördüklerini anlatan Ahmet Dallı, portakal bahçelerinde fırtınadan dolayı çok ciddi oranda portakalın döküldüğünü açıkladı. Bugüne kadar 1751 çiftçinin zarar beyanında bulunduğu, bahçe ve seralarında inceleme yapıldığını belirten Dallı, sadece 223'ünün tarım sigortasının olduğunu kaydetti.

Tüm çiftçilere 'geçmiş olsun' dileğinde bulunan Dallı, çitçilere mutlaka tarım sigortası yaptırmaları ve Sel riski olan bölgelerde sera kurmamaları gerektiği uyarılarında bulundu.
ÜRÜNLERİNİ SANDALLARLA TOPLADILAR
Demreye bağlı Çevreli Mahallesi, 13 Ocak'ta başlayan ve 3 gün süren şiddetli yağmur sonrası su baskınlarına maruz kaldı. Bölgede yağmurlar durdu, ancak biriken sular yapay göl oluşmasına neden oldu. Yaklaşık 2 bin 500 dönüm tarım alanı sular altında kalırken, üretici seralarına ulaşmakta güçlük çekiyor. Seralarına ulaşabilenler sağlam kalan ürünlerini toplamaya çalışırken, bazıları ise seralarına ulaşabilmek için sandal kullanıyor. Topladıkları ürünleri sandallarla kıyıya getirerek hale gönderen üreticiler, mahallenin afet bölgesi ilan edilerek devletin uzatacağı yardım elini bekliyor. Düdenlerin tıkanması nedeniyle bölgedeki su çekilmezken, su altında kalan seraların yüzde 80'den fazlasının sigortasız olduğu belirtiliyor. Seraları su altında kalan Muhammed Şavlı, "İçindeki biberler mahvolmuş durumda. Devlet büyüklerimizin halimizi görmesini istiyoruz. Zararlarımızın karşılanmasına bir nebze olsun yardımcı olmalarını istiyoruz. Çok kötü durumdayız" dedi. Çevreli Mahalle Muhtarı Mustafa Dalkara ise "13 Ocak'taki yağmur nedeniyle mahallemizdeki seralar sular altında kaldı. Devlet büyüklerimizin burayı görüp, afet bölgesi ilan etmesini ve zararlarımızın karşılanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

PORTAKAL ÖNCE DONDU SONRA DÖKÜLDÜ

Don olaylarının yaşandığı geçen hafta narenciye bahçelerinde ağırlıklı olarak portakalın dondan etkilendiğini belirten Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, ardından ise Fırtına nedeniyle ürünlerin döküldüğünü söyledi.

Portakal fiyatlarında henüz bir artış olmadığını belirten Doğan, 'Önümüzdeki 10-15 gün içinde don ve fırtınanın etkisi fiyatlarına yansır. Dondan etkilenen ve dökülen portakallar ucuza satılır. Ancak zarar görmeyen kaliteli üründe talebe göre ciddi artış olabilir" dedi. 

20 Oca 2015 - 07:59 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber