Ana caretta carettalar yumurta bırakmaya başladı

CARETTA carettalar, bu yıl da yumurtlama mevsiminin gelmesiyle karaya çıkarak yumurtalarını Akdeniz sahillerine bırakmaya başladı.

Dünyadaki en önemli üreme alanları Türkiye'deki Akdeniz sahilleri olan caretta carettalar, yumurtalarını sahile genellikle geceleri bırakıyor. Antalya'nın Demre ilçesindeki Taşdibi Plajı kumsalına çıkan bir caretta caretta, yumurtalarını kumsalda açtığı çukura bıraktı. Daha sonra yumurtalarının üzerine kumla kapatan caretta caretta, tekrar denize döndü. Gece caretta carettanın plajda yumurtlamasını gören Halil Karakuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, arkadaşları ile sahilde oturduklarını belirterek, ''Sahilde bir caretta caretta olduğunu fark ettik. Hasta olduğunu düşünerek itfaiyeye haber verdik. Daha sonra yumurtladığını fark ettik. Yumurtaları gömdükten sonra üstünü kapatıp tekrar denize döndü'' dedi. Yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmayan caretta carettalar oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömer, bir defasında 100 yumurta bırakabilirler. Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra yumurtadan gece çıkarak denize gider. En önemli yumurtlama bölgesi Adananın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan sahilleri olan caretta carettalar, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altındadırlar.

#

30 Haz 2012 - 01:20 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber