Bel ağrılarında uygun yatak seçimi

BEL

ağrılarının temel sebeplerinden olan bel fıtığı için çağımızın hastalığıdır desek yerinde olur. Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir yay gibi görev yapan disklerin hasar görmesi, yerlerinden çıkması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Toplumun çeşitli kesimlerinde bel rahatsızlığı o kadar yaygındır ki, birçok ülkede yapılan istatistiklere göre; hastaneye müracaat nedeni olarak bel ağrısı, soğuk algınlığından sonra ikinci sırayı almaktadır. İnsanların yaklaşık % 80’i hayatları boyunca, en az bir defa bel ağrısı ile karşılaşmaktadır.

BEL FITIĞI BELİRTİLERİ

Bel fıtığının en sık karşılaştığımız belirtileri arasında; hareket kısıtlılığı, yürürken aksama, bir tarafa doğru eğri yürüme, bacağın bir tarafında uyuşma, yanma, bacağa vuran güç kaybı ve bacak kaslarında incelmedir.

SERT YATAK VE BELİMİZ

Halk arasında beli ağrıyanlara en sık söylenen sert yatakta yatmalarıdır. Günlerce yerde, tahtada yatan insanların hikayelerini duymuşsunuzdur. Ancak bu olay düşünüldüğü kadar masum değildir. İyi bir yatak iyi uyku sağlayacağı için hasta sabah kendini daha iyi hisseder ve bu da gün boyu ağrının algılanmasını iyi yönde etkileyebilir. Yatak, vücudu istirahat halinde ideal pozisyonda tutar ise omurgayı oluşturan eklemlerde aşırı zorlanma olmaz ve ağrı engellenebilir. Vücudun çıkıntılı kısımlarının üzerinde oluşan yatmaya bağlı basınç ne kadar az olursa ve bu çıkıntılı kısımlar ne kadar iyi yastıklanabilirse basınca bağlı ağrı o kadar az olur. Yatak kişinin içinde rahat dönmesini sağlayan bir yapıda olursa bu işlem sırasında bel bölgesinde olan dönme hareketi daha yumuşak ve zorlamasız olacak ve ağrıya neden olamayacaktır. Yatak tipinin omurgalar arasındaki yastıkçıkların (disk) beslenmesi üzerinde etkili olabileceği de düşünülmektedir.
Yapılan bazı bilimsel çalışmaların sonunda, orta sertlikte yatan hastalarda daha sert yataklarda yatanlara göre bel ağrısı şikayetlerinde biraz daha fazla iyileşme olduğu gözlenmiştir. Hastalar bu yataklarda bir aylık bir süre yattıktan sonra bel ağrıları ve uyku kaliteleri tekrar incelenmiş ve bir aylık deneme sürecini tamamlayan hastalarda ise ağrı ve uyku kaliteleri ve düzenleri ile ilgili testler yapılmış ve visko elastik yatakta yatan hastaların, bel ağrısının ve uyku düzenlerinin sert yatağa yatan hastalara oranla daha pozitif etkilendiği tespit edilmiş.
Elde edilen sonuçlara göre de sert yatağın sanıldığı gibi kronik bel ağrısını azaltmadığı aksine arttırdığı gözleniyor. Ancak ideal yatağın ne kadar yumuşak olması gerektiği konusu hala belirlenememiştir. Sert yatakta kişinin yatağa değen kemikli yerleri (kalça, omuz vs.) üzerinde daha fazla basınç olacağı için kişi bu bölgelerdeki basıncı azaltmak üzere sık sık dönecektir ve bu dönme hareketleri de bel ağrısını arttıracaktır. Yatağın yumuşaklığına gelince, bir miktar yumuşaklıkla yatak vücudun nötral şekline uyum sağlayarak omurga eklemlerini zorlamayacak ve bunların üzerindeki basıncı azaltarak ağrıyı tetiklemeyecektir. Ayrıca vücudun çıkıntılı kısımları üzerinde daha az basınç olacağı için hasta bu basıncı rahatlatmak üzere sık dönmek zorunda kalmayacaktır. Ancak aşırı yumuşak yataklar, vücudun yatak içinde aşırı bükülmesine neden olup anormal zorlanma nedeniyle eklemler üzerindeki basıncı ve dolayısıyla ağrıyı arttıracaktır.
Sonuç olarak sert yatakların bel ağrısını arttırdığı ve uyku düzenini bozduğu görülmektedir. Aşırı yumuşak özellikle yayları yıpranmış eskimiş ve çökmüş yataklar da bel ağrısının tetikleyicileridir. Ancak eldeki bilimsel veriler tek bir ideal yatak tanımlamasını yapmak için yeterli değildir.

BEL FITIĞINA KARŞI ÖNLEMLER
En uygun yatağı bulmanın yanı sıra günün geri kalan saatlerinde de dikkat etmemiz gereken detaylar vardır. Bunların içinde; kilonuza dikkat etmek, egzersiz yapmak, yanlış duruş ve hareketlerden kaçınmak, uzun süre araba kullanmamak ve yolculuk yapmamak, ağır kaldırmamak ve en önemlisi fıtık daha da artmadan fizik tedavi programına girmektir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber