Başlangıç

1972’de Bülent Ecevit’in Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı olmasından sonra, partinin yeni bir programa ve seçim bildirgesine ihtiyacı olacaktı.
Elbette bu program, yeni yüzler ve yeni bir anlayışla yapılmalıydı.
Seçim bildirgesinin belirlenmesinde kamp noktası olarak İncekum seçilecekti.
O dönemlerde Isparta gibi Antalya da sağın kalelerinden birisi olarak görülmekteydi.
Belli ki CHP farklı bir atılım gerçekleştirecekti.
***
Seçim bildirgesini yapan kadro da önemliydi.
Bunlardan birisi Besim Üstünel’di.
İktisat profesörü olan Üstünel, ekonomi politikaları üzerinde belirleyici olacak ve Bakan olma onuruna da erişecekti.
Bir diğeri olan Cahit Kayra da döneminin öncü isimlerinden birisi olacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na getirilecekti.
İsmen daha çok bilinen Önder Sav, CHP’nin efsanevi Genel Sekreterlerinden birisi olarak tarihe adını yazdıracaktı.
Ve Deniz Baykal.
O sıralarda akademik kariyerinin yanı sıra önderlik çalışmalarına da başlayan ve akademik kariyerde önemli bir saygınlık kazanan Baykal, aktif siyasete de adımlarını atmaya başlıyordu.
İncekum’da hazırlanan seçim bildirgesi döneminde Antalya’nın tüm ilçelerini tek tek gezecek ve kendisini örgüte tanıtacaktı.
Bu amaçla Alanya’ya da uğrayacak ve bir dönem böylece başlamış olacaktı.
***
Baykal’ın tüm ilçeleri gezmesinin şöyle önemli bir yanı vardı: Önseçim yapılacaktı ve Baykal da aday olarak örgütün olurunu almak istiyordu.
Kontenjandan başka bir yerin milletvekili olma niyeti hiç olmamıştı.
Bu amaçla Alanya’ya geldiğinde, dönemin ilçe başkanı Hüseyin Şenli’ydi.
Baykal yönetim toplantısına katılmıştı.
Aday olursa Alanya’nın kendisini destekleyip desteklemeyeceği konusunda konuşulmuştu.
Baykal fikirlerini anlatıyordu.
Bu soru kendisine yöneltildiği zaman CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şenli, “Bizim de bir adayımız var ama nasıl olur bilmem” diye bir cümle söyledi.
Yönetim de şaşırmıştı.
Daha önce aralarında aday ile ilgili hiç konuşmamışlardı.
Başkana "Aday kim?" diye sorulduğu zaman, başkan önce etrafına bakmış, daha sonra yönetiminde olan Raif Karagöz’ü göstererek, "Bizim adayımız" demiştir.
Yarı şaka yarı ciddi yollu yapılan bu açıklama sonrasında Baykal’a, “Elbette sizin olduğunuz yerde sizi destekleriz” mesajı verilmiştir.
Baykal, delegelerin katıldığı önseçimde Alanya’daki oyların biri hariç tamamını almıştır.
O dönemde en yüksek oyu Alanya’dan alan Baykal, sıradaki seçimde milletvekili seçilecek ve yükselme hikayesi böylece başlayacaktı.
Bu olayı daha sonra çeşitli yerlerde dillendirecek olan Baykal, Raif Karagöz’e hitaben, “Senin de önünü kestik” diyerek şakalaşacaktı.
***
Elbette politika, yalnızca önseçim kazanmaktan ve parti içi kulislerden ibaret değildi.
Türkiye’yi baştan sona etkileyecek büyük bir akım kapıdaydı ve bunun sözcülerinden birisi, güçlü hitabeti ile Deniz Baykal olacaktı.
Antalya’daki değişim rüzgarları da hızlanmaya başlamıştı.
Seçim yaklaşırken, Alanya’ya Ecevit bizzat gelecek ve yanında elbette Baykal bulunacaktı.
Bugünkü Atatürk Anıtı’ndan tüm çarşı boyunca ilerleyecek olan Ecevit ve ekibi, yanlarında partinin Alanya’da tüm önde gelenlerinin olduğu kalabalık bir grupla, önce Hüseyin Şenli’nin, ardından Mevlüt Güven’in bürosuna geçtiler.
O günün diyalogu şudur.
Ecevit, İlçe Başkanı Hüseyin Şenli’ye hitaben, “Size genç bir adam getirdim. Mülkiyelidir. (Ankara Siyasal Bilimler Mezunu.) Sen 'Olur' dersen politikacı olacak, 'Olmaz' dersen üniversiteye geri göndereceğim" demiş, Hüseyin Şenli biraz düşünmüş, sonra kendi tarzına uygun cevabını vermiştir: “Katırları hazırlayın, Bademağacı’na gideceğiz.”
Gerçekten de Ecevit ve ekibi o gün dönmüş, ertesi gün yeniden Alanya’ya gelen Baykal, yanında Hüseyin Şenli ile birlikte katırlara binmiş ve Bademağacı Köyü’ne gitmişlerdir.
Yolda o günü kanıtlayacak fotoğraflar da çekilmiştir, o dönemlerin çekildiği zaman üzerinden buharlar çıkaracak fotoğraf makinesinin ardında Mevlüt Güven olacaktır.
Alanya kaynaklı bu fotoğraf, CHP Genel Merkezi'nin duvarlarında uzun dönem asılı kalacaktır.
***
Bu hikaye aynı zamanda köy köy gezilerek, Antalya’nın Demirel’in kalesinden nasıl CHP’nin ve Baykal’ın kalesi haline geldiğinin de net göstergelerinden birisi olmuştur.
İlham verici hikayemizin genç arkadaşlarımıza da örnek olmasını dileyerek hepinize saygılar sunuyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mehmet Can Karagöz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber