Bakan Bey'in sözleri...

ALANYA'NIN

birinci gelir kaynağı turizm.

Tarım, inşaat ve emlak sonradan geliyor.

Zira "turizm" olmazsa diğerlerinin pek bir hükmü yok.

Peki, ülkenin yönetimini elinde bulunduranların turizme bakış açısı hangi seviyede?

Geçen yıl bu soruya yanıt aramak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde küçük bir araştırma yapmıştım ve sonuçları buradan sizinle de paylaşmıştım.

Misal, sitenin resmi adında o dönem "turizm" ifadesi yoktu, halen de yok.

Arama motoruna "Kültür ve Turizm Bakanlığı" yazınca karşınıza direkt "kultur.gov.tr" adresli site çıkıyor.

Ankara, bakanlığa resmi isim koyarken "turizm" değil "kültür" başlıklı olmasını istemiş belli ki.

Giriyorsunuz siteye, sağ üst köşede "arama butonu" karşılıyor sizi.

"Alanya" yazıyorsunuz oraya, sadece 4 başlık çıkıyor.

Peki, ne mi onlar?
Hemen açıklayalım.

Birincisinde; "27.05.2015'te giriş çıkış yapan ziyaretçi, yabancı ve vatandaşlar haber bülteni yayınlandı" yazıyor.

Bunun nereye giriş çıkış istatistiği olduğu bilinmiyor, çünkü açıkça yazılmamış. Ve neden sadece 27 Mayıs 2015 gününün giriş çıkışlarının olduğu da belirtilmiyor.

İkincisinde; "2011 yılında gerçekleştirilecek faaliyetler" deniliyor. Dikkatinizi çekerim. "2017'de yapılacak olanlar" değil, "2011'de yapılmış olanlar" da değil, "2011'de gerçekleştirilecek faaliyetler" deniliyor.

Bakanlık yetkilileri o kadar yoğun ki (!) bu kısmı güncellemeyi unutmuş olsalar gerek!

Üçüncüsünde; "Tanıtım görselleri" ifadesi yer alıyor, arama butonuna "Alanya" yazınca.

Ve lütfen buraya dikkat!

Dördüncüsünde; "Alanya Atatürk Evi Müzesi" yazıyor.

Tıklıyorsunuz üzerini, Atatürk Evi Müzesi hakkında kısa bir bilgi veriliyor.

Koskoca bakanlığın resmi internet sitesinde Atatürk Evi Müzesi haricinde Alanya'ya ilişkin hiçbir ifade yok.

Ne Alanya Kalesi, ne Kızıl Kule, ne Tersane, ne dünyaca ünlü (!) plajlarımız, ne otellerimiz, hiç ama hiçbir satırda yok!

Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı da yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın özgeçmişini de yayınlıyor site.

Açıp bakıyoruz, Bakan Bey'in geçmişte turizmin t'si ile ilgili hiçbir çalışması olmamış, turizmle alakalı resmi ya da gayrı resmi hiçbir yerde görev yapmamış.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İdarî Bilimler Fakültesi'ni bitirmiş, doktorasını Anadolu Üniversitesi'nde İletişim Bilimleri alanında yapmış, Kültür Bakanlığı'nda memuriyete girmiş, Anadolu Üniversitesi'nin kuruluşunda İletişim Bilimleri Fakültesi'nde öğretim görevlisi olmuş, Millî Eğitim Bakanlığı Müşavirliği ve Başbakanlık Müşavirliği görevlerinde bulunmuş, çeşitli ulusal televizyon, dergi ve gazetelerde program yapımcısı, köşe yazarı ve genel yayın danışmanı olarak çalışmış, 2000 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde profesör olmuş, 2003'te Başbakanlık Baş Müşavirliği görevine getirilmiş, TÜBİTAK Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Üyeliği ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanlığı yapmış, telif ve tercüme olarak çok sayıda kitabı varmış.

24. Dönem'de TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı olmuş, 61. Hükümet'te ise Milli Eğitim Bakanı olarak atanmış.

Ve son olarak, 65. Hükümet'te Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapmaktaymış.

Geçtiğimiz günlerde Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu himayesinde yapılan 9.Büyükelçiler Konferansı'na katılıp bir konuşma yapan Bakan Nabi Avcı'nın turizme ilişkin sözleri de aslında hem turizm konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını gözler önüne sermişti, hem de tüm sempatisi ve açık sözlülüğü ile Türk turizminin geldiği noktayı özetlemişti.

Ne demişti Bakan Bey, satırbaşları ile anımsayalım...

"Turizmde 2016 yılında ciddi bir darboğazdan geçtik, geçiyoruz. Bu darboğaz bize pek çok şeyi öğretti. Deniz, kum, güneş ve onlara bağlı olarak da Rusya, İngiltere ve Almanya pazarıyla kendimizi kısıtlamamamız gerektiğini, bu pazarların otomatiğe bağlanmış olmasından kaynaklanan rehaveti üzerimizden atmamız gerektiğini, farklı pazarlara ve dolayısıyla farklı ürünlerle yönelmemiz gerektiğini 2016 krizi kafamıza vura vura öğretti."

Devam edelim...

"Sadece bakanlığımızı ve turizm bürokrasisini kastetmiyorum. Aynı zamanda sektör, bunu çok derinden idrak etti bunu dönemde. Sektör ve sektör temsilcisi meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları şimdi can havliyle yeni stratejiye uyumlu çalışmalarını sürdürüyorlar. Pek çok ülkede yeni tanıtım faaliyetleri, sanatçılarımızı, bilim insanlarımızı yurtdışına göndererek bir takım etkinliklerde bulunmalarını sağlayarak pazar ve ürün çeşitlenmesini bütün dünyaya anlatmaya çalışıyoruz."

Ve final...

"Hedefimiz artık sadece Almanya, İngiltere ve Rusya değil. Bunlar tamam, onlara alternatif değil, onların üzerine Japonya’yı ne kadar ekleyebiliriz, Çin’i, Hindistan’ı, Arap dünyasını, Kuzey Afrika ve Latin Amerika’yı ne kadar ekleyebiliriz. Buralardan güçlü sinyaller geliyor. Eğer doğru tanıtım programlarıyla bu pazarlara yönelirsek, her pazarın kendi hassasiyetlerini beklentilerini ve önceliklerini dikkate alan program gerçekleştirebilirsek, buralardan çok olumlu ve hatta önceden öngöremediğimiz yeni turizm türlerinin de ortaya çıkmakta olduğunu görüyoruz."

Özetleyecek olursak...

Bakanlığın bütçesi yetersiz, hatta sektörün beklentisi karşısında komik denecek kadar az.

Şimdiden söyleyelim de, üzerimizde kalmasın.

Özellikle Alanya'daki turizmciler, otelciler ve ekmeğini turizme bağlı yan sektörlerden kazanan esnafımız; bütçesi kısıtlı, turizm konusunda ahım şahım donanımı olmayan Bakan'la yönetilen bir Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bu sene de bir şey beklemesin.

Durum onu gösteriyor ki, yolumuzu bu sene de kendimiz bulmaya, düştüğümüz kuyudan kendimiz kurtulmaya çalışacağız.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber