Avrupa Birliği ve geleceğimiz

20.

yüzyıl, insanlık tarihinde çok önemli bir yüzyıldır. Yüzyıllık süreçte, mucize denilebilecek olağanüstü buluşlar ve gelişmeler yaşanmıştır. 21. Yüzyılın başında, 4.Sanayi devrimi yaşanmaktadır.5. Sanayi devrimi yoldadır. Plastik teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile beyaz eşya, inşaat teknolojisi, tekstil, ziraat, otomotiv ve makine teknolojilerinde dünya ülkeleri, yokluk ve yoksulluk zincirlerini kırmış olacaktır. Elektronik teknolojisindeki gelişmeler, haberleşme ve iletişim konularında devrim sayılabilecek buluşlarla doludur.

20. yüzyıl teknolojik ve idari buluşların yaygınlaştırılması ile dünya barışı ve güvenliği sağlanmış olacaktır. Bu konuda bütün ülkelere, özellikle G-20’lere çok büyük görevler düşmektedir.

20. yüzyıl tarihinde 1. Dünya ve 2.Dünya savaşları, Avrupa ülkelerinin yeniden yapılanmasını sağlamıştır. Sovyetler Birliği’nin ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulması, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve diğer cumhuriyetlerin kurulması, askeri seferberlikler ve askeri yönetimler ile mümkün olmuştur.21. yüzyılın başlarında sivil yönetim seferberlikleri ve birlikte söz konusudur. Avrupa Birliği ve İslam Ülkeleri Birliği örneklerinde olduğu gibi.

Avrupa Birliği; milliyet, din, dil ve siyasi yapılanma farklılıkları olan ülkelerin, laik ve demokratik birliği. Dünya ülkeleri için çok önemli bir deneyim ve kazanımdır. Avrupa ülkelerinin parasal birliği, ekonomik-politik güvenliğin sağlanmasında birleştirici unsur olmuştur. Avrupa ülkeleri arasında, başta finansman sorunları olmak üzere haberleşme ve ulaşımda çözüm kaynağı olmuştur. Ülkelerin iç Pazar ve dış Pazar olanakları artmıştır. Nitelikli işgücünün ve sermayenin serbest dolaşımı sağlamaya çalışılmaktadır.

Ekonomik güvenlik ve işbirliği kuruluşu olan Avrupa Birliği, askeri ve polis güvenlik kuruluşudur aynı zamanda. Adalet birliği ve demokratik birliği sağlamaya yönelik çalışmaları çok önemlidir.

Avrupa Birliği çalışmalarında, yönetim ve koordinasyon sorunları vardır. Bu sorunların aşılabilmesi için üye ülkelerde anayasalarla belirlenecek şekilde devlet başkanları ve hükümet başkanları ayrımı yapılmalıdır. Bu ayrım yapıldığı taktirde sorunların çözümü kolaylaşacaktır. Devlet başkanları hükümet başkanlıklarının sigortası olma işlevini üstlenmelidir. Bunların yapılabilmesi için yönlendirici ve denetleyici kuruluşlar devlet başkanlığına, yapımcı ve denetleyici kuruluşlar devlet başkanlıklarına, yapımcı ve yürütücü kuruluşlar hükümet başkanlıklarına bağlı olacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.

Ayırım yapıldıktan sonra, devlet başkanlıkları ve hükümet başkanlıkları konseylerine işlerlik kazandırılmalıdır. Konseylerde üye ülkeler nüfusa göre oy puanlaması yapılmış şekilde oy haklarını kullanmalıdırlar.

Yönetim koordinasyon sorunlarının çözümü ve Avrupa Birliği’nin başarısı, dünya barışının ve güvenliğinin sağlanması da beraberinde getirecektir.

Önümüzdeki 30 yıl içinde dünya nüfusu bir kat artacak ve yeni bir dünya kurulacaktır. Yeni kurulacak dünyanın yol, su, elektrik, tüp gaz, doğalgaz, cep telefonu, televizyon ve gazete ihtiyaçlarının sağlanması, şehir yerleşim alanlarında altyapıların yapılması, 5 katlı-10 katlı apartman teknolojilerinin uygulanabilmesi çok önemlidir.

Avrupa ve Amerika’nın uyanma vakti gelmiştir. 20. Yüzyılın sessiz sinema teknolojileri, renkli televizyon dünyasına dönüşmüştür. Tankların, topların ve bombardıman uçakları yerlerini inşaat makinelerine, ziraat iş makinelerine ve belediye hizmet araçlarına bırakmalıdır.

Avrupa Birliği çalışmaları, din ve dil farklılıkları, politik yapı farklılıkları olan ülkeler topluluğudur. Türkiye gibi ülkeler de bu topluluğun veya benzeri toplulukların bir parçası olmak durumundadır.

Vedat AÇAR

İnşaat Mühendisi

ODTÜ-1970

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Vedat Açar - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber