Sigortacılara ceza yağdı

Maliye, sigorta şirketlerinin 'pert araç' alım-satım işleminden gelir elde ettiğini öne sürerek ceza yağdırdı. Para kazanmadığını belirten şirketler ise dava açıyor

MALİYE Bakanlığı vergi müfettişleri, sigorta şirketlerinin son 5 yıllık işlemlerini mercek altına aldı. Vergi cezası alan şirketler ise Maliye Bakanlığı'na dava açıyor. Sigorta şirketlerine vergi incelemesinin ana konusunu Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) oluşturuyor. Kaskosu olan bir araç pert olduğunda, sigorta şirketi daha iyi hizmet vermek ve işlemleri kolaylaştırmak adına, bu aracı müşterisinden alarak, aynı fiyata satıyor. Maliye Bakanlığı ise şirketlerin bu işlemden gelir elde ettiğini varsayarak şirket defterlerini inceliyor ve ceza kesiyor. Şirketler ise bu işlemden para kazanmadıklarını, bu cezanın haksız yere verildiğini iddia ediyor.

250 MİLYON TL'LİK CEZA

Bir sektör yetkilisi konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Örneğin, bir aracın rayiç değeri 40 bin TL. Hasar oluştu ve aracın değeri 10 bin TL ediyor. Biz şirket olarak, bu aracı 10 bin TL karşılığında alarak, müşteriye rayiç değer olan 40 bin TL'yi ödüyoruz. Bu aracı da 10 bin TL'ye satıyoruz. Yani bu işlemden bir kârımız yok. Amacımız iyi hizmet vermek. Yoksa, müşteriye 'Hasarlı aracın 10 bin TL, onu sat, biz sana 30 bin TL öderiz' de diyebiliriz. Müşteri uğraşmasın, işlemler kolay olsun istiyoruz. Ancak Maliye Bakanlığı, 'Bu işlemi gelir yazdın. Yüzde 5 BSMV ödemen gerekir' diyor. Çünkü, BSMV Kanunu'nda, 'sigorta şirketinin lehte tahsil ettiği paraya vergi uygulanır' deniyor. Bizler de şimdi araçları almıyoruz." Ceza kesilen şirketler bir bir dava açmaya başladı. Maliye'nin tüm şirketlere yaklaşık 250 milyon TL'lik bir ceza kesmesi bekleniyor.

15 Eki 2014 - 02:07 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber