Polis dayağına suç duyurusu

Antalya Emniyet Müdürlüğü, 2 Haziran'da Gezi Parkı protestoları sırasında otoparka sığınan 3 gençten 2 erkeğin 17 polis tarafından copla dövülüp, yerde sürüklenmesiyle ilgili soruşturma başlattı

ANTALYAEmniyet Müdürlüğü, 2 Haziran'da Gezi Parkı protestoları sırasında otoparka sığınan 3 gençten 2 erkeğin 17 polis tarafından copla dövülüp, yerde sürüklenmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Görüntüleri elde eden Çağdaş Hukukçular Derneği'nin Genel Başkan Yardımcısı Munip Ermiş ise polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Antalya'da 2 Haziran'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Gezi Parkı protestolarında, polislerden kaçan 2'si erkek, 1'i kız 3 genç, Cumhuriyet Meydanı'ndaki otoparka sığındı. Peşlerinden gelen polisler, otoparka girerek duvar kenarında bekleyen 3 genci gördü. Genç kız dışarı çıkarılırken, diğer 2 genç, toplam 17 polis tarafından copla dövülüp yerlerde sürüklendi. Polislerin, olayın ardından gençleri gözaltına almadığı, herhangi bir tutanak da tutmadığı iddia edildi.

Görüntüler, otoparkın güvenlik kameralarına da yansıdı. Bu görüntülerin kayıtlarına Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Munip Ermiş ulaştı. Belediyeden elde ettiği görüntüleri paylaşan Ermiş, 1 dakika süren görüntülerde 2 gencin polisler tarafından dövüldüğünü, daha sonra gözaltına alınmayıp serbest bırakıldığını söyledi.

Güvenlik kamerası kayıtlarını elde ederek, polisin gençlere müdahalesine tepki gösteren ÇHD Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş, "Gençler ağır derecede darp ve şiddete maruz kalmışlardır. Fakat adli işlem yapılmamıştır" dedi.

Dernek olarak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Ermiş, şöyle konuştu:

"2'si erkek 3 genç otoparkta duvar kenarında saklanmış ve korku içerisindeler ve bir anda içeri 17 polis girerek doğrudan elindeki cop ve sopalarla ağır derecede işkence yapmaktadırlar. Bu işkence 1 dakika sürmüş ve gençleri tekmeleyip yerlerde süründürmüşler."

Yasalara göre polisin karşısında herhangi bir direnme yoksa kesinlikle zor kullanamayacağını anımsatan Ermiş, yaşanan olayın işkence suçu sayıldığını savundu.

Cumhuriyet Savcılığı'na ve İl Emniyet Müdürlüğü'ne gençlere müdahale eden 17 polisin tespit edilmesi için çağrıda bulunan Ermiş, "Antalya Cumhuriyet Başsavcısı ve İl Emniyet Müdürü 17 polisi saklamamalı bu polisler hakkında ceza soruşturulması başlatılmalı, kanun bu suçu işkence olarak tanımlamaktadır" diye konuştu.

Ermiş, polisin dövdüğü gençlerin kimliğinin henüz belirlenmediğini ve savcılık tarafından yapılacak araştırmada ortaya çıkacağını dile getirdi.

ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Munip Ermiş, 2 Haziran'da Antalya'da Gezi Parkı protestoları sırasında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Büyükşehir Belediyesi'ne ait otoparka sığınan ikisi erkek 3 gencin, 17 polis tarafından copla darp edilip yerde sürüklendiğinin görüntülerini elde etti. Otoparktaki güvenlik kamerası kayıtlarını paylaşan Ermiş, polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Antalya Emniyet Müdürlüğü ise olayla ilgili soruşturma başlattı. Polislerin kimliğinin belirlenmesi için görüntülerin incelendiğini belirten Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, olayın saat 04.42'de meydana geldiğini, gençlerin Antalya Valiliği'nin demir kapısını kıran grupta yer aldığını, polisin müdahalesinin ardından da otoparka kaçtıklarını belirtti.

EMNİYET MÜDÜRÜ SAĞLAM: TOLERANSLI OLAMAYIZ

Antalya İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, olayla  ilgili kişisel twitter hesabından açıklama yaptı. Sağlam, "Bu konuda toleranslı olamayız" dedi. İl Emniyet Müdürü Sağlam, sabah saatlerinde Antalya Valiliği'nde Vali Sebahattin Öztürk'ün başkanlığında gerçekleşen İl Asayiş Toplantısı'na katıldı. Toplantıda Cumhuriyet Meydanı Otoparkı'nda yaşanan olaylar da gündeme geldi. Toplantının ardından İl Emniyet Müdürü Sağlam, kişisel twitter hesabından olayla ilgili açıklamalarda bulundu. 

İlk mesajında olayın eylemcilerin Antalya Valiliği'ne saldırısı sırasında gerçekleştiğini belirten İl Müdürü Sağlam, 'Gecenin saat 04.35 sıralarında Antalya Valiliği'ne bir saldırı oluyor. Polis haklı olarak müdahale ediyor. Bilahare oradan kaçan kişiler otoparka gidiyor' dedi. Mesajlarına, 'Otoparktaki malum konuyu da bu nevi başka konulara da mutlaka gereken işlemler neyse yapılıyor. Bu konuda toleranslı olamayız' diyerek devam eden Mustafa Sağlam, yaşanan süreçte sadece polisin hatalıymış gibi gösterildiğini savunarak, peş peşe iki mesajında şu ifadelere yer verdi:

'Devlet kurumlarına amansızca saldıran kesimlerin olumsuzluklarını örtmek istercesine polisin fevri bir kısım yanlışını gündeme getirip diğer kesimleri mevzu bahis etmemek ne derece doğrudur. Kaldı ki polisle ilgili her yanlışa, hataya işlem yapıyoruz.'

VALİ ÖZTÜRK: HOŞ GÖRMEYİZ

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, polislerin otoparkta dayak olayıyla ilgili açıklama yaptı. Yasaların ve hukuk düzeninin öngörmediği, himaye etmediği bir şeyi hoş görmelerinin asla mümkün olmadığını aktaran Vali Öztürk, "Bunu hiçbir yönetici başka şekilde söyleyemez. Kalabalık bir teşkilat içerisinde maalesef bu tür şeyler olabiliyor. Antalya'da 7 bine yakın polisimiz var. Beş parmağın beşi bir değil. Bazen istemediğimiz şeyler olabiliyor. Eğitim noksanlığı olabilir, bazı alışkanlıkların devam etmesi olarak algılanabilir" dedi.

'GEREĞİNİ YAPACAĞIZ'

2 Haziran'da meydana gelen olayla ilgili gerekli incelemelerin yapılacağını dile getiren Vali Öztürk, "Konuyla ilgili sayın Bakanımız gerekli açıklamaları yaptı. Daha önce yapılan şikayet ettiğimiz diğer hususları içeren konuyu da, sopa olayını da müfettişe vermiş olduk. Bu son olayı da onun içerisine ilave ettik. Onun sonunda müfettişin teklifine uygun ne varsa gereğini yapacağız. Hiçbir tereddüt yok bu konuda" diye konuştu.

POLİSİMİZ GÜN BE GÜN İYİYE GİDİYOR

İnsanlara yasanın öngörmediği bir şekilde muamele edilmesinin hoş görülemeyeceğine vurgu yapan Vali Öztürk, şunları söyledi:

"Bu insanların hak ve hürriyetleriyle uyumlu değil, çağımızın varmış olduğu noktayla uyumlu değil. Polisimiz gün be gün iyi noktalara doğru gidiyor. Eskiden bu olaylar sık rastlanırdı, şimdi görünmeyen yerlerde olmuş olabilir, zaten olmuş görünüyor. Onunla ilgili gereken şeyler yapılacak."

POLİS DAYAĞINA SUÇ DUYURUSU

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş, Antalya'daki bu olayla ilgisi olan polislerin kimliğinin tespit edilip 'işkence' suçundan yargılanması talebiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Büyükşehir Belediyesi'ne ait otoparktaki güvenlik kamerası kayıtlarını delil olarak Memur Suçlarını Soruşturma Savcısı Mehmet Uğur'a teslim eden Münip Ermiş, 'doğrudan işkence fiili' ve 'işkence fiiline ihmal suretiyle katılmak' iddiasıyla savcılığa başvurduğunu belirtti. Ermiş, "Direnme olmadığı sürece polisin silah ya da güç kullanma yetkisi yok. Görüntülerde de gençlerin direnmediği ve kormuş halde otoparka sığındığı görülüyor" dedi. Ermiş, kamera kayıtlarında 18-20 yaşlarında olduğu gözlenen ikisi erkek 3 gencin de kimliğinin belirlenmesini talep etti. 

Polis tarafından cop ve sopayla dövülerek yerde sürüklenen gençlerin herhangi bir adli işlem yapılmadan serbest bırakılmasının, yakalama işleminin de hukuksuz olduğunu savunan Ermiş, "Kamera görüntülerindeki işkence suçundan cezalandırılmalı" dedi.

24 Haz 2013 - 21:35 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber