İki mahalle karantina altına alındı

Balıkesir’in Havran ilçesinde kuduz bir köpeğin 2 ineği, 1 köpeği ve birçok tavuğu ısırması üzerine iki mahalle karantina altına alındı

EDİNİLEN bilgiye göre, Havran ilçesi Büyükdere ve Küçükdere mahallelerinde bir köpek, iki büyükbaş hayvana ve kümes hayvanlarına saldırdı. Köpek mahalle sakinleri tarafından tüfekle vurularak öldürüldü. Köpeğin kuduz olabileceği şüphesiyle Havran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne de bilgi verildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, vurulan köpeğin kafasını ilgili birimlere gönderdi. Köpeğin kuduz olduğu ortaya çıkınca köpeğin ısırdığı 2 inek itlaf edilerek ilaçlanıp gömüldü. 6 ay süreyle hayvan giriş ve çıkışlarına karşı karantinaya alınan mahallelerin iki girişine karantina yazısı asıldı.

Havran Kaymakamı Yasin Öztürk, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, durumun kontrol altında olduğunu, her türlü önlemin alındığını, ilgili müdürlükler tarafından aşılama ve kontrol çalışmalarının yapıldığını ifade etti.

Havran İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ziraat Mühendisi Recep Özbudak tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, “Sahipsiz ve saldırgan bir köpeğin laboratuar sonuçlarının pozitif çıkmasıyla Küçükdere ve Büyükdere mahallelerinde kuduz hastalığı karantinası uygulanmaya başlanmıştır. Yani bu mahallelere (diğer bütün bulaşıcı hastalık çıkışlarında uygulanan) hayvan giriş ve çıkışları 6 ay boyunca askıya alınmıştır. Kuduz köpek tarafından ısırılan iki büyükbaş ve iki köpek hayvan hastalık ve zararlılarıyla mücadele tebliği kapsamında itlaf edilerek çukura kireçlenerek gömülmüştür. Bu hastalık tazminatlı hastalıklar kapsamında olup, itlaf edilen hayvanların değerinin yüzde 80’i Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tazmin edilmektedir. Hastalık mihrakının çıktığı mahallelerdeki kedi ve köpekler Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından aşılanmış olup, ilçenin tamamı için aşılama çalışmaları devam etmektedir. Şu ana kadar insan sağlığını tehdit eden bir unsura rastlanmamıştır” denildi.

29 Haz 2015 - 21:55 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber