Bedrettin Dalan ilk kez hakim karşısında

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan “Ergenekon” davasında ifade vermek üzere ilk kez hakim karşısına çıktı

İSTANBUL 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada avukatlarıyla birlikte hazır bulunan Dalan’ın kimlik tespiti yapıldı.

2010 YILINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILMIŞTI

Dalan’la birlikte eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin ifadeleri alınmadığı için Ergenekon davasından dosyaları ayrılmıştı. Dalan hakkında, Nisan 2010’da Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı çıkarılmıştı. Dalan’ın avukatları, yargılamanın yapıldığı İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nden yakalama kararının kaldırılmasını talep etmiş, mahkeme bu talebi reddetmişti.

MAHKEME YAKALAMA KARARINI KALDIRINCA TÜRKİYE’YE DÖNMÜŞTÜ

Mahkemenin ret kararı üzerine Dalan’ın avukatları bir üst mahkeme olan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. Talebi değerlendiren mahkeme, “Sanık Bedrettin Dalan’ın atılı suçtaki mevcut delil durumu, savunmasını yapmak üzere tutuklamama güvencesi karşılığında mahkemeye geleceğine dair vekillerinin beyanları gözetildiğinde ceza yargılamasında esas olanın davayı mevcut maddi ve usul hukuku kuralları çerçevesinde maddi gerçeğe uygun olarak kısa sürede sonuçlandırma amacı taşıması ve sanığın savunması alınamadığı sürece bu gayeye ulaşmanın mümkün görülmeyeceği değerlendirilmiştir” diyerek Dalan’ın yakalama kararını 18 Şubat 2015’te oy birliğiyle kaldırmıştı. Dalan yakalama kararının kaldırılmasının ardından Türkiye’ye dönmüştü.

PATLAYICILAR VE SİLAHLARIN DALAN’IN ARAZİSİNDE BULUNDUĞU ÖNE SÜRÜLMÜŞTÜ

Dalan’ın başkanı olduğu İSTEK Vakfı’nın Poyrazköy Keçilik mevkiindeki arazisinde 2009 yılında çok sayıda mühimmat ele geçirilmişti. Poyrazköy iddianamesinde “Ergenekon tutuklusu emekli Albay Levent Göktaş’ın emrinde eylem yapmak üzere bir ekibin olduğu, bu ekibin eylemler için ellerinde bulunan patlayıcı ve silahları Bedrettin Dalan’a ait araziye gömdüklerini, bu malzemelerden Dalan’ın da haberinin olduğu” öne sürülmüştü.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİYLE YARGILANIYOR

Dalan’ın 29 Nisan 2010 tarihinde kabul edilen “İrtica ile mücadele eylem planı” iddianamesinde darbeye yönelik eylemlerde bulunduğu iddia edilmişti. Dalan’ın darbenin ardından kurulacak hükümette de başbakan olma görevini üstlendiği öne sürülmüştü. Dalan'ın kendisi hakkında soruşturma yürütüldüğünü ve operasyonla gözaltına alınacağını dönemin İstanbul MİT Bölge Başkan Yardımcısı Özel Yılmaz tarafından öğrendiği ve hakkında herhangi bir karar bulunmaksızın 15 Ekim 2008 tarihinde yurt dışına kaçtığı belirtilmişti. Dalan hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

15 Tem 2015 - 10:40 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber