Ormanların korunması için ortak kararlar tartışıldı

46 ülkenin yer aldığı Avrupa Orman Anlaşması Hükümetler Arası Müzakere Komitesi Toplantısında ormanların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması konusundaki kararlar değerlendirildi.

46 ülkenin yer aldığı Avrupa Orman Anlaşması Hükümetler Arası Müzakere Komitesi Toplantısında ormanların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması konusundaki kararlar değerlendirildi.
Avrupa Orman anlaşması Hükümetler Arası Müzakere Komitesi'nin üçüncü toplantısı Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'daki bir otelde gerçekleştirildi. 46 ülkeden temsilcilerin katıldığı toplantıda ormansızlaşmanın engellenmesi için yasal bağlayıcı kararlar tartışıldı.
Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Üzmez, toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ormanların korunması ve sürdürülebilirliğini garanti altına alan bir toplantının Türkiye'de gerçekleştirildiğini söyledi. Dünyada her geçen yıl ormanların azaldığına işaret eden Üzmez, bu doğrultuda her ülkenin ormanların korunması ve artırılması yönünde çeşitli faaliyetler yaptığını anlattı.
Ormanların dünya çapında korunmasını sağlamak amacıyla böyle bir komitenin kurulduğunu, komitenin üçüncü toplantısını yaptığını bildiren Üzmez, Türkiye'nin de komitenin çalışmalarını yakından takip eden ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.
2 gün sürecek toplantıda ormanların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için önemli kararlar çıkacağını vurgulayan Üzmez, ''Bu toplantıda çıkacak kararlar tüm ülkeler açısından bağlayıcı nitelikte olacak. Belli bir taahhüdü vererek ormanların korunması yönünde bir anlaşmaya gidilecek. Umut ediyoruz ki ülkemiz açısından da son derece önemli kararlar çıkacaktır. Ortak hedefimiz ormanların sürdürülebilirliği ve korunmasıdır'' dedi.
Avrupa Orman Anlaşması Hükümetler Arası Müzakere Komitesi Bürosu Türkiye Temsilcisi ve Orman Genel Müdür Danışmanı Başmüfettiş Tamer Otrakçıer de büronun 8 ülkeden oluştuğunu, bu ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığını bildirdi.
Müzakerede Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan 6 kişilik heyetin Türkiye ile ilgili kararları değerlendirdiğini anlatan Otrakçıer, ''Belli bir sözleşme imzalanacak ve bu sözleşmede ülkemizin menfaatleri doğrultusunda alınan kararlar değerlendirilecek. Şu ana kadar yapılan müzakerelerde ülkemizin istediği boyutta gelişmeler yaşandı, bundan sonra da yararlı çalışmalar ortaya konulacaktır'' diye konuştu.
Komitenin dünyadaki ormansızlaşmayı engellemek için toplandığını söyleyen Otrakçıer, Avrupa ülkelerinin kararları sadece üst düzey politik taahhüt olarak değil, yasal bağlayıcı duruma getirmek istediğini, bu doğrultuda komitenin toplantıları sürdürdüğünü dile getirdi. Müzakereden çıkacak kararların onay için her ülkenin bakanlar kuruluna sunulacağını ifade eden Otrakçıer, ''Yıl sonuna kadar imzalanır ve kabul görürse meclislere gelecek ve ülkeler tarafından onaylanmış sözleşme olacak'' diye konuştu.

Muhabir: Hatice Özdemir
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

#

28 Oca 2013 - 12:07 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber